Noaptea muzeelor 2015, în Prahova. Programul evenimentelor culturale de sâmbătă seară
0Muzeele din Prahova vor participa sâmbătă seară la a XI-a ediţie a Nopţii Muzeelor, prilej pentru vizitatori să facă tururi gratuite ale instituţiilor de cultură. Evenimentul Noaptea Muzeelor din 2015 se desfăşoară sub semnul unei atitudini ce atrage atenţia asupra ritmului în care dispar muzee şi colecţii muzeale.
La Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”, vizitatorii vor fi întâmpinaţi de un preţios tablou, ascuns privirilor de faldurile unei pânze. Mesajul este acela că „plăcerea de a admira acest obiect minunat, în forma sa fizică, reală, şi nu virtuală, le va fi interzisă. În scurt timp riscăm să fim nevoiţi a ne rezuma la vizite virtuale!”.
Manifestul „De Noaptea muzeelor…despre BEZNA muzeelor!” este iniţiat de Reţeaua Naţională a Muzeelor în spirit de solidarizare cu instituţiile muzeale profund afectate de astfel de schimbări.
Muzeul de Artă va fi deschis începând cu ora 17.00 şi până la ora 1.00, iar intrarea este liberă.
Programul Muzeului de Artă
I. Expoziţia „În căutarea cubismului pierdut”, a artistului plastic Titus Romanescu.
Atelierul „Artistul la lucru”. Vizitatorii vor avea plăcerea să-l urmărească pe artistul Mircea Titus Romanescu la lucru, pe parcursul întregii seri.
II. Expoziţia „Salonul artelor”, a Uniunii Artiştilor Plastici, filiala Ploieşti.
Castelul Pelişor va fi vizitat gratuit
Publicul vizitator este invitat să descopere tainele Castelului Pelişor, sâmbătă 16 mai 2015, printr-un tur gratuit, în intervalul orar 17.00 – 22.00 (ultima intrare la ora 21.15).
Programul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi a secţiilor muzeale.
La cea de–a XI-a ediţie a Nopţii Muzeelor desfăşurată în seara de 16 mai 2015, în intervalul orar 19.00 – 01.00, publicul va putea participa, în mod gratuit, la următoarele evenimente culturale, care vor întregi experienţa vizitării:
1. Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr.10 - Caleidoscop muzeal nocturn.
Vizitatrea expozitiei permanente de la etaj; expoziţia temporară „Lumen est omen”, expozitie interactiva prin aplicatie online; foc de artificii.
2. Muzeul Ceasului „Nicolae Simache”, Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr.10 - Muzica timpului
Vizitarea expozitiei permanente a muzeului, la ceas tarziu in noapte, in armonia sonora a ceasurilor si cutiilor muzicale.
3. Muzeul „I. L. Caragiale”, Ploieşti, str. Kutuzov, nr. 1
Ora 19.00 - Vernisajul expozitiei temporare de desen „Eroii lui Caragiale”
Vizitarea expozitiei permanente, proiectie de film – imagini de la Concursul interjudeţean de interpretare artistică a personajelor caragialiene „Caragiale, contemporanul nostru”.
4. Muzeul memorial „Paul Constantinescu”, Ploieşti, str. Nicolae Bălcescu. Nr.15 - Armonii nocturne
Ora 19.00 – medalion aniversar „90 de ani de la naşterea lui Marin Constantin”. Invitaţi compozitorul Constantin Arvinte, conf. Univ. Goicea Ioan, dirijor Corul Madrigal Emanuel Pecingină, muzicolog Petre Codreanu, prof. Liliana Pispiris.
Recital de pian , Diana Ionescu
Vizitarea expozitiei permanente si temporare la ceas tarziu in noapte in acordurile muzicale ale creatiei lui Paul Constantinescu.
5. Muzeul „Casa de târgoveţ secolele XVIII-XIX” Ploieşti, str. Democraţiei, nr. 2. Vizitarea muzeului la ceas tarziu in noapte, in acorduri muzicale de altadata.
Ora 20.00 – serată prahoveană de dans şi muzică populară.
Invitaţi elevii Şcolii Gimnaziale Cocorăştii Mislii reuniţi in ansamblul „Stejărelul” al Casei de cultură din comună, instructor Nicolae Miclea, prof. Ilie Maria.
6. Muzeul memorial „Nichita Stănescu”, Ploieşti, str. Nichita Stănescu, nr.1 - Versuri în noapte
Program nocturn de vizitare pe fundalul sonor al versurilor nichitiene in interpretarea poetului; vizionarea de imagini video cu poetul.
Ora 19.00 vernisajul expoziţiei temporare „Călătoriile poetului în Europa”
7. Muzeul memorial „Constantin şi Ion Stere” Bucov
Ora 19.00 - „Sa ne amintim de familia Stere”
Serata muzeala; vizitarea expozitiei permanente; proiectie de film „Golgota Basarabiei”.
8. Muzeul „Conacul şi Foişorul Bellu” Urlaţi, str. Orzoaia de Sus, nr. 12
Ora 19.00 – „Lectura, calea spre lumină!”, cenaclu literar. Invitaţi elevii Liceului Teoretic „Brâncoveanu Vodă” Urlaţi.
9. Muzeul „Crama 1777” Valea Calugarească
Ora 21.00 - Vernisajul expozitiei temporare „Pecetare din lemn istorico-religioase”; atelier teatral susţinut de actori prahoveni.
Vizitarea expozitiei permanente; proiectie de film „Obiceiuri traditionale viticole”.
10. Muzeul „Casa Domnească” Brebu - La ceas de taina
Înregistrare audio de muzică clasică, montaj literar-artistic,vizitarea sălilor muzeale. Invitaţi elevi şi cadre didactice ai Şcolii gimnaziale „Matei Basarab” Brebu, precum şi ai Colegiului militar liceal „Dimitrie Cantemir” Breaza.
11. Muzeul memorial „Nicoale Iorga” Vălenii de Munte, str. George Enescu, nr.3
Amintiri despre savantul Nicolae Iorga in casa sa
Vizitarea expozitiei permanente si a expozitiei temporare „Restituiri documentare – documente Iorga , achizitii 2014”.
12. Muzeul de artă religioasă „Nicolae Iorga”, Vălenii de Munte, str. George Enescu, nr.1
Icoane si odoare bisericesti
Vizitatrea expozitiei permanente la ceas tarziu in noapte; proiectie de film „Asezaminte monastice din Prahova”.
13. Muzeul de Etnografie al Văii Teleajenului, Vălenii de Munte, str. George Enescu, nr.1
Arta populara pe Valea Teleajenului
Vizitatrea expozitiei permanente la ceas tarziu in noapte; foc de artificii; parada portului popular.
14. Muzeul memorial „Cezar Petrescu” Buşteni, str. Tudor Vladimirescu, nr. 1
Ora 19.00 - Seară de muzică şi poezie
Invitati membrii cenaclului „Simion Barbulescu” si chitaristul Viorel Corbu; vizitarea expozitiei permanente in acordurile muzicii; proiectie film „Fram –ursul polar”.
Istoricul manifestării „Noaptea muzeelor”
Din 2001, muzeele au în fiecare primăvară, o întâlnire privilegiată cu publicul. Lansată în 1999, în Franţa, ca „Primăvara muzeelor“, la iniţiativa Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa, această întâlnire propune tuturor muzeelor participante deschiderea porţilor, gratuit, pentru toţi vizitatorii, în acea zi, la aceeaşi oră!
În 2005, ora de deschiderea a muzeelor a fost deplasată spre seară, cu intenţia de a atrage, în număr cât mai mare, publicul tânăr. Proiectul a devenit astfel „Noaptea muzeelor“, câştigând de la an la an prestigiu şi susţinere. În urmă cu opt ani manifestarea a intrat sub înaltul patronaj al Consiliului Europei, iar de cinci ani se află sub egida UNESCO.
Pe aceeaşi temă
Castelul Pelişor, tur gratuit, sâmbătă, la Noaptea Muzeelor. Aproximativ 3.000 de persoane ajung în fiecare an, de Noaptea Muzeelor la Castelul Peleş, fosta reşedinţă de vară a regelui Carol I. Muzeografii castelului au decis, însă, ca în acest an, centrul de greutate al evenimentelor din Noaptea Muzeelor să fie Pelişorul.
Spectacol printre morminte. Cimitirul Bellu se transformă sâmbătă noapte în cel mai căutat loc din Bucureşti. Sâmbătă, 16 mai, în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, în Cimitirul Bellu din Capitală va avea loc un concert unic – „Dolce Vita“.