Țuica are festivalul ei, în Muntenia. Licoarea preferată a românilor s-a născut în Ardeal, dar se deosebește de palincă

0
Publicat:

Țuica, băutura tradițională românească, este sărbătorită la Vălenii de Munte, din Prahova, acolo unde are loc Festivalul Țuicii. Timp de trei zile, localnicii se vor delecta cu cele mai savuroase sortimente.

Țuica este nelipsită de pe mesele românilor. FOTO Arhivă
Țuica este nelipsită de pe mesele românilor. FOTO Arhivă

Primăria Vălenii de Munte organizează „Serbările Toamnei - Festivalul Țuicii”, unde timp de trei zile, începând de vineri, 27 octombrie 2023, va fi sărbătorită licoarea galbenă de 40 de grade alcool, alături de producători, meșteșugari și artiști.

Programul pe scena din piaţa oraşului va începe în fiecare zi de la ora 12.00 cu ansambluri tradiționale și trupe de copii cu dansuri moderne și va continua de la ora 18.30, cu artiștii consacrați Nicole Cherry, Johnny Romano, Vescan, Ioana Ignat, Andia, Whats up, Emilia Ghinescu, Raluca Diaconu, Luciana Matei şi mulţi altii.

Vineri, 27 octombrie 2023, de la ora 14, va avea loc un spectacol cu ansambluri folclorice şi se vor recolta probe pentru concursul „Cel mai bun producător de ţuică”, premierea urmând a fi făcută duminică, 29 octombrie 2023.

Istoria țuicii românești

Țuica este o băutură alcoolică tradițională românească obținută prin fermentarea și distilarea prunelor.

Țuica a fost atestată documentar în Bistrița, la 1386, într-un act maghiar de percepție fiscală sub numele de „cujka”.

Diferența dintre țuică și palincă constă în faptul că țuica se produce doar din prune, în timp ce palinca se produce din diverse fructe. Anul, românii produc anual peste 100 de milioane de litri de țuică. 

Istoria țuicii, studiată într-o carte

„Istoria țuicii românești” este titlul unei cărți scrise de Radu Lungu si Alexandra Grigore.

Autorii consemnează că țuica a însoțit țăranul român în trecerea lui prin vremelnicia vieții (botez, nuntă, pomană mortului), de Paști și de Crăciun, în nădejdea unui Nou An care va fi fost traversat cu bine (pe câmp, în balciuri, la hore) și în tovărășia celor apropiați.

FOTO librariabizantina.ro
FOTO librariabizantina.ro

„Țuică”, „palincă”, „horincă”, „vinarsul”, „rachiul” sunt numite, pe bună dreptate, „udături” tradiționale și nu ar trebui să lipsească de la nici un ospăț românesc.

Cartea „Istoria țuicii românești” prezintă o istorie accesibilă și savuroasă a acestor licori naționale, a căror faimă a ajuns dincolo de hotarele țării. Cititorul va descoperi povești de altă dată în care alcoolul a jucat un rol principal, cum ar fi „bătălia țuicii” din 17 septembrie 1788 și detalii neștiute despre prepararea băuturilor distilate și despre transmiterea acestui obicei din moși-strămoși.

Nu lipsesc nici mărturiile palincarilor din zilele noastre, cât și o prezentare succintă a celor mai gustoase varietăți de țuici disponibile azi.

Ploieşti

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite