Telegondola din Sinaia rămâne la primărie. Procesul de executare silită a fost câştigat după doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Telegondola din Sinaia a fost obiectul unui proces de doi ani. FOTO Adevărul
Telegondola din Sinaia a fost obiectul unui proces de doi ani. FOTO Adevărul

Sentinţă definitivă şi irevocabilă în cazul executării telegondolei Sinaia, care rămâne un bun public. Primăria a câştigat procesul prin care se anulează toate formele de executare a instalaţiei pe cablu

Telegondola din Sinaia a fost disputată de Primărie şi de firma de leasing, respectiv Dunărea IFN SA, după ce Primăria Sinaia nu a achitat la timp o rată 300.000 de euro, dintr-un contract total de 7,6 milioane de euro, din care 2,3 milioane proveneau din fonduri guvernamentale.

În 25 octombrie 2011, autorităţile locale din Sinaia au primit o adresă prin care Dunărea IFN S.A anunţa rezilierea contractului de leasing şi începerea executării silite a debitului urmărit, ca urmare a întârzierii SC Transport Urban Sinaia S.R.L cu 90 de zile la plata ratei de leasing.

Pe 23 octombrie 2013, potrivit unui comunicat al Primăriei Sinaia, Tribunalul Comercial Mureş, unde se judeca procesul, a respins recursul declarat de către Dunărea IFN la sentinţa Judecătoriei Târgu Mureş.

“M-am luptat pentru a nu lăsa oraşul fără nici un viitor. Sinaia înseamnă turism montan, iar cine deţine transportul pe cablu poate face rău sau bine comunităţii. Eu nu voi pune niciodată interesul economic înaintea sinăienilor. Aşa cum era firesc, telegondola este şi va rămâne în continuare un bun public“, a spus Vlad Oprea, primarul oraşului Sinaia.

Istoricul evenimentelor

Potrivit Primăriei Sinaia, la data de 31.07.2009 a fost semnalată problema stâlpului 6 proprietarului-locator Dunărea IFN de către utilizatorul T.U.S. (Transport Urban Sinaia) solicitându-i-se acestuia să dispună efectuarea de măsurători topometrice şi geologice în zonă, în vederea identificării măsurilor necesare pentru remedierea situaţiei.

Ulterior, la data de 01.05.2011, dată limită de rezolvare a situaţiei stâlpului 6, situaţia fiind aceeaşi, autorizaţia de funcţionare a instalaţiei nu a mai fost prelungită de către I.S.C.I.R., T.U.S. nemaiputând-o utiliza.

Având în vedere excepţia de neexecutare a contractului invocată încă din anul 2009 de către T.U.S., aceasta din urmă a refuzat la plată factura aferentă lunii iunie 2011, corespunzătoare penultimei rate contractuale.

Urmare a refuzului I.S.C.I.R. de a prelungi autorizaţia de funcţionare a telegondolei, aceasta nu a mai funcţionat în perioada mai-decembrie 2011 şi nu a produs nici un venit. La data de 30.09.2011, T.U.S. a transmis societăţii Dunarea IFN o convocare la conciliere prealabilă, exprimându-şi pretenţiile pentru recuperarea prejudiciului cauzat prin nefuncţionarea instalaţiei, până la acea dată.

La data de 01.10.2011, Dunarea IFN, ca reacţie la notificarea de convocarea la conciliere mentionată mai sus, a emis o notificare către T.U.S., prin care a declarat că reziliază unilateral contractul de leasing datorită întarzierii la plată cu mai mult de 60 de zile a penultimei rate de leasing.

În această situaţie, s-a ajuns la declanşarea litigiului. Dunărea IFN a iniţiat procedura executării silite a societăţii T.U.S., în acest sens fiind deschis un dosar de executare având ca obiect atât urmărirea debitului cât şi reposesia bunului.

După mai multe termene, la data de 06.12.2012, Judecătoria Târgu Mureş a admis, în fond, contestaţia la executare formulată de T.U.S. şi cererea de intrevenţie principală a Oraşului Sinaia, dispunând anularea tuturor formelor de executare, precum şi a executării silite însăşi.

Sentinţa Judecătoriei Târgu Mureş a fost atacată cu recurs de către Dunărea IFN, la data de 23.10.2013 Tribunalul Comercial Mureş respingând calea de atac.
 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite