Ploieşti: Închisoarea Doftana poate fi transformată într-un hotel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imobilul se află într-o stare avansată de degradare şi nu a mai fost consolidat din timpul regimului comunist.

Geamuri sparte, acoperiş dărâmat şi scânduri putrede. Aşa arată acum celebra închisoare Doftana, situată la marginea localităţii Telega. După 1990, imobilul a căzut pradă hoţilor de fier vechi care au furat tot ce se putea. Au rămas doar zidurile impunătoare din piatră masivă ale clădirii şi uşile celulelor deţinuţilor care şi acum îţi dă fioruri de fiecare dată când treci pe lângă ele. Curtea în care, pe vremuri, erau scoşi deţinuţii din celule pentru recreere este acum folosită pentru iarba care hrăneşte animalele oamenilor din localitate. Cunoscută drept Bastilia românească, din închisoarea de la Doftana nu a reuşit să evadeze niciun deţinut. Turnurile de pază au rămas şi acum mărturii ale celor care supravegheau întregul perimetru al închisorii care are aproximativ 13 hectare.

Loc de pelerinaj pentru turişti

Dacă în anul 2004, cei care vroiau să viziteze închisoarea dădeau declaraţie pe proprie răspundere că sunt direct răspunzători în cazul producerii unui accident, de trei ani, nimeni nu a mai putut vizita închisoarea. Pe uşa de la intrare este un lacăt şi o plăcuţă pe care scrie “Accesul vizitatorilor interzis! Pericol de accident!”.

Sătenii îşi amintesc că pe vremuri închisoarea era loc de pelerinaj pentru turiştii veniţi din toate colţurile lumii. “În vremea când devenise muzeu, în perioada regimului comunist, zeci de autocare cu turişti opreau în faţa închisorii. Multă lume venea aici pentru că i se dusese faima peste tot”, ne-a spus tanti Lenuţa.

Localnicii şi-ar dori ca închisoarea să poată fi iar vizitată şi spun că este păcat de clădire să se dărâme singură. “Pe an ce trece, clădirea se autodistruge şi este mai mare păcatul. S-ar putea face ceva foarte frumos dacă cineva şi-ar da interesul”, este de părere nea Ion.

Primarul din localitate, Gheorghe Ilie spune că nu are bani pentru consolidarea clădirii, care ar costa peste 10 milioane de euro. Însă, acesta este de părere că dacă ar fi vreun investitor interesat, clădirea ar putea fi reamenajată. “Imobilul s-ar putea preta la amenajarea unor grădini interioare sau la construirea unui hotel”, ne-a declarat Gheorghe Ilie. Primarul  îşi aduce aminte că în timpul ultimei consolidări a clădirii din anii 70, toate societăţile comerciale din Câmpina se ocupau de un anumit sector al clădirii.

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite