UPDATE Şeful Poliţiei Mizil, arestat preventiv pentru că ar fi ajutat proxeneţi şi a cerut favoruri sexuale victimelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marius Nicuşor Rotaru, şeful Poliţiei Mizil, a fost arestat preventiv, după ce a fost ridicat împreună cu membrii unei grupări de trafic de minori. Poliţiştul a ignorat plângerile victimelor şi le-a cerut favoruri sexuale

UPDATE ORA 16.45

Marius Nicuşor Rotaru, şeful Poliţiei Mizil, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, prin decizie a magistraţilor de la Tribunalul Prahova, pentru favorizarea făptuitorului şi folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual. 

UPDATE ORA 14.30

Mizil, un orăşel din Prahova al cărei specific este, printre altele, unul al sărăciei şi al infracţionalităţii ridicate, deţine de joi, 8 septembrie, şi recordul ca şeful poliţiei din localitate, Marius Nicuşor Rotaru, să fie reţinut cot la cot cu infractorii pe care ar fi trebuit să-i ancheteze.

Şeful legii este acuzat de procurorii DIICOT de faptul că, în loc să dea curs unor anchete după ce mai multe fete din Mizil au depus plângeri că sunt exploatate sexual, Rotaru a favorizat capii reţelei de trafic de minori, „prin lipsa acţiunii conferite de atribuţiile de serviciu şi nesesizarea organelor competente atunci când faptele săvârşite erau de competenţa altor organe judiciare“, după arată procurorii DIICOT Ploieşti.

Mai mult, şeful Poliţiei Mizil a pretins favoruri sexuale victimelor, femei exploatate de către membrii grupării „în scopul de a îndeplini un act care intra în atribuţiile sale de serviciu, respectiv acela de a da curs plângerilor formulate de către aceste persoane“.

Victimele, obligate să se prostitueze prin violenţă

Marius Nicuşor Rotaru a fost reţinut joi dimineaţă, alături de alte trei persoane, doi bărbaţi şi o femeie, Eduard-Florian Baicu, Leontin-Florian Călin şi Cornelia Chirbea, care sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de minori, trafic de persoane, furt calificat şi viol. Şeful Poliţiei Mizil este acuzat de favorizarea făptuitorului şi folosire abuzivă a funcţiei în scop sexual.

Potrivit procurorilor DIICOT, începând cu luna decembrie 2015 şi până în prezent, proxeneţii au constrâns mai multe femei, majoritatea recrutate din Prahova şi din Buzău, să se prostitueze zilnic, pe stradă, cu diverse persoane care tranzitau zona. Cei trei proxeneţi se ocupau de racolarea, transportul şi adăpostirea victimelor, majoritatea minore. Frecvent, acestea erau exploatate „prin exercitarea de acte de violenţă“, iar banii obţinuţi de fete reveneau în totalitate membrilor grupării.

Peste 15 victime şi martori au fost aduse joi la audieri, la sediul DIICOT Ploieşti, iar şeful Poliţiei Mizil, precum şi proxeneţii, au fost prezenţaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă.


UPDATE ORA 11.30

Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii din Ploieşti i-au reţinut pentru 24 de ore pe Eduard-Florian Baicu, Leontin-Florian Călin, Cornelia Chirbea şi Marius Nicuşor Rotaru, pentru constituire de grup infracţional organizat, trafic de minori, trafic de persoane, furt calificat, viol, favorizarea făptuitorului şi folosire abuzivă a funcţiei în scop sexual.

Potrivit anchetatorilor, începând cu luna decembrie 2015 şi până în prezent, Baicu, Căli şi Chirbea, precum şi alţi doi suspecţi au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat având ca scop săvârşirea infracţiunilor de trafic de minori şi trafic de persoane, constând în recrutarea, transportarea şi adăpostirea în scopul expoatării sexuale, de cele mai multe ori prin exercitarea de acte de violenţă.

Inculpaţii au constrâns persoanele vătămate, care erau recrutate în special din Prahova şi din Buzău, să întreţină zilnic acte sexuale la stradă cu diverse persoane care tranzitau zona.

„Totodată, în cauză există suspiciunea rezonabilă că inculpatul Rotaru Marius Nicuşor, având funcţia de şef al Poliţiei Oraşului Mizil, i-a favorizat pe membrii grupului infracţional din care fac parte inculpaţii şi suspecţii din prezenta cauză, prin lipsa acţiunii conferite de atribuţiile de serviciu şi nesesizarea organelor competente atunci când faptele săvârşite erau de competenţa altor organe judiciare  ajutându-i astfel pe  să scape de tragerea la răspundere penală pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi  trafic de minori.

De asemenea, s-a reţinut că inculpatul Rotaru Marius Nicuşor  a pretins favoruri sexuale din partea mai multor persoane exploatate de către membrii grupului  infracţional organizat în scopul de a îndeplini un act care intra în atribuţiile sale de serviciu, respectiv acela de a da curs plângerilor formulate de către aceste persoane“, sunt acuzaţiile aduse şefului Poliţiei Mizil.

Inculpaţii vor fi prezentaţi Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

ORA 08.00

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Ploieşti l-au reţinut, joi dimineaţă, la finalul a şapte ore de audieri, pe şeful Poliţiei oraşului Mizil, Marius Nicuşor Rotaru, acuzat de favorizarea făptuitorului şi abuz în serviciu.

Surse apropiate anchetei au declarat că poliţistul este acuzat că ar fi protejat mai mulţi proxeneţi din zona oraşului Mizil şi că, în condiţiile în care victimele acestora, unele dintre ele minore, ar fi depus la Poliţia Mizil plângeri în care arătau că sunt exploatate sexual, reclamaţiile acestora nu ar fi fost soluţionate din ordinul şefului instituţiei.

Direcţia Generală Anticorupţie a făcut percheziţii în acest dosar, inclusiv la sediul Poliţiei Mizil, au declarat sursele citate, iar cazul a fost preluat de către DIICOT.

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite