Localnicii afectați de prăbușirea de teren de la Slănic Prahova cer, printr-o petiție online, rezolvarea urgentă a crizei

0
Publicat:

Zeci de locatari vor face Paștele în alte case decât ale lor, după ce o stradă din Slănic s-a surpat în urma unor lucrări de proastă calitate. Oamenii sunt tot mai îngrijorați de situație și vor o rezolvare cât mai urgentă.

Locul din orașul Slănic, Prahova, care s-a prăbușit. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Locul din orașul Slănic, Prahova, care s-a prăbușit. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

42 de familii evacuate nu au voie, deocamdată, să se întoarcă în locuințele lor. Pe de altă parte, se așteaptă o analiză complexă a situației de către autorități.

Între timp, localnicii cer dialog, implicare și răspunsuri, cer responsabilitate, într-o petiție semnată de locatarii afectați.

„Noi, cetățenii și rezidenții orașului Slănic, județul Prahova, adresăm această petiție cu profundă îngrijorare și frustrare în legătură cu situația alarmantă a locuitorilor evacuați din locuințele lor, a agenților economici din zona și a tuturor celor afectați din cauza surpărilor apărute în stradă 23 August și stradă Florilor.

Zeci de familii din comunitatea noastră au fost forțate să-și părăsească locuințele din motive de siguranță, multe dintre acestea nu au un adăpost stabil sau un termen clar cu privire la când vor putea reveni acasă. Instituțiile responsabile, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) și Prefectura Prahova, nu au furnizat un răspuns clar sau un plan de acțiune pentru rezolvarea acestei situații.

Această incertitudine și lipsă de claritate afectează grav bunăstarea și stabilitatea comunității noastre. Locuitorii evacuați se confruntă cu dificultăți financiare, logistice și emoționale, iar nevoile lor urgente nu sunt abordate în mod corespunzător”, spun localnicii.

Prin această petiție, oamenii cer Guvernului României, Prefecturii Prahova, Departamentului pentru Situații de Urgență și Primăriei orașului Slănic să acționeze fără întârziere și să stabilească clar și de urgență cauza problemei și gravitatea situației, să elaboreze un plan de acțiune detaliat pentru rezolvarea problemelor și reintegrarea locuitorilor evacuați și să furnizeze informații clare și actualizari despre progresul înregistrat, precum și termenele prevăzute pentru rezolvarea situației.

Stradă prăbușită în Slănic
Stradă prăbușită în Slănic

Blocurile din zonă, afectate de prăbușirea pământului

Conform ultimelor concluzii, strada s-a prăbuşit din cauza apei care circulă prin subsol, fiind vorba despre apa provenită din diverse surse: scurgeri de pe versanţi, avarierea conductelor, scurgeri de pe versanţi.

Staţii portabile duse la Slănic nu au înregistrat activitate seismică în zonă, iar surparea nu pare a fi cauzată de fenomene de mare adâncime cauzate de prezenţa în zonă a unui masiv de sare.

CJSU Prahova a decis, în şedinţa de marţi 30 aprilie 2024, ca deţinătorii tuturor reţelelor de la Slănic- Hidro Prahova, Electrica, STS sau firme private - vor trebui să devieze traseele utilităţilor.

Primăria va trebui să încheie contracte cu firme care oferă servicii specializate pentru continuarea studiilor, luarea măsurilor necesare pentru stoparea surpării.

Joi, 25 aprilie 2024, o porţiune din carosabilul străzii 23 August din oraşul Slănic s-a prăbuşit, formându-se un crater de doi metri, care acum este mai adânc.

Până acum 42 de persoane au fost evacuate din imobilele aflate în proximitate. Două familii au fost adăpostite la pensiuni din localitate, cu care autorităţile publice locale au încheiat un protocol.

Măsurătorile și cercetările vor continua timp de câteva zile.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite