Primarul din Slănic Prahova, despre surparea străzii: „Nimeni nu știe ce e pe dedesubt“. În pereții blocurilor au apărut deja fisuri VIDEO
0Zeci de persoane au fost evacuate, joi dimineața, 25 aprilie 2024, de pe o stradă din Slănic Prahova după ce în asfalt s-a format, din senin, un crater de doi metri. Autoritățile caută cauzele.

UPDATE ORA 21.30
În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență au fost adoptate mai multe preventive. Astfel, s-a decis extinderea perimetrului de siguranță, prin evacuarea unei scări de bloc a unui imobil din vecinătate, a postului de poliție și a unui operator economic, dar și interzicerea completă a traficului, atât rutier, cat și pietonal în zona perimetrului de siguranță.
Urmează ca zilnic să se facă măsurători de specialitate pentru a se determina dacă terenul continuă să se deplaseze și să se inițieze demersurile necesare pentru efectuarea expertizei de specialitate care are ca scop stabilirea exactă a cauzei ce a condus la tasarea terenului.
La nivelul autorității publice locale au fost identificate spații pentru cazarea persoanelor din imobilele evacuate, urmând ca în situația în care acestea vor solicita sprijin, să fie direcționate spre aceste locații.
Echipaje operative ale IGSU, Poliției Române și ale Jandarmeriei Române sunt prezente la fața locului pentru gestionarea optimă a situației.
Locul unde s-a produs surparea se află la o distanță de aproximativ 500 de metri de Salina Slănic Prahova - unde, la o adâncime de peste 200 de metri, se află Mina Unirea, cu o suprafață de peste 50 de mii de metri pătrați. La mică distanță se află și două exploatații de sare, acum închise.
„Nimeni nu știe ce e pe dedesubt. Așteptăm specialiștii care sunt în geologie să ne dea verdictul. Să fie de undeva vreo cavernă făcut din cauza apei pluviale, nu ne dăm seama”, a comentat Daneluș Costea, primar Slănic.
Și totuși despre riscurile din zonă se știa de mult. Studii mai vechi au delimitat în oraș locuri unde sunt posibile surpări ale terenului, determinate de dizvolvarea sării din subteran în urma infiltrării apelor din precipitații.
Compania Națională a Sării - SALROM - a anunțat că va pune la dispoziție toate hărțile masivului de sare din zona Slănic.

Acesta se întinde la pe doi kilometri și jumătate și are o lățime de aproape un kilometru. Depozitele de sare din subteran se găsesc la adâncimi de peste 30 de metri, însă solul de deasupra este cel care ar fi putut să pună și el probleme.
„Este posibil să existe galerii. Terenul are o structură extrem de ciudată. Foarte multe nisipuri, pietrişuri și șisturi argiloase. E posibil ca și aceasta să fie una din cauze. Noi la ultimele foraje am dat de sare la peste 38 de metri ceea ce face imposibilă interferența exploatării miniere cu surpările care au avut loc”, a declarat Constantin Dan Dobrea, director general SALROM, la Știrile ProTV.
Autoritățile spun că dacă situația se va agrava în orele care urmează, în zonă sunt posibile alte evacuări de persoane.