VIDEO Pârtiile de schi din Valea Prahovei riscă să bage oameni în mormânt. Şef la Salvamont: „Nimeni nu ţine cont de părerea noastră“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un copil a rămas fără dinţi din cauza unui accident cu sania pe pârtia din Buşteni FOTO Salvamont
Un copil a rămas fără dinţi din cauza unui accident cu sania pe pârtia din Buşteni FOTO Salvamont

Pârtiile de schi şi de sanie din zona Valea Prahovei sunt un adevărat pericol public pentru schiori, începători sau cu experienţă. Din cauza temperaturilor ridicate pentru această perioadă a anului, zăpada artificială se topeşte în timpul zilei şi îngheaţă peste noapte, astfel că suprafaţa de alunecare se transformă într-un patinoar.

De la începutul sezonului de schi 2019-2020, Salvamont Prahova raportează în fiecare weekend zeci de accidentări, cu mult mai multe faţă de aceeaşi perioadă a sezonului trecut. Multe dintre accidentări sunt grave, cu victime copii, şi necesită intervenţia Serviciului de Ambulanţă.

Sezonul de schi de la început de an stă sub semnul absenţei ninsorii, motiv pentru care administratorii domeniilor schiabile din Buşteni şi Azuga au pornit tunurile de zăpadă pentru a putea deschide pârtiile în vacanţa de iarnă. Schiorii cu experianeţă ştiu că zăpada artificală este mult mai dură, mai rugoasă şi îngheaţă repede, iar echipamentele, fie că vorbim despre schiuri, snowboard sau sanie, sunt mult mai greu de stăpânit.

Oficialii Salvamont Prahova raportează pe pagina de Facebook zeci de accidentări grave pe pârtiile din Sinaia, Buşteni şi Azuga, dar autorităţile nu intervin pentru închiderea pârtiilor sau reamenajarea lor.

”Sunt mult mai multe accidente faţă de sezonul trecut pentru că nu este zăpadă suficientă, este multă gheaţă, asta este. Normal ar fi să nu fie deschise pârtiile aşa, dar nu ţine nimeni cont de părerea noastră”, a declarat Gheorghe Haiduc, şeful Salvamont Buşteni.

Deşi turiştii sunt avertizaţi pe paginile de Facebook ale Salvamont că pe Valea Prahovei condiţiile de schi nu sunt dintre cele mai bune, iar riscul de accidentări este mare, semnalele sunt ignorate.

”Din cauza diferenţelor mari de temperatură dintre noapte şi zi, pârtiile de schi de pe Valea Prahovei devin dificile, cauzând zeci de accidente zilnic. În prima parte a zilei sunt îngheţate, iar după prânz zăpada se înmoaie excesiv de mult, ţinând cont de data din calendar. Schiaţi cu prudenţă, adaptându-vă viteza şi modul de a schia la starea pârtiei!”, este anunţul Salvamont Prahova, postat pe bagina de Facebook în data de 11 ianuarie 2020.

Salvamontiştii au precizat că cele mai multe accidente grave se petrec pe pârtia de sanie, unde copiii sunt lăsaţi liberi fără să fie însoţiţi de un adult. La Buşteni, pârtia de sanie merge paralel cu cea de schi, dar au acelaşi punct de plecare, astfel că turiştii aflaţi pe pârtie se intersectează. La accidentele de pe pârtie se adaugă inevitabil şi intervenţiile pentru salvarea turiştilor neechipaţi corespunzător, dar care urcă pe munte, pe trasee de vară, închise pe timpul iernii.

”Pe 12 ianuarie 2020 au fost şapte accidente pe pârtia Kalinderu (Buşteni, n.r.), soldate cu multiple traumatisme şi fracturi, dar şi un copil care a ramas fără dinţi în urma unei căzături cu sania. Un alt accident a fost în Cerdacul Văii Cerbului, unde o femeie de 49 de ani din Bucuresti, încălţată în adidaşi a cazut mai bine de 100 de metri. Este greu de crezut, dar femeia nu a suferit răni grave. Plină de sânge, ea s-a ales doar cu escoriaţii la nivelul braţelor şi câteva vânătăi. Aşadar, multă activitate pentru salvamontiştii din Buşteni şi Prahova”, conform Salvamont Buşteni.

61 de apeluri de urgenţă la Salvamont, în ultimele 24 de ore

Dispeceratul Naţional Salvamont a raportat în ultimele 24 de ore nu mai puţin de 61 de solicitări pe pârtiile din întreaga ţară, dintre care 17 doar în Prahova. Salvamontiştii apreciază numărul solicitărilor drept ”extraordinar de mare”.

”O noua zi plina de evenimente pentru salvamontiştii din întreaga ţară, confruntaţi cu un număr extraordinar de mare de evenimente, multe dintre ele soldate cu accidentări deosebit de grave. În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Naţional Salvamont, direct sau prin Sistemul Naţional de Urgenta SNAU 112, s-au primit 61 apeluri”, conform unui mesaj postat pe pagina oficială a Dispeceratului Naţional Salvamont.

8 apeluri pentru Salvamont Municipiul Braşov,

☎ 7 apeluri pentru Salvamont Busteni,
☎ 6 apeluri pentru Salvamont Sinaia,
☎ 5 apeluri pentru Salvamont Lupeni,
☎ 5 apeluri pentru Salvamont Predeal,
☎ 5 apeluri pentru Salvamont Gorj,
☎ 4 apeluri pentru Salvamont Prahova - Azuga,
☎ 4 apeluri pentru Salvamont Harghita,
☎ 4 apeluri pentru Salvamont Maramureş,
☎ 4 apeluri pentru Salvamont Caras Severin – Muntele Mic,
☎ 3 apeluri pentru Salvamont Mureş,
☎ 2 apeluri pentru Salvamont Cluj,
☎ 1 apel pentru Salvamont Judeţul Braşov,
☎ 1 apel pentru Salvamont Caras Severin – Semenic,
☎ 1 apel pentru Salvamont Judeţul Hunedoara,
☎ 1 apel pentru Judeţul Buzău.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite