Bisericuţa de lemn din Urşi, Vâlcea, câştigătoarea unui premiu european pentru patrimoniu 2021 VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica de lemn unicat din Urşi - Popeşti judeţul Vâlcea câştigătoare a unui premiu european pentru patrimoniu în 2021 Foto Pro Patrimonio
Biserica de lemn unicat din Urşi - Popeşti judeţul Vâlcea câştigătoare a unui premiu european pentru patrimoniu în 2021 Foto Pro Patrimonio

O biserică unicat, de lemn, din Oltenia, se află printre câştigătorii Premiilor Europa Nostra 2021 - premiile europene pentru patrimoniu. Este vorba despre Biserica de lemn din satul Urşi, comuna Popeşti, judeţul Vâlcea.

Este singurul premiu european obţinut de ţara noastră în cadrul Premiilor europene pentru patrimoniu Europa Nostra 2021 decernate în acest an la Bruxelles / Haga.

Comisia Europeană şi Europa Nostra au anunţat marţi, 25 mai, câştigătorii ediţiei 2021 a Premiilor Europene pentru patrimoniu / Premiile Europa Nostra, premiul UE pentru patrimoniul cultural finanţat prin programul Europa Creativă. 

Este vorba despre cea mai înaltă distincţie europeană în domeniul patrimoniului, care în acest an a fost obţinută de 24 de realizări exemplare din 18 ţări europene.

Proiectul coordonat de către Fundaţia Pro Patrimonio timp de 11 ani - Biserica de lemn de la Urşi se numără printre proiectele laureate ale premiilor europene pentru patrimoniu / Premiile Europa Nostra 2021, categoria Conservare.

„Considerată un patrimoniu european de excepţie, biserica are 264 de ani de istorie. Monumentul istoric a fost descoperit în 2009 în stare de pre-colaps şi a trecut printr-un proces de salvare şi restaurare timp de 11 ani. La acest îndelungat proiect au luat parte peste 250 de persoane, între care 102 voluntari români şi internaţionali şi comunitatea locală”, specifică Pro Patrimonio.

Mai mult, cu susţinere, prinBiserica de lemn Urşi - Vâlcea, mai are o şansă şi la Premiul Publicului de 10.000 de euro. 

Istoria în imagini şi mărturii a salvării de la ruină a câştigătoarei premiului european pentru patrimoniu 2021:

250 de persoane implicate în salvarea bisericii din Urşi - Vâlcea

Biserica de lemn, din cimitirul satului Urşi, comuna Popeşti - Vâlcea, a fost restaurată pe parcursul a mai bine de un deceniu, prin implicarea mai multor asociaţii / entităţi, cu sprijinul inclusiv al comunităţii locale. Juriul a apreciat la acest proiect faptul că „este rezultatul unei conservări interdisciplinare realizată exemplar la o biserică de lemn cu pictură murală într-un cadru rural. Realizată din materiale provenite din proximitatea sitului, aceasta este de o deosebită valoare şi frumuseţe”. 

A fost salvată de la ruină de Fundaţia Pro Patrimonio, Departamentul de Conservare şi Restaurare a Operei de Artă din cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară "IRASM", Ordinul Arhitecţilor din România, Asociaţia 37 şi proprietarul obiectivului, Biserica Ortodoxă Română. Iar comunitatea din Urşi s-a alăturat acestui demers prin munca voluntară depusă, cazare, masă, accesul la energie electrică, transport. Peste 100 voluntari naţionali şi internaţionali au contribuit la lucrările de conservare, din cele 250 persoane implicate în total în acest proiect. 

Iar finanţarea proiectului a fost asigurată de Fundaţia Internaţională pentru Muzică şi Artă, World Monuments Fund, Headley Trust, Holcim România, crowdfunding online şi Institutul Băncii Europene de Investiţii, alături de mai mulţi donatori privaţi.

„Tenacitatea, constanţa în gândire şi o relaţie construită în jurul unui scop ar putea să fie până la urmă unul dintre motivele pentru care un astfel de proiect ar putea să fie promovat si premiat într-un fel. Probabil că sunt foarte multe locuri şi foarte multe obiecte de tipul acesta, arhitecturi bogate, dar acesta făcut acolo şi intervenit este un punct sensibil ca o acupunctură aplicată unui teritoriu şi care probabil poate să influenţeze o arie mult mai largă şi din punctul acesta de vedere însănătoşeşte poate o societate”, a mărtutirist preşedintele Fundaţiei Pro Patrimonio, arhitectul Şerban Sturdza.

Biserica de lemn unicat din Urşi - Popeşti judeţul Vâlcea câştigătoare a unui premiu european pentru patrimoniu în 2021 Foto Pro Patrimonio

Biserica de lemn unicat din Urşi - Popeşti judeţul Vâlcea câştigătoare a unui premiu european pentru patrimoniu în 2021 Foto Pro Patrimonio

Căştigătorii: „Ambasadorii frumuseţii patrimoniului european”

Câştigătorii premiilor europene Europa Nostra pentru patrimoniu pentru anul 2021 au fost anunţaţi printr-un eveniment online live care i-a avut ca prezentatori pe comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret - Mariya Gabriel şi preşedintele executiv al Europa Nostra - Hermann Parzinger.

Comisarul european a precizat că cei care au câştigat „sunt ambasadorii frumuseţii patrimoniului European, fie că este vorba de tradiţii şi meşteşug, de arhitectura care îţi taie respiraţia sau de modul în care patrimoniul poate uni comunităţi şi generaţii. Cred cu adevărat că păstrarea cu succes a patrimoniului nostru material şi imaterial depinde de angajamentul oamenilor din spatele acestuia. Prin aceste premii, îi onorăm, prin urmare, pe toţi acei bărbaţi şi femei excepţionale, profesionişti în domeniul patrimoniului, arhitecţi, oameni de ştiinţă şi voluntari care aduc patrimoniul nostru comun mai aproape de inimile noastre. Viziunea lor merită să fie aplaudată.”

Preşedintele executiv al Europa Nostra, Hermann Parzinger, a sublinat că an de an câştigătorii „demonstrează creativitatea şi angajamentul incomparabil al celor care se străduiesc să protejeze, să valorifice şi să transmită moştenirea preţioasă a Europei către generaţia următoare”, oferind în acelaşi timp soluţii şi căi de redresare a patrimoniului pentru o dezvoltare urbană şi rurală durabilă în opoziţie cu ameninţările permanente la adresa valorilor europene fundamentale. 

Laureaţii au fost aleşi de jurii independente compuse din experţi în domeniul patrimoniului din

întreaga Europă, fiind depuse candidaturi de către organizaţii şi persoane fizice din 30 de ţări

europene.

Biserica de lemn din România, printre câştigătorii din alte ţări europene

Biserica de lemn din România a câştigat un premiu european în acest an alături de alte proiecte din ţări de renume precum: Belgia - Gara Maritimă, Danemarca - Grădina Castelului Fredensborg, Georgia - Complexul în piatră Vardzia, Germania - Casa Am Horn din Weimar, Grecia - Podul Plaka din Epir, Irlanda - 18 Ormond Quay Upper din Dublin şi Spania  - Turnul de apă Besòs, toate la categoria Conservare. 

La categoria Cercetare câştigători în acest an au fost: Spania - Mas de Burot - Parcul Natural Els Ports; Danemarca/ Grecia - FIBRANET – FIBRe în textile vechi europene; Grecia / Olanda - Control Shift – Refolosirea patrimoniu industrial european revizuită; Spania - ART-RISK – Inteligenţa artificială folosită în conservarea preventivă. 

Categoria dedicată serviciilor aduse patrimoniului de către organizaţii şi indivizi îi are drept laureaţi pe Albania - Fundaţia Gjirokastra; Cipru - Comitetul tehnic pentru Patrimoniu Cultural; Italia - Rita Bargna, Portugalia - GEFAC – Grupul pentru Etnografie şi Folclor al Academiei din Coimbra.

La Categoria Educaţie, Training şi Conştientizare regăsim: Bulgaria - „Pe urmele folclorului bulgar, Finlanda / Serbia / Spania - Hub-uri de Patrimoniu; Italia - Invenţia unei părţi vinovate – Trento; Olanda - Vacanţă! În est şi în vest – Şcoala Bisericii din Groningen; Polonia - Centrul European pentru Solidaritate – expoziţie permanentă, Gduńsk; Spania - Producţia artizanală de var de la Morón - Morón de la Frontera; Marea Britanie - Arheologie acasă, dar şi Morus Londinium: Patrimoniul Londrei prin Arbori. 

O şansă la Premiul Publicului de 10.000 de euro

În continuare, românii au şansa de a-şi vota proiectul din ţara lor, pentru că Biserica Urşi să poate să primească şi Premiul Publicului din acest an, în cadrul unui sistem de vot online. Câştigătorul va fi anunţat în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor europene pentru patrimoniu, care va avea loc în toamna acestui an. Cu această ocazie vor fi prezentaţi publicului şi laureaţii Marelui Premiu, fiecare dintre ei urmând să primească un premiu în valoare de 10.000 euro.

Vă mai recomandăm şi:

VIDEO Istoria bisericii unicat din nordul Olteniei. Recitalul de vioară susţinut de Alexandru Tomescu pentru salvarea ei

FOTO Biserica de lemn unicat din nordul Olteniei. Campanie internaţională pentru salvarea comorii de patrimoniu

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite