Tânăr plimbat patru zile între cinci spitale din trei oraşe. În loc de tratament, a fost pus să completeze formulare. În cele din urmă, a murit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sabin Ciurcă, un tânăr de 21 de ani din Vălenii de Munte, judeţul Prahova, tatăl unei fetiţe de câteva săptămâni, a murit pe 1 aprilie la Spitalul Municipal din Câmpina după ce a fost plimbat, timp de patru zile, între cinci spitale din trei oraşe. A fost considerat suspect de COVID-19 doar pentru că era şofer de TIR.

Medicii care l-au văzut pe Sabin Ciurcă s-au speriat şi nu au ştiut cum să procedeze, agăţându-se de un protocol confuz impus spitalelor de ordonanţele militare.

Tânărul venise din Germania în data de 7 martie. Nu avea simptome specifice temutei boli provocate de coronavirus. El a mers la spital la 20 de zile de la revenirea în ţară pentru că îl durea burta. Nu avea febră, nu avea dureri în gât, nu avea dificultăţi de respiraţie, nu tuşea deci nu se înscria în definţia de caz COVID-19.

Cei şapte medici care l-au văzut pe Sabin l-au pasat de la un spital la altul în repetate rânduri până ce tânărul şi-a dat ultima suflare.

Pe Sabin l-a răpus în patru zile o pancreatită acută pentru care nu a primit tratament. Este o boală gravă cu şanse de supravieţuire sub 25% şi mult mai slabe în cazul pacienţilor diabetici, aşa cum era Sabin. Testul pentru COVID-19 a venit după ce bărbatul s-a stins. Era negativ.

Faptul că tânărul şofer de TIR, tatăl unei fetiţe abia născute, a fost răpus de o boală cruntă nu justifică însă comportamentul medicilor.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Prahova a început ancheta. Spitalul Câmpina, acolo unde a murit Sabin Ciurcă, a fost amendat cu suma de 30.000 de lei, sancţiunea maximă impusă de lege. Alte patru spitale din Prahova sunt şi ele cercetate de către inspecotrii DSP pentru că sunt indicii că la mijloc este o culpă comună a tuturor unităţilor medicale pe unde a trecut Sabin.

Traseul ucigaş al pacientului Sabin Ciurcă

Traseul pe care Sabin Ciurcă la parcurs în ultimele patru zile de viaţă este pur şi simplu halucinant. În loc să fie trimis direct în sala de operaţie, tânărul a fost pus să completeze chestionare de suspiciune COVID-19 (patru într-o singură noapte), a fost tratat în curtea spitalului, în ambulanţă şi a primit ca indicaţie de tratament o pungă cu gheaţă.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, care face anchetă în acest caz, Sabin Ciurcă s-a prezentat pentru prima dată la medic în data de 28 martie ora 00.35 la Spitalul Orăşenesc din Vălenii de Munte. Aici este consultat de un chirurg care pune un prim diagnostic: suspiciune de colică renală, hernie abdominală. I s-a administrat tratament simptomatic, i s-a eliberat reţetă şi un bilet de trimitere pentru diabetolog pentru că Sabin era supraponderal şi avea glicemia foarte ridicată (peste 200).

Este pus să completeze un chestionar pentru suspiciune de COVID-19, răspunde negativ la toate întrebările (venise din Germania de 21 de zile şi nu avea simptome specifice bolii). De la spitalul din Vălenii de Munte pleacă acasă fără dureri şi fără febră, conform fişei medicale.

Sabin se întoarce la Spitalul din Vălenii de Munte pe 29 martie, la ora 22.00. Reapăruseră durerile abdominale. A fost din nou consultat de linia de gardă şi, pentru că era ”o durere abdominală de cauză nespecificată, repetitivă, se solicită transferul la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean Ploieşti”, conform DSP Prahova.

UPU Judeţean

Este preluat în aceeaşi zi de o ambulanţă a SAJ Prahova, iar la ora 22. 45 ajunge la UPU Ploieşti. Avea dureri abdominale, FĂRĂ simptome respiratorii. Sabin este pus din nou să completeze chestionarul de risc de COVID-19, răspunsul fiind negativ  la toate întrebările.

Medicul de gardă din UPU constată abdomen sensibil la palpare, hernie ombilicală şi recomandă o serie de analize, solicitând şi consult chirurgical.  În UPU coboară un chirurg de gardă, stabileşte diagnostic de herine ombilicală, indică reevaluare chirurgicală la nevoie. Se realizează o examinare CT în urma căreia se constată o mică arie de condensare de 10 mm (o pată de 10 mm pe plămân).

Spitalul Movila

Dat fiind această pată pe plămâni, pacientul a fost declarat suspect COVID-19 şi a fost transferat la Spitalul de boli infecţioase ”Movila” din Ploieşti, o secţie exterioară a Spitalului Judeţean. Ajunge la ”Movila” în data de 30 martie, ora 7.40, tot cu o ambulanţă SAJ.

La Infecţioase a fost examinat din nou, dar pentru că a plecat din UPU Judeţean cu suspiciune COVID-19 i s-a recoltat exudat, este pus să competeze din nou acel chestionar  de risc şi este trimis la Spitalul CFR Ploieşti, unitate suport COVID-19.

Spitalul CFR Ploieşti

Ajunge la Spitalul CFR din Ploieşti unde i se fac investigaţii din nou, este tratat, dar pentru că starea lui continua să se agraveze, medicul de gardă decide să-l transfere la Spitalul Municipal Câmpina.

Spitalul CFR a decis transferul pentru că la momentul în care Sabin era internat acolo, unitatea nu avea medic ATI şi nici bloc operator disponibil. Spitalul CFR Ploieşti fusese transformat în unitate suport COVID-19 care ar fi trebuit să interneze exclusiv cazurile de bolnavi depistaţi cu coronavirus, dar care aveau şi comorbidităţi care nu necesitau intervenţie chirurgicală.

Spitalul din Câmpina

Aşadar Sabin ajunge la Câmpina tot cu un echipajul SAJ, în data de 30 martie la ora 21.35. Tânărul nu este primit în spital. Este consultat direct în ambulanţă, în curtea spitalului, de către chirurgul de gardă Alexandru Matei care constată că pacientul nu are abdomen acut, nu necesită intervenţie chirurgicală de urgenţă şi îi recomandă pungă cu gheaţă ca tratament şi cere reinternarea la spitalul CFR din Ploieşti.

Din nou la Spitalul CFR Ploieşti

Sabin se întoarce la Ploieşti, este reinternat la spitalul CFR unde primeşte tratament perfuzabil, inclusiv insulină, iar în momentul în care starea lui începe să se agraveze este trimis din nou la Câmpina în data 31.03, ora 20.05.

Din nou la Spitalul Câmpina

Este internat la secţia de chirurgie a Spitalului Municipal Câmpina, consultat de un alt medic chirurg însă la 1 aprilie starea generală se alterează şi la ora 6.30 intră în stop cardiorespirator şi moare.

Internarea la Spitalul Câmpina se face abia după ce directorul DSP Prahova şi managerul spitalului află de cazul lui Sabin şi începe tăvălugul telefoanelor. Intervenţia şefilor a venit prea târziu.

De ce s-a ajuns aici

În data de 29 martie 2020 intră în vigoare Ordinul Ministerului Sănătăţii prin care se impune spitalelor din ţară limitarea internărilor care nu reprezintă urgenţă în contextul epidemiei de coronavirus. Prin acest ordin se doreşte ca spitalele să nu fie aglomerate cu pacienţi care au afecţiuni medicale ce pot fi tratate şi acasă.  Spitalele pur şi simplu se golesc de pacienţi. Rămân în saloane exclusiv urgenţele, cazurile grave.

Pe de altă parte, prin acelaşi ordin s-a dispus ca în fiecare judeţ să existe o unitate suport care să aibă linie de gardă ATI, chirurgie şi maternitate care să preia exclusiv cazurile de pacienţi COVID-19 pozitiv, dar care au nevoie de asistenţă medicală de urgenţă pentru alte afecţiuni. Cu alte cuvinte sunt primiţi doar cei care duc pe picioare boala provocată de coronavirus, dar au nevoie urgentă de tratament pentru alte afecţiuni.

În Prahova au fost desemnate unităţi suport Spitalul Municipal Câmpina şi Spitalul CFR Ploieşti.

Mulţi dintre medicii din Prahova susţin că ordinul este confuz şi nu clarifică ce trebuie făcut în cazul suspecţilor de COVID-19 aşa cum a fost situaţia lui Sabin Ciurcă. Un suspect COVID-19, care are nevoie urgentă de intervenţie chirurgicală pentru altă boală poate fi tratat şi în alt spital decât în unitatea suport? Este o întrebare la care răspunsurile diferă de la un medic la altul.

Totuşi:

”Nu scrie în ordin că toţi suspecţii se duc doar la Câmpina. Orice suspect de COVID se gestionează conform oridunului comandantului acţiunii, Raed Arafat, care spune să nu plimbăm pacientul, dacă îi pot acorda asistenţă medicală. Luăm măsuri de siguranţă, îl izolăm şi, dacă constatăm că are COVID, îl tratăm de COVID, dacă constatăm că are colecistită, îl ducem la spitalul de suprot, dar după ce suntem siguri. Sigura chestie care ne încurcă să fim siguri este lentoarea cu care vin rezultatele testelor pentru COVID”, a precizat medicul Bogdan Nica, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Prahova.

Dat fiind acest ordin, DSP Prahova face anchetă şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti. Urmează să se stabilească dacă medicul de la UPU Judeţean a procedat conform protocolului atunci când a refuzat internarea lui Sabin Ciurcă.

În aceeaşi situaţie se află şi celelalte trei spitale pe unde a trecut Sabin, adică Spitalul Orăşenesc Vălenii de Munte, Spitalul CFR din Plioieşti şi Secţia de Boli Infecţioase a SJU Ploieşti (Spitalul ”Movila”).

Până acum doar Spitalul Municipal Câmpina a fost sancţionat cu amendă în valoare de 30.000 de lei.

”În urma anlizei cazului s-a ajuns la concluzia că medicul de gardă de la secţia chirurgie din cadrul Spitalului Municipal Câmpina, care a consultat pacientul în data de 31 martie 2020, numai din punct de vedere chirurgical, neţinând cont de comoborbidităţile din fişa medicală trimisă de Spitalul CFR Ploieşti şi nerespectând recomandarea medicală nu a respectat prevederile Hotărârii de Guvern 257/2011 fapt pentru care s-a aplicat SMC Câmpina o sancţiune în valoare de 30.000 de lei, maximum prevăzut de lege. Aceasta este sancţiunea până acum. O astfel de anchetă pentru  un astfel de caz nu o pot finaliza în 48 de ore. Deocamdată aceasta este o măsură. Sunt şi aspecte ale anchetei care nu ţin de Direcţia de Sănătate Publică Prahova. Am sesizat şi Colegiul Medicilor, dar de acolo nu avem niciun rezultat până acum. La Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti nu am finalizat încă ancheta”, a declarat dr. Bogdan Nica, directorul DSP Prahova.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite