Ploieşti va fi primul oraş din ţară unde oamenii-şi bagă gunoiul sub pământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
12 platforme vor fi mutate sub pământ în prima fază a proiectului Foto: Alex Călinoiu
12 platforme vor fi mutate sub pământ în prima fază a proiectului Foto: Alex Călinoiu

Administraţia ploieşteană a început lucrările pentru a realiza 12 platforme de gunoi subterane, în prima etapă a unui proiect care prevede până la 40 de asemenea obiective. Avantajele ţin de protecţia mediului, estetică, dar şi descurajarea hoţilor

La Ploieşti au început în această lună lucrările la mai multe platforme de gunoi, pentru mutarea ghenelor sub pământ. Ideea, cu care administraţia locală „cochetează“ de câţiva ani, este o premieră pe ţară. Noile spaţii de depozitare a deşeurilor vor aduce o serie de avantaje în oraş. Principalele ţin de estetica zonelor respective, în care ghenele şi „tradiţionalele“ gunoaie dimprejur nu vor mai fi la vedere, dar mai ales de protecţia mediului.

Conform noului sistem, containerele pentru colectarea deşeurilor vor fi puse în subteran, într-o platformă betonată şi acoperită. Locatarii vor depozita deşeurile printr-un fel de coş metalic aflat la suprafaţă. Sistemul este asemănător celui de la ghenele blocurilor turn. Noile platforme betonate vor fi dotate cu senzori de presiune. Astfel, când pubelele vor fi pline, angajaţii firmei de salubritate a oraşului vor fi înştiinţaţi să vină să le golească. Acest lucru se va face printr-un sistem hidraulic care va aduce containerele la o gură de vizitare la care, în teorie, numai muncitorii de la salubritate vor avea acces.

Faptul că noul sistem va descuraja hoţii de gunoaie a contribuit, de asemenea, foarte mult, în decizia de a realiza platformele subterane. Cu toate că inventivitatea românului poate oricând să producă surprize, autorităţile se aşteaptă la o scădere substanţială a cazurilor de furturi din gunoaie. În Ploieşti, câteva zeci de persoane pot fi văzute cotrobâind prin ghene după deşeurile reciclabile, în special plastic şi, mai rar, carton.

Proiectul demarat în această lună prevede construirea a 39 de platforme gospodăreşti îngropate. În prima fază sunt stabilite amplasamentele pentru 12 dintre ele.

Lucrările sunt în desfăşurare la sistemul de colectare îngropat de pe străzile Laurilor şi Dealul cu Piatră, blocul 26. Sunt programate lucrări şi pe străzile Gheorghe Mateescu, blocurile 40-42, Lacul Bâlea - blocul 29, Aleea Stânişoarei blocurile 124-126, Gheorghe Doja - blocul 35A, Constantin Brezeanu - blocul D3, Brumărelelor, Bărcăneşti (lângă Şcoala nr.15), Murelor - blocul14M, Vornicei - blocul 84 şi Sabinelor - blocul B2.

„Noile sisteme vor fi extrem de practice şi ne vor ajuta la ridicarea deşeurilor, dar şi la colectarea selectivă. Practic, la suprafaţă rămân doar coşurile metalice, aşa că dispar şi gunoaiele din jurul ghenelor de acum“, a precizat Bianca Patrichi, consilier de comunicare în cadrul Regiei Autonome de Servicii Publice Ploieşti.

Lucrările sunt finanţate de operatorul de salubritate, firma Rosal, care s-a angajat la aceste investiţii în momentul în care a câştigat licitaţia desfăşurată de Primăria Ploieşti pentru delegarea serviciului public.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite