Paşte la mănăstirile din Prahova. Cazare la preţuri derizorii într-o atmosferă plină de credinţă
0Departe de agitaţia staţiunilor montane de pe Valea Prahovei, câteva sute de turişti îşi petrec anual Paştele la mănăstiri, într-o atmosferă austeră şi plină de credinţă. Rezervările pentru cazări se fac, în unele cazuri, cu câteva luni înainte
Un Paşte petrecut la mănăstire, pe tot timpul sărbătorii şi nu doar într-un simplu pelerinaj, este o experienţă în sine. Liniştea deplină din chilii şi curtea lăcaşurilor de cult, slujbele maicilor sau ale călugărilor şi câteva zile petrecute aproape auster, cu mâncare simplă şi în condiţii de cazare modeste reprezintă, pentru mulţi dintre români, o alegere la fel de bună ca un sejur de Paşte într-o staţiune aglomerată.
Este şi motivul pentru care unele mănăstiri din Prahova oferă “turism religios”, la preţuri derizorii pentru cazare şi masă. Alte lăcaşuri de cult au, special pentru turişti, condiţii confortabile, la preţuri asemănătoare pensiunilor.
Un astfel de exemplu este mănăstirea de călugări Caraiman din Buşteni. Aici au fost construite trei corpuri de clădire pentru cazarea a cel puţin 100 de turişti. Camerele sunt asemănătoare cu cele de hotel şi au baie proprie, iar tariful este cuprins între 50 şi 70 de lei pe noapte pentru o cameră, fără masă. Cazarea este condiţionată, însă, de obligativitatea participării la sfintele slujbe. De asemenea, femeile singure nu pot fi cazate la mănăstire.
În ceea ce priveşte mâncarea, meniul este fix şi costă 10 lei, mic dejunul, 20 de lei prânzul şi 15 lei cina. Ca în fiecare an, însă, pentru zilele de Paşte nu mai sunt, de mult, locuri libere.
Mănăstirea Caraiman este o mănăstire ortodoxă din staţiunea Buşteni, construită în 1998, la poalele masivului Caraiman. Este ridicată la o altitudine de aproximativ 900 de metri, printre cele mai mari altitudini la care s-a construit un lăcaş de cult în ţara noastră.
3,3 euro pe noapte la Mănăstirea Suzana
Cazare oferă în Prahova şi mănăstirea de maici Suzana, situată în dreapta pe DN 1A, Ploieşti – Cheia, foarte aproape de staţiune. Situată într-un cadru natural de vis, pe locul acestei mănăstiri a fost ridicată, în 1740, o biserică din bârne de către o credincioasă din Săcele-Braşov, cu numele Suzana Arsicu. Biserica şi stăreţia de acum datează din 1974, după ce mănăstirea a trecut, de-a lungul timpului, prin intemperii, cutremure şi incendii.
Cazarea se face în camere de 2-4 paturi, cu sobe încălzite pe lemne şi grup sanitar pe hol. Turiştii au posibilitatea să-şi gătească singuri masa, cu alimente proprii. Preţul este de 3,3 euro pe noapte de persoană.
De asemenea, cazarea se poate face în chiliile maicilor, din jurul mănăstirii, la un preţ de aproximativ 20 de lei pe noapte. Locurile au fost rezervate cu mult timp înainte de Paşte.
Cazare la Mănăstirea Ghighiu
Cazare de Paşte oferă şi mănăstirea Ghighiu, din comuna Bărcăneşti, aflată la doar câţiva kilometri de DN 1, Bucureşti – Ploieşti, un lăcaş de cult căutat de credincioşi din întreaga ţară pentru Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului şi slubjele impresionante care se ţin aici de sărbători,
Pentru Paşte, cele aproximativ 50 de locuri de cazare, la preţuri de la 15 la 25 de lei pe noapte, au fost rezervate de câteva luni. Cazarea se face în condiţii foarte bune, camerele au 2 până la 4 paturi, cu o toaletă anexă şi duşuri, iar în preţ este inclusă şi masa.
Mai puteţi citi