Cimitir dacic unic găsit la Ocnele Mari. Arheologii vorbesc despre o descoperire excepţională: „Se rescrie o pagină din ceea ce înseamnă civilizaţia dacică“
0O echipă de cercetători de la Universitatea din Piteşti, care efectuează săpături arheologice în situl dacic de la Buridava, Ocnele Mari, judeţul Vâlcea, a făcut una dintre cele mai importante descoperiri pentru ceea ce a însemnat cultura şi civilizaţia dacică.
Rezultatele sunt unice pentru că au condus la identificarea primei necropole dacice din perioada clasică. Echipa care a făcut excepţionala descoperire a fost condusă de către conf. univ. dr. Constantin Augustus Bărbulescu şi formată din Alexandru Nălbitoru, Sorin Ilie Cociş, Corneliu Beldiman, Laureţiu Mecu, Claudiu Tulugea (Muzeul judeţean Vâlcea), Ion Tuţulescu (Muzeul judeţean Vâlcea), Carol Terteci (Muzeul judeţean Vâlcea), Andrei Robert şi din studenţii şi masteranzii Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane a Universităţii din Piteşti, specializarea Istorie.
”Descoperirea rescrie o pagină din cultură şi civilizaţia dacică”
„Cercetările arheologice au durat o lună. Descoperirile au o importanţă deosebită, pentru că redeschid discuţiile în comunitatea ştiinţifică şi nu numai asupra problematicii ritului şi ritualului funerar la geto-daci. Este prima necropolă dacică descoperită pentru perioada secolului I a. Chr. şi secolul I p. Chr. Până la această descoperire se ştia că partea de ritual funerar la daci are un caracter discret. Nu se ştia ce se face cu rămăşiţele funerare. Acum se ştie. Am reuşit să identificăm 10 morminte de incineraţie, similare ca şi structură de constructive şi ca inventar. Pentru a lămuri problema cronologiei mormintelor, menţionez că în 8 din cele 10 avem elemente de datare certă pentru intervalul cuprins între sfârşitul sec. I a. Chr. şi sfârşitul secolului I p. Chr., concluzie trasă după discuţiile şi consultările cu membrii echipei de cercetare şi nu numai. În plus, suntem convinşi că vor rescrie o pagină din ceea ce înseamnă cultura şi civilizaţia dacică. Vom face cercetări şi anul viitor”, a precizat Constantin Augustus Bărbulescu.
Unul dintre mormintele dacice descoperite FOTO Constantin Augustus Bărbulescu
Mai trebuie precizat că într-un mormânt s-au regăsit resturile incinerate ale defunctului, precum şi un inventar funerar edificator. A fost descoperit şi un artefact unic în România, cred arheologii, un Rhyton confecţionat din sticlă, un vas de import roman, provenit fie din atelierele italice, fie din cele est mediteranean-orientale. Vasul respectiv (pentru băutul vinului) va intra în patrimoniul Muzeului Judeţean Vâlcea (artefacte asemănătoare se găsesc în muzee din Berlin, Roma, Londra şi New York).
Constantin Augustus Bărbulescu, coordonatorul echipei de cercetători
Epoca clasică a culturii dacice reprezintă perioada secolelor I a.Chr – I p. Chr şi corespunde, practic, etapei de început a domniei regelui Burebista, sfârşindu-se cu domnia lui Decebal şi cu transformarea Daciei în provincie a Imperiului Roman.
La doar 37 de ani, Constantin Augustus Bărbulescu este unul dintre cei mai apreciaţi specialişti arheologi din România, având deja la activ alte opt cercetări arheologice cu descoperiri importante în judeţele Argeş, Vâlcea, Dolj, Teleorman şi Mehedinţi.