Vidul legislativ lasă în stradă bolnavi psihic care terorizează trecătorii. De ce nu poate fi arestat bărbatul care ameninţa cu pistolul şoferii din Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărbatul care a ameninţat cu pistolul şoferii din Ploieşti este liber FOTO captură video
Bărbatul care a ameninţat cu pistolul şoferii din Ploieşti este liber FOTO captură video

Un bărbat de 39 de ani, diagnosticat cu schizofrenie paranoidă, a creat panică într-o intersecţie intens circulată din Ploieşti. El a scos un pistol de jucărie, a coborât în stradă şi a început să ameninţe la întâmplare şoferii aflaţi în trafic

Un bărbat cu afecţiuni psihice a ameninţat cu un pistol şoferii opriţi la semafor, marţi, într-o zonă intens circulată din Ploieşti, judeţul Prahova. Oamenii, speriaţi pentru că nu ştiau ce fel de armă are omul în mână, au cerut ajutor la 112. A fost nevoie de intervenţia unui echipaj specializat de la Serviciul de Acţiuni Speciale, pentru a-l imobiliza pe individ. Acesta a fost transportat imediat  la Secţia de psihiatrie a Spitalului Judeţean din Ploieşti, unde a rămas internat peste noapte, ulterior fiind externat.

Nu este pentru prima dată când SAS intervine pentru acest bărbat. În urmă cu câteva luni, individul, urcat pe o clădire, arunca înspre trecători cu obiecte de mari dimensiuni, inclusiv cu mobilă. Şi atunci a fost internat, dar medicii nu pot ţine în spital un pacient împotriva voinţei sale. Astfel de bolnavi sunt externaţi după o perioadă, iar, dacă nu urmează un tratament specific, boala recidivează şi odată cu ea, şi ieşirile violente.

Unii nu au un diagnostic care se poate trata la psihiatrie

„Noi nu avem cadru legal să internăm un bolnav împotriva voinţei sale. Există posibilitatea internării nevoluntare, dar aceasta este o procedură mai complexă, iar decizia o ia doar instanţa la solicitarea instituţiilor competente. Sunt şi cazuri în care astfel de persoane care au un comportament anume nu au un diagnostic care se poate trata la psihiatrie, dar totuşi sunt aduse la noi. Pentru astfel de cazuri sunt penitenciarele”, a declarat Irina Minescu, managerul Spitalului de Psihiatrie Voila din Câmpina.

Poliţiştii susţin că au mâinile legate, neavând un cadru legislativ care să-i ajute în îndepărtarea din stradă a persoanelor cu afecţiuni psihice, cunsocute pentru ieşirile violente. Pentru a putea fi arestate preventiv sau internate într-o unitate medicală de specialitate, este nevoie de respectarea unor proceduri complicate şi de durată.

„Îi umplem cu amenzi şi cam atât”

Se poate solicita arestarea preventivă a unei persoane diagnosticate cu o afecţiune psihică doar în cazul în care aceasta comite o infracţiune cu violenţă. În cazul bărbatului din Ploieşti, pentru a putea fi cerută arestarea preventivă, era nevoie de o plângere prealabilă pentru ameninţare, iar acest document nu a existat. Niciunul dintre şoferi nu a depus o plângere la poliţie. Aşadar, conform legii, poliţiştii n-au putut face altceva decât să-l amendeze pe „pistolar” pentru deranjarea liniştii şi ordinii publice. „Nu avem ce le face. Îi umplem de amenzi şi cam atât, dacă nu săvârşesc o infracţiune cu violenţă, îi ducem la psihiatrie, unde rămân internaţi pentru o zi, două şi apoi se întorc din nou pe stradă, unde îşi continuă ritualul”, a explicat un poliţist judiciarist.

Acesta a precizat că inclusiv procedura de arestare în cazul infractorilor cu afecţiuni psihice este una complicată şi de durată.

Internarea nevoluntară, procedură complicată

„Persoana respectivă este internată la secţia de psihiatrie, se cere o expertiză psihiatrică, apoi, în funcţie de decizia medicului, noi putem cere în instanţă internarea nevoluntară sau arestarea preventivă. Instanţa este singura instituţie care poate decide când şi dacă o astfel de persoană poate ajunge în spatele gratiilor sau la o unitate medicală”, a explicat judiciaristul.

Pistolarul din Ploieşti nu este nici pe departe un caz singular. În luna iulie, un alt bărbat cunoscut cu afecţiuni psihice, dar şi recidivist, condamnat în trecut pentru viol, a distrus cu o sapă pereţii din sticlă ai unei clădiri unde funcţionează piaţa din oraş. Până să ajungă să spargă geamurile, omul fura tot ce prindea de prin magazine sau mergea dezbrăcat pe stradă, fiind un personaj temut în comunitate, nimeni nu depunea plângere pentru că patronii de magazine preferau să acopere ei paguba, mică de regulă, decât să se încurce cu proceduri şi audieri prin instanţe. Nu a putut fi arestat până la momentul distrugerii pieţei, pentru că atunci a săvârşit o faptă cu violenţă şi a existat şi o plângere din partea directorului pieţei din Câmpina.

Procedura internării nevoluntare este reglementată în România de Legea sănătăţii mintale, care respectă Convenţia Drepturilor Omului. Potrivit legislaţiei în vigoare, se impune o astfel de măsură în cazul în care persoana bolnavă psihic prezintă un pericol social pentru sine sau pentru altul sau dacă există riscul distrugerii unor bunuri materiale de valoare. Faptul că un cetăţean flutura un pistol de jucărie pe stradă, nu este apreciat drept pericol public, iar o măsură care să îngrădească drepturile şi libertăţile nu este legală într-o astfel de situaţie. 

Au fost cazuri în care poliţiştii au fost chemaţi de rude să intervină pentru că un membru al familiei ameninţa că aruncă în aer casa cu ajutorul unei butelii. La intervenţie, poliţiştii au văzut că buteliile nu existau, şi nici un alt pericol real, doar ameninţări verbale. Nici în acest caz nu s-a putut solicita o măsură preventivă, astfel că pedeapsa s-a rezmat doar la o amendă pe care cei mai mulţi nici măcar nu o plătesc.

Citeşte şi:

Mama gemenilor morţi, acuzată oficial de ucidere din culpă. Ce se întâmplă cu Alina, femeia care se afla în apartament la mometul tragediei

Bătrân ucis într-o manieră înfiorătoare. Un bolnav psihic l-a lovit cu un lanţ în cap şi i-a tăiat penisul

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite