Şpăgile pentru care şi-au ratat cariera poliţişti şi magistraţi din Prahova. Ciudatul caz al judecătorului care a luat mită până şi un cavou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cavouri, bilete la meciuri de fotbal, haine din blană, mobilă şi aparatură electrocasnică, materiale de construcţii şi lucrări de amenajări interioare, porc de Crăciun, miel de Paşti, dar şi favoruri sexuale reprezintă doar o mică parte dintre obiectele şi atenţiile primite cu titlu de mită de magistraţi, poliţişti sau oameni de afaceri din Prahova care şi-au încheiat cariera în cătuşe, acuzaţi de fapte de corupţie.

Cavouri, bilete la meciuri de fotbal, haine din blană, mobilă şi aparatură electrocasnică, materiale de construcţii şi lucrări de amenajări interioare, porc de Crăciun, miel de Paşti, servicii gratuite de taximetrie, dar şi favoruri sexuale reprezintă doar o mică parte dintre obiectele şi atenţiile primite cu titlu de mită de magistraţi, poliţişti sau oameni de afaceri din Prahova care şi-au încheiat cariera în cătuşe, acuzaţi de fapte de corupţie.

Grav este că aceste cadouri au fost solicitate de oamenii legii, de la judecători, procurori, şefi din Poliţie, până la simplii agenţi de la rutieră pentru a da soluţii favorabile mituitorilor în dosare aflate fie în faza de urmărire penală, fie în faţa de judecată.

Cavou, mită pentru un judecător

De departe cel mai ciudat obiect primit cu titlu de mită este un cavou solicitat de Ştefan Fieraru, fost judecător în cadrul Curţii de Apel Ploieşti, în prezent avocat în baroul Prahova.

Potrivit anchetatorilor, Ştefan Fieraru, „în perioada 2008-2009, în calitate de judecător la Curtea de Apel Ploieşti, a pretins şi primit de la un denunţător sume de bani, produse alimentare, bunuri electrocasnice, materiale de construcţie şi manopera unor lucrări efectuate la două imobile deţinute de magistrat şi familia acestuia în municipiul Ploieşti, precum şi contravaloarea unei racle edificate în incinta unui cimitir din municipiul Ploieşti, toate în valoare de aproximativ 83.000 euro, în schimbul promisiunii că îşi va exercita influenţa pe lângă judecătorii care aveau spre soluţionare cauza penală în care denunţătorul avea calitatea de inculpat, în scopul adoptării unei soluţii favorabile acestuia.”

Firearu a fost trimis în judecată, la finele anului trecut, de procurorii din cadrul DNA Ploieşti sub acuzaţiile de trafic de influenţă. Dosarul său se află în faza de judecată pe rolul instanţei penale din cadrul Curţii de Apel Ploieşti.

Haină de Blană, de la şeful Poliţiei Sinaia

Gestul magistratului ploieştean a fost copiat de o colegă de la Sinaia. Judecătorul Ruxandra Popescu a fost trimisă în judecată pentru luare de mită şi abuz în serviciu, fiind acuzată că a solicitat şi primit cu titlu de mită o haină de blană în valoare de 500 de euro.

Cadoul a fost primit de la Marin Tudorică, pe atunci şeful Poliţiei Sinaia, susţin procurorii DNA Ploieşti, pentru ca Popescu să dea o soluţie favorabilă într-un dosar. În schimbul bunului, judecătorul Ruxandra Popescu a luat o hotărâre prin care  Consiliul Local Sinaia a fost prejudiciat cu peste 240.000 de euro.

Magistratul a fost trimis în judecată în luna mai a acestui an în acelaşi dosar în care a fost deferit justiţiei şi Vlad Oprea, primarul localităţii Sinaia, acuzat de abuz în serviciu.

Tone de benzină, mită pentru prim procurorul din Sinaia

Tot de la Sinaia, dar de data aceasta din rândul procurorilor, vine un alt magistrat acuzat că a cerut bunuri pentru a proteja un om de afaceri. Este vorba despre Iulian Văduvan, prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia despre care prcurorii anticorupţie din Ploieşti spun că a solicitat carburant auto pentru alimentarea autoturismelor pe care le deţinea, cuantificat la 9.819,69 litri în valoare totală de 46.863,79 lei.

Subalternul său, procurorul Daniel Bucur, şi-a ratat şi el cariera după ce a fost denunţat că a solicitat de la două persoane pe care le ancheta pentru  furt, servicii de amenajări în curtea vilei sale din Comarnic. Cei doi procurori au fost trimişi în judecată pentru luare de mită. Daniel Bucur a fost condamnat pe fond la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare. Dosarul prim porcurorului se află încă în faza de judecată la Curtea de Apel Ploieşti.

Bilte la meci şi trataţie la lojă, pentru un ofţier BCCO

Nu doar magistraţii din Prahova s-au arătat lacomi atunci când a venit vorba să primească tot felul de bunuri din partea persoanelor ceretate. Poliţiştii, ofiţeri şi agenţi deopotrivă, n-au refuzat nici ei cadourile primite fie de la oameni de afaceri cărora le asigurau protecţia fie de la şoferii prinşi că au călcat mai tare pedala de acceleraţie.

Celebru în Prahova este cazul lui Emanuel Saghel, şef serviciu în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti la data săvârşirii faptelor. Despre acesta procurorii anticorupţie din Ploieşti susţin că ar fi primit mită parchet, plintă, precum şi servicii de debitare a cantităţii de 3-4 metri cubi buşteni, de transport al acestui material lemnos, de recondiţionare, de rindeluit şi de lăcuit  a unor piese de mobilier.

Nu a refuzat nici bilete la meciurile de fotbal ale echipei FC Petrolul Ploieşti. “(…) a pretins şi primit  în perioada martie – noiembrie 2014 pentru fiecare meci de fotbal, disputat de către F.C. Petrolul Ploieşti, pe teren propriu bilete de acces (între 5 şi 30 de bilete) având valoare nominală aferentă tribunelor 0, I şi II   şi consumaţii de băuturi alcoolice şi alimente servite la una din lojele stadionului.”se arată într-un comunicat al DNA Ploieşti.

Saghel a fost arestat preventiv în vara anului trecut pentru luare de mită, trafic de influenţă, şantaj şi folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. Ofiţerul BCCO, în prezent cercetat sub control judiciar, nu a fost deocamdată deferit justiţiei.

Brânză şi miel de Paşti, ca să scapi de amenda de circulaţie

La fel de cunoscuţi în Prahova sunt doi agenţi de poliţie din comuna Filipeştii de Pădure. Aceştia au fost trimişi în judecată pentru luare de mită de către procurorii din carul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova. Este vorba despre Dumitru Burduja şi Viorel Tudose, doi ploţişti despre care procurori susţin că primeau mită cam orice era dispus omul aflat la necaz să ofere.

De la brânză până, carne de porc pentru sărbătorile de iarnă sau miel de Paşti, până la servicii gratuite de taximetrie. Burduja şi Tudose au fost trimişi în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, sub acuzaţiile de luare de mită. Dosarul lor se judecă pe rolul secţiei penale din cadrul Tribunalului Prahova.

Foavoruri sexuale pentru şefeul Poliţiei Mizil


Recent, un alt poliţist, chiar şeful Poliţiei Mizil, a intrat în atenţia opiniei publice după ce a fost audiat, în calitate de inculpat, la sediul DIICOT din Ploieşti. În acest caz există suspiciuni că Marius Rotaru ar fi beneficiat de funcţia sa pentru a proteja un grup infracţional acuzat de trafic de persoane şi proxenetism.  Conform unui comunicat remis presei de DIICOT, Rotaru a beneficiat de favoruri sexual de la victimele grupării de proxeneţi.

"(…)De asemenea, s-a reţinut că inculpatul Rotaru Marius a pretins favoruri sexuale din partea mai multor persoane exploatate de către membrii grupului infracţional organizat în scopul de a îndeplini un act care intra în atribuţiile sale de serviciu, respectiv acela de a da curs plângerilor formulate de către aceste persoane", se arată în comunicatul citat.

Marius Rotaru a fost arestat preventiv de Tribunalul Prahova în data de 8 septembrie 2016, pentru ca, în urma contestaţiei să fie plasat sub control judiciar de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Ploieşti. Începând cu data de 15 octobrie, Rotaru şi-a depus dosarul de pensionare din MAI.

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite