Ploieşti: Ovidiu Rădulescu a scos Şcoala Găgeni din anonimat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a cochetat cu jurnalismul timp de doi ani,  şi-a dat seama că menirea sa este să fie profesor, fiind atras mai ales de activităţile extraşcolare pe care le gândeşte şi le realizează împreună cu elevii săi.

Profil

NĂSCUT: 8 octombrie 1974, Cluj

STUDII: Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti

FAMILIE: Căsătorit

Ce-i place:

Ovidiu este pus şi simplu îndrăgostit de munca sa, pentru că iubeşte foarte mult copii dar şi să lucreze cu aceştia. Din păcate, el nu are copii deocamdată dar îşi doreşte foarte mult pentru că îi place să fie mereu în preajma lor. De asemenea îi place să citească, are toate căţile din colecţia ziarului Adevărul şi îi plac şi orele de timp liber petrecute în natură, la plimbare.

Ce nu-i place:

Dascălului nu îi place incoerenţa legilor din sistemul de învăţământ dar nu suportă nici când cineva nu îşi recunoaşte greşelile. I s-a întâmplat recent ca un elev de-al său să comită o faptă urâtă şi să nu o recunoască, fapt ce l-a dezamăgit foarte mult.

Cum v-aţi dat seama că aţi vrea să fiţi profesor?

O.R.: Eram în anul doi de facultate şi a trebuit să fac un curs de psihopedagogie. Atunci mi-am dat seama că a preda este un lucru care îmi place. Când a trebuit să fac practică, eram în mijlocul clasei şi acolo erau tineri de vârstă apropiată cu a mea şi abia atunci mi s-a părut foarte greu. Pot spune că a fost o alegere de moment, nu m-am gândit la această profesie dinainte.

Cum este la catedră?

O.R.: Nu este deloc uşor să predai, ba chiar este o muncă grea. În faţa copiilor un profesor este ca un actor, el trebuie să vină în fiecare zi cu ceva nou şi interesant, pentru că altfel copiii nu vor fi atraşi de materia predată. Un profesor trebuie să se ridice în fiecare zi la nivelul aşteptărilor elevilor lui.

Ovidiu a cochetat timp de doi ani cu presa locală, fiind redactor la ziarul Muntenia Telegraf, o publicaţia care a dispărut de ani buni de pe piaţă. Din perioada în care făcea parte din mass-media locală, tânărul spune că are amintiri frumoase, pentru că a reuşit, în tot acest timp, să cunoască foarte multe persoane care ulterior l-au ajutat mult.

Paralel cu profesia de jurnalist, Ovidiu era însă şi profesor. Din 1997 până în 1998 el a predat la Şcoala 16 din Bereasca, iar din 1998 este profesor de istorie şi geografie la Şcoala „Vlad Muşatescu" din Găgeni. Aici, tânărul s-a implicat în foarte multe activităţi şcolare şi extraşcolare, fiind desemnat, în 2009, coordonatorul şcolii.

Eforturi recompensate

Pentru ai ajuta pe elevii Şcolii Găgeni să se facă cunoscuţi la nivel naţional, profesorul a coordonat multe proiecte dedicate tinerilor şi în timpul său liber i-a pregătit suplimentar pentru a fi sigur că vor avea rezultate foarte bune. Unul dintre aceste proiecte este concursul Geografika, a cărei a cincea ediţie a fost organizată în Găgeni, în data de  19 martie 2010.  

Concursul s-a desfăşurat în cadrul unui proiect mai amplu susţinut de Inspectoratul Şcolar, fiind înscrişi  elevi din Găgeni, dar şi din Păuleşti, Zamfira, Măgurele, Bătrâni, Boldeşti Scăieni, Iordăcheanu, Diţesti. Contracanditaţii elevilor prahoveni au fost tinerii din două şcoli din Dâmboviţa. „Echipajul şcolii noastre a obţinut  premiul I la proba teoretică şi o menţiune la proba practică, iar la ediţia din luna aprilie, organizată la Şcoala Scăieni, elevii au obţinut premiul I la proba teoretică, locul al II-lea la prezentarea unui proiect în power point şi locul III la proba practică", spune Ovidiu Rădulescu.

Însă pentru a ajunge aici, profesorul s-a întâlnit cel puţin de trei ori pe săptămână cu elevii participanţi, în şedinţe de câte două ore de pregătire la geografie şi niciun efort nu i s-a părut prea mult. Nici cel de a căuta sponsori pentru ca fiecare participant la concursul de la Găgeni să primească un premiu pentru eforul depus.

Alte concursuri, alte premii

Geografika nu este însă singura competiţie la care profesorul Rădulescu şi-a mobilizat elevii pentru a participa. Tinerii au luat parte şi au obţinut rezultate bune la concursurile Micul Matematician, Olimpicii Cunoaşterii,  Memoria Holocaustului, iar la cel din urmă Ovidiu s-a implicat direct în pregătirea şcolarilor. E-Twinning este un alt proiect pe care Ovidiu îl va derula cu elevii săi. În cadrul secţiunii „An Open Book", şcoala din Găgeni va avea o şcoală parteneră în Polonia, iar elevii celor două unităţi vor face un schimb intercultural.

„Încercăm să transformăm acest proiect într-unul Comenius, în care să includem şi vizite reciproce între elevii noştri şi cei din Polonia", explică dascălul. Pe 4 iunie, profesorul va organiza, cu ocazia Zilei Şcolii Găgeni, o întâlnire între foşti elevi şi foşti profesori ai şcolii, însă, tot atunci, spune el, va avea loc şi tradiţia „botezului cu cireşe", conform căreia, elevii din clasele I vor fi loviţi simbolic cu cireşe, de către cei din clasele a VIII-a.

Pentru ultimele noutăţi din Ploieşti, click pe poza de mai jos

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite