Un nou conac în circuitul turistic din Prahova. Reşedinţa Pană Filipescu, unde comuniştii depozitau cartofi, a fost renovată şi va fi deschisă publicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conacul şi-a recăpătat splendoarea arhitectonică de odinioară FOTO monumenteprahova.ro
Conacul şi-a recăpătat splendoarea arhitectonică de odinioară FOTO monumenteprahova.ro

Lucrările de renovare şi amenajare a Conacului Pană Filipescu au ajuns la final, iar fosta reşedinţă a marelui logofăt Filipescu şi a fiicei lui Constantin Cantacuzino, unde comuniştii depozitau cartofi, va intra, de săptămâna aceasta, în circuitul turistic

Celebra familie Cantacuzino, care a dominat politica internă şi externă a Ţării Româneşti de la sfârşitul secolului al XVI-lea şi până în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, au lăsat în Prahova numeroase ctitorii laice şi bisericeşti. Din acestea face parte şi conacul ridicat în preajma anului 1650 de tânăra familie boierească, rezultată din căsătoria marelui logofăt Pană Filipescu cu Marica, fiica cea mare a postelnicului Constantin Cantacuzino.

Conacul a fost ridicat pe actualul teritoriu al comunei Filipeştii de Târg, la mică distanţă de palatul postelnicului Cantacuzino.

Conacul este o bijuterie a stilului tradiţional românesc, cu foişor şi coloane ale căror capiteluri susţin arcade semicirculare. Are un parter înalt sub care se află beciuri cu uşi largi, iar în trecut adăpostea bogata şi vestita bibliotecă a lui Constantin Cantacuzino Stolnicul, care a renunţat la tronul Valahiei în favoarea nepotului său, Constantin Brâncoveanu.

Chiar dacă la interior nu mai există nici o urmă a vechilor proprietari, conacul a rezistat peste veacuri şi a trecut printr-o restaurare între anii 1968 -1971. În 1990 a intrat domeniu public al judeţului Prahova şi a intrat în administrarea Muzeului de Istorie şi Arheologie Prahova.

Perioada de restaurare a fost urmată de una în care degradarea a fost accentuată, iar lipsa banilor pentru întreţinere a fost la un pas de a produce un dezastru. În perioada comunistă, în spaţiul de la subsol, de peste 400 mp, erau depozitaţi cartofii fostei Cooperative Agricole de Producţie.

În 2012, reprezentanţii Consiliului Judeţean Prahova au semnat un contract de reabilitare pe fonduri europene, de aproximativ 13 milioane de lei.

În urma lucrărilor de reabilitare, consolidare şi restaurare, conacul, monument istoric de clasa A, cu valoare naţională şi universală, şi-a recăpătat frumuseţea şi va fi deschis publicului, fiind plasat pe circuitul Drumului Voievozilor din Prahova. În expoziţia permanentă vor fi documente, cărţi vechi, artă plastică şi decorativă, piese şi utilaje de tip gospodăresc din patrimoniul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova.

Conacul va putea fi vizitat începând de miercuri, 25 mai, de marţi până duminică, în intervalul orar 9.00-17.00.

Vă mai recomandăm

Muzeul Ceasului din Ploieşti, unic în ţară, revine în clădirea care l-a consacrat. Imobilul de secol XIX a fost restaurat cu fonduri europene

FOTO Mii de ploieşteni şi-au petrecut noaptea la muzee. Cozi imense la Muzeul Ceasului, recent redeschis

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite