Traseu turistic pe urmele personalităţilor de pe bancnotele româneşti. Cum vă puteţi relaxa vizitând casele memoriale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traseu turistic urmărind casele memoriale ale personalităţilor prezente pe bancnotele româneşti FOTO Arhivă Adevărul
Traseu turistic urmărind casele memoriale ale personalităţilor prezente pe bancnotele româneşti FOTO Arhivă Adevărul

Pornind de la proverbiala replică „Ia urma banilor” (Follow the money) din filmul „Toţi oamenii preşedintelui”, puteţi stabili unul dintre cele mai interesante trasee turistice pentru o excursie de câteva zile în România. În loc de hartă nu trebuie să faceţi altceva decât să urmăriţi figurile emblematice de pe bancnotele româneşti: Nicolae Grigorescu, I. L. Caragiale, Nicolae Iorga şi Aurel Vlaicu, Mihai Eminescu şi Lucian Blaga.

Întâmplător, patru dintre personalităţile menţionate, ale căror portrete sunt prezente pe bancnotele româneşti, au avut legături strânse cu judeţul Prahova. Este vorba despre Nicolae Iorga, prezent pe bancnota de 1 leu, Geroge Enescu, prezent pe bancnota de 5 lei, Nicolae Grigorescu, pe cea de 10 lei, iar pe bancnota de 50 se află portretul piotului Aurel Vlaicu.

Dacă vă rezumaţi doar la o excursie de o zi, puteţi alege să vizitaţi casele memoriale ale prahovenilor, dar şi localităţile unde aceştia s-au născut şi creat. În cazul în care aveţi la dispoziţie ceva mai mult timp, puteţi merge până în Ardeal, în Lancrăm, o comună, astăzi în judeţul Alba, locul unde s-a născut poetul şi filosoful Lucian Blaga (bancnota de 200 de lei) sau în Moldova, pe urmele poetului Mihai Eminescu, al cărui portret se află pe bancnota de 500 de lei.

Excursia poate porni din Ploieşti unde se află Muzeul I.L Caragiale, pe strada Kutuzov, nr.1. Nu este o clădire în care a locuit scriitorul, ci este doar un spaţiu cultural dedicat în totalitate lui Caragiale în care s-a-a încercat reproducerea epocii în care a trăit marele clasic şi prezentarea etapelor de creaţie ale acestuia. În muzeu sunt prezente fotografii şi documente, chiar şi cele care se referă la studiile sale, pe tema aceasta existând o controversă, manuscrise, masa de lucru a scriitorului şi mobilier specific sfârşitului de secol XIX.


Muzeul Caragiale este adăpostit  în „Casa Dobrescu”, monument de arhitectură de la sfârşitul secolului al XVIII-lea FOTO histmuseumph.ro

muzeu caragiale

De la Ploieşti urcaţi spre Vălenii de Munte, oraş unde se află Muzeul Memorial Nicolae Iorga. Clădirea care găzduieşte muzeul se află în centrul localităţii, şi este chiar casa în care savantul a lucrat timp de 30 de ani, acesta stabilindu-se aici spre finele anului 1907 sau, după unii, în 1908. Puteţi vedea aici pe lângă documente, manuscrise şi fotografii care au aparţinut omului de cultură, şi mobilier rustic autentic în special din zona Moldovei, pe care Nicolae Iorga l-a salvat şi l-a adus cu sine la Văleni.

Casa de vacanţă din Sinaia a compozitorului Georghe Enescu FOTO georgeenescu.ro

muzeul enescu

Din Vălenii de Munte vă puteţi întoarce la Ploieşti şi să urcaţi pe DN1 la Sinaia (există şi varianta DN1 A Cheia-Braşov din Vălenii de Munte) unde vă aşteaptă Casa Memorială George Enescu, secţie a Muzeului Naţional George Enescu din Bucureşti. Marele muzician şi-a cumpărat un teren la Sinaia unde şi-a construit prima sa casă de vacanţă cu banii strânşi din primul turneu în America.

Enescu nu locuia aici permanent, era mai degrabă o reşedinţă unde se retrăgea să creeze şi a făcut acest lucru timp de 20 de ani, din 1026, când a fost gata construcţia conacului şi până în 1947 când compoitorul a decis să doneze casa statului român. Casa memorial se află pe strada Yehudi Menuhin, nr. 2, cartier  Cumpătu din Sinaia şi poate fi vizitată, la fel ca orice alt muzu, în orice zi a săptămânii, cu excepţia zilei de luni.

Dacă alegeţi să urcaţi spre Sinaia pe DN1, puteţi face un popas şi la monumentul Aurel Vlaicu. Nu este greu de ajuns, se afă chiar pe marginea DN1, în dreptul comunei Băneşti, pe sensul Bucureşti- Braşov. Aici este locul unde, în data de 13 septembrie, pilotul se prăbuşeşte cu avionul conceput de el “Vlaicu II”, în timpul unei încercări de a traversa munţii în zbor.  Din Băneşti ajungeţi în doar 10 minute de mers cu maşina la Câmpina, acolo unde se află Casa Memorială "Nicolae Grigorescu", pe Bulevardul Carol I, la ieşirea din oraş spre Sinaia.

Excursia poate continua până în judeţul Alba Iulia, în comuna Lancrăm, locul unde s-a născut filosoful şi poetul român. Aici, pe Uliţa Veche, se află casa în care s-a născut şi copilărit Blaga, clădire ce a devenit muzeu în anul 1995, când statul român a cumpărat şi restaurant proprietatea. Puteţi vedea aici documente, manuscrise şi fotografii chiar şi obiecte personale (paltonul, pălăria şi geamantanul de student) adunate de la urmaşii lui Lucian Blaga, dar şi mobilier vechi de olecţie, specific zonei, donat de oamenii din sat tocmai pentru a se putea recrea atmosera epocii în care a trăit Blaga.

Casa Memorială Lucian Blaga din comuna Lancrăm, judeţul Alba FOTO Arhivă Adevărul

Casa memorialaLUcian Blaga
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite