Topul aberaţiilor scandaloase pe bani publici deconspirate în Prahova. Biletul de avion la Londra pentru „doamna Cosma“: „Era nevoie de martori“
0Mulţi primari şi şefi ai unor instituţii aflate în subordinea Consiliului Judeţean Prahova s-au comportat ca nişte stăpâni ai banilor publici. Aceasta este concluzia care se poate trage analizând raportul Camerei de Conturi Prahova, în urma controalelor care au avut loc la mai multe entităţi de stat la sfârşitul anului trecut.
De la prime acordate angajaţilor cu ocazia Zilei Unirii Principatelor, până la achitarea unor bilete de avion sau a abonamentelor de telefonie mobilă de care s-au bucurat diverse persoane care nu au fost angajaţi ai instituţiilor auditate reprezintă doar o mică parte din neregulile constatate de inspectorii Curţii de Conturi.
Pe lista celor care au profitat în mod nelegal de banii publici se află chiar şi Elena Cosma, soţia lui Mircea Cosma, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova. Aceasta din urmă a achitat prejudiciul creat chiar în timpul controlului care a avut loc la una dintre societăţile aflate în subordinea CJ Prahova.
Raportul Camerei de Conturi Prahova a scos la iveală faptul că în anul 2013, conducerea Hidro Prahova, societatea aflată în subordinea Consililului Judeţean Prahova, a achiziţionat un bilet de avion pentru Londra pentru o persoană care nu era angajată a instituţiei şi nu făcea parte din delegaţia care ar fi trebuit să plece pentru a semna un contract în capitala Marii Britanii.
“În anul 2013 SC Hidro Prahova SA a efectuat cheltuieli nelegale în valoare de 1.183,38 lei reprezentând contravaloarea unui bilet de avion achiziţionat în scopul deplasării la Londra pentru semnarea Contractului de Credit şi a Contractului de Asistenţă cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru o persoană care nu a făcut parte din delegaţie. Pentru cheltuiala nelegală au fost calculate penalităţi în valoare de 899,37 lei”, conform raportului întocmit de inspectorii Camerei de Conturi Prahova.
“Biletul de avion a fost pentru doamna Cosma”
Contactat telefonic, Dumitru Pantea, director al SC Hidro Prahova S.A. în anul 2013, a precizat că acel bilet către Londra a fost cumpărat pentru “doamna Cosma”, soţia preşedintelui Consilului Judeţean Prahova, la acea dată.
“Pentru doamna Cosma a fost cumpărat biletul. Era nevoie de martori la semnarea contractului, iar preşedintele (Mircea Cosma n.r.) a anunţat că vine cu doamna ca martor. Noi am cumpărat biletul, dar doamna nu a mai venit la Londra. Eu ştiu că prejudiciul creat a fost plătit”, a declarat Dumitru Pantea.
Informaţia conform căreia prejudiciul creat în urma cumpărării unui bilet de avion către Londra pentru o persoană care nu făcea parte din delegaţie a fost confirmată de Adrian Semcu, actualul director al Hidro Prahova.
Societatea Hidro Prahova este implicată acum într-o amplă anchetă derulată de procurorii anticorupţie din Ploieşti, în acest dosar fiind audiaţi ca inculpaţi, printre alţii, atât fostul preşedinte al CJ Prahova, Mircea Cosma, dar şi Iulian Herţanu, cumnatul fostului premier Victor Ponta.
700.000 de lei, bani pentru mâncare doar la Primăria Comarnic
Nereguli legate de felul în care s-au cheltuit bani publici au fost constatate de inspectorii Camerei de Conturi Prahova la aproape toate unităţile administrativ teritoriale controlate. La multe dintre acestea, în special în locaităţile mici, primarii pare că nu au ţinut deloc cont de lege şi s-au comportat ca pe moşia proprie, provocând prejudicii uriaşe bugetelor locale.
La Comarnic, de exemplu, funcţionarii publici din Primărie, dar şi personalul contractual au primit, din 2013 şi până în 2016, bani pentur mâncare, deşi acest lucru era ilegal. Valoarea totală a cestor beneficii depăşeşte suma de 700.000 de lei, conform Camerei de Conturi Prahova.
“În perioada 01.05.2013 – 30.04.2016, UATO Comarnic a plătit funcţionarilor publici şi personalului contractual din entitate drept contravaloare a unor mese calde în baza acordurilor şi contractelor colective de muncă, suma totală de 718.227 lei, pentru imobilizarea sumelor fiind calculate penalităţi în sumă totală de 226.263 lei” se arată în raportul inspectorilor.
Angajaţii primăriei din aceeaşi localitate au primit şi prime de Paşti, de Crăciun sau de 1 iunie în valoare de aproape 100.000 de lei.
“În perioada 01.04.2014 – 30.06.2016, UATO Comarnic a plătit salariaţilor drept cadouri pentru copii minori ai acestora cu ocazia sărbătorilor de Paşti, 1 Iunie şi Crăciun, în baza acordurilor colective şi contractelor colective de muncă, sumă de 32.550 lei, pentru imobilizarea acestei sume fiind calculate penalităţi de 9.768 lei.
În perioada 01.04.2015 – 30.04.2016, UATO Comarnic a plătit salariaţilor drept ajutor pentru sărbătorile de Paşte şi de Crăciun, suma totală de 62.400 lei, în baza acordului şi contractului colectiv de muncă, pentru imobilizarea acestora fiind calculate penalităţi în sumă de 8.352 lei”, conform aceleiaşi surse.
Ajutoare sociale pentru rude, la Floreşti
În Floreşti, una dintre cele mai mari comune din Prahova, inspectorii Camerei de conturi au constatat că Primăria a acordat ajutoare sociale de urgenţă în mod nelegal în valoare de 364.200 lei. Este de notorietate faptul că, în vara anului trecut, Eugen David, primarul acestei localităţi, a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu, evaziune fiscală şi spălare de bani.
Obiectul anchetei erau exact sumele de bani acordate ca ajutoare sociale unor persoane despre care anchetatorii susţin că erau de fapt apropiaţi şi chiar rude ale edilului.
Tot la Floreşti, inspectorii au descoperit că s-au efectuat plăţi nelegale a preţuri supraevaluate pentru servicii de cazare de care au beneficiat angajaţi ai Primăriei din localitate.
“Din verificările efectuate s-a constatat că, în anul 2015, UATC Floreşti a efectuat plăţi nelegale în sumă de 15.600 lei reprezentând servicii de cazare pentru salariaţii care au participat la cursuri de perfecţionare la preţuri supraevaluate. (… ) În anul 2015, UATC Floreşti a plătit nelegal suma de 9.240 lei, reprezentând contravaloare servicii cazare pentru un număr de 11 locuri, pentru care, în timpul misiunii de audit au fost calculate majorări de întârziere în sumă de 1.386 lei”, conform Camerei de Conturi Prahova.
Abonamente de telefon pentru necunoscuţi, la Băneşti
La Primăria din Băneşti, auditoria au descoperit că mai multe persoane care nu erau angajate ale instituţiei s-au bucurat de abonamente de telefon plătite din bani de la bugetul local.
“U.A.T.C. Băneşti a înregistrat nejustificat pe cheltuieli şi a efectuat plăţi fără bază legală în sumă totală de 25.262 lei, prin decontarea unor abonamente şi servicii de telefonie mobilă pentru numere de telefon neidentificate la personalul din cadrul entităţii, fiind calculate majorări de întârziere în sumă totală de 9.005 lei”, potrivit raportului inspectorilor Camerei de Conturi.
Decontarea deplasărilor de la o uşă la alta din aceeaşi clădire
Ilegalităţi similare, care nu dovedesc altceva decât că primarii au cheltuit banii publici după bunul plac au fost depistate în comuna Bertea unde s-au decontat cheltuieli pentru angajaţii care s-au deplasat cu autoturismul personal de la o instituţie la alta, deşi ambele aveau sediul în acelaşi loc sau la distanţe foarte mici.
Într-o altă comună din Prahova, la Adunaţi, s-a descoperit faptul că Primăria a plătit bani pentru reparaţiile unui autoturism care nu aparţine instituţiei şi tot aici, angajaţii au primit prime în valoare de 4000 de lei cu ocazia zilei de 24 ianuarie, dar şi prime de 8 Martie, de Paşte şi sume de bani reprezentând norme de hrană, acestea din urmă în suma totală de 47.274 lei.
Inspectorii Camerei de Conturi au solicitat, în urma auditului, recuperarea prejudiciilor create, dar au sesizat, acolo unde a fost cazul, alte instituţii în vederea extinderii cercetărilor.