Peste 3.000 de apartamente din Ploieşti, debranşate ilegal de la sistemul de încălzire. Comisie pentru stabilirea condiţiilor de deconectare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consilierii locali au votat pe 27 august constituirea unei comisii care să stabilească condiţiile de debranşare. FOTO Dana Mihai
Consilierii locali au votat pe 27 august constituirea unei comisii care să stabilească condiţiile de debranşare. FOTO Dana Mihai

Proprietarii a peste 3.000 de apartamente din Ploieşti riscă amenzi de până la 1.000 de lei deoarece, conform legii şi hotărârilor de Consiliu Local, locuinţele lor fac parte din aşa-numitele „zone unitare de încălzire“ în care este interzisă debranşarea

Locatarii din peste 7.200 de apartamente din Ploieşti s-au deconectat de-a lungul anilor de la sistemul centralizat de încălzire, operat în oraş de Dalkia Termo Prahova. Alte 60.000 de locuinţe sunt alimentate cu energia termică furnizată de societate.

Potrivit unei informări transmise de Dalkia către Primăria Ploieşti, 3164 din cele peste 7.200 de apartamente sunt debranşate ilegal, situaţia intervenind în urma nerespectării Legii 325/2006 privind  serviciul public de alimentare cu energie termică, dar şi o hotărâre de Consiliu Local din 2011 care stabileşte, pe baza unui ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), bazat, la rândul său pe directive euroepene, aşa-numitele „zone unitare de încălzire“, în care nu poate fi folosită decât o singură soluţie de încălzire.

Practic, majoritatea proprietarilor de apartamente din oraş au interzis la deconectare de la sistemul public de încălzire şi alegerea unei alte soluţii, mai convenabilă financiar în funcţie de veniturile fiecărei familii pentru că se încadrează în „zonele unitare de încălzire“.
Mai mult, toţi cei care s-au deconectat prin nerespectarea acestor legi riscă amenzi între 500 şi 1.000 de lei.

Decizia de a interzice debranşarea, mai ales în condiţiile în care, din primăvară, preţul gigacaloriei a crescut cu 43% la Ploieşti, iar acordarea subvenţiei la încălzire pe timp de iarnă este încă la stadiul de proiect, a nemulţumit foarte mulţi ploieşteni care s-au prezentat la Primărie cerând debranşarea.

Marţi, consilierii locali din Ploieşti au aprobat constituirea unei comisii care să analizeze atât situaţia debranşărilor cât şi condiţiile în care, pe viitor, proprietarii de apartamente pot cere debranşarea.

Comisia, formată din membrii USL şi PP-DD din Consiliul Local (cei din PDL nu au vrut să facă parte din comisie) va funcţiona pe o perioadă de trei luni şi va lucra elaborarea unei proceduri privind stabilirea regulilor de deconectare de la sistemul centralizat de încălzire, care să cuprindă condiţiile cumulative impuse de actele normative în vigoare precum si sancţiunile ce vor fi aplicate în cazul deconectărilor ilegale.

Mai puteţi citi

Preţul gigacaloriei a crescut la Ploieşti cu 43%. Primarul Bădescu: „Nu sunt de acord ca un oraş de talia noastră să subvenţioneze tariful la apa caldă“

Fostul sediu Distrigaz din Ploieşti va fi transformat în Casă a Căsătoriilor
 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite