Legendele Epocii de Aur. „Ciuperca“ din lemnăria Peleşului care l-a determinat pe Ceauşescu să nu-şi mai facă reşedinţă de protocol la castel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciuperca din lemnăria castelului l-a făcut pe Ceauşescu să se răzgândească în a-şi stabili o reşedinţă de protocol la Peleş. FOTO peles.ro
Ciuperca din lemnăria castelului l-a făcut pe Ceauşescu să se răzgândească în a-şi stabili o reşedinţă de protocol la Peleş. FOTO peles.ro

Teama de boală a cuplului Ceauşescu a fost inteligent speculată de muzeografii care aveau în custodie castelul Peleş în perioada comunistă. Sau, cel puţin, aşa spune una dintre legendele Epocii de Aur

Castelul Peles, frumoasa reşedinţă de vară construită de Carol I la Sinaia, a cunoscut o perioadă destul de zbuciumată în perioada comunismului. În 1948 a fost închis, din ordinul autorităţilor comuniste, iar cea mai mare parte a colecţiilor de pictură, mobilier, textile, piese de artă decorativă şi cărţi au fost transferate la Muzeul de Artă din Capitală.

În 1953, devine Muzeu, în timp ce castelele Pelişor, reşedinţa particulară a celui de-al doilea cuplu regal, Ferdinand I, Maria şi Foişor, fosta Casă de vânătoare a primului Rege al României şi reşedinţă a regilor Carol al II-lea şi Mihai I vor deveni case de creaţie şi odihnă pentru scriitorii, muzicologii şi artiştii plastici agreaţi de regimul comunist.

Două decenii mai târziu, în anul 1975, starea de conservare tot mai critică a imobilului să determine închiderii acestuia şi evacuarea unei părţi importante a patrimoniului muzeal.

Concomitent cu lucrările masive de restaurare, castelul găzduieşte, până în 1989, o serie de vizite de şefi de stat.

Ciuperca toxică din lemnărie

În mod paradoxal, fascinantul şi impunătorul Castel Peleş a fost vizitat destul de rar de cuplul Elena şi Nicolae Ceauşescu. Iar pentru această situaţie ar exista şi o explicaţie, o legendă care circula în anii ’80. Potrivit acesteia, soţii Ceauşescu ar fi dorit să-şi stabilească o reşedinţă de protocol la Peleş.

Îngroziţi de faptul că primul cuplu al ţării se va apuca de schimbări şi demolări în frumosul castel proiectat de faimoşi arhitecţi ai secolului trecut, muzeografii i-au speriat spunându-le că în interiorul Castelului este o ciupercă ce atacă elementele de lemnărie, dar este şi foarte dăunătoare omului.

„Minciuna“ nu era chiar departe de realitate, pentru că o ciupercă chiar atacase grinzile clădirii, din cauza umezelii şi a neaerisirii, acesta fiind şi motivul pentru care au fost demarate, în 1975, masivele lucrări de restaurare în timpul cărora au fost înlocuit structura de rezistenţă din holul de onoare şi din sufrageria de la parter.

Prudenţi, soţii Ceauşescu au petrecut o singură noapte la Castel, dormind în Foişor. Se spune ca din ordinul Elenei Ceausescu, au fost aduse 6 perne brodate cu fir de argint si aur. Valoarea uneia singure era cât a unui autoturism Dacia, la vremea respectivă, adică 70.000 lei vechi.

Atât de groază le-a fost soţilor Ceauşescu de ciupercă încât nu se mai plimbau nici prin acea parte de pădure învecinată cu Peleşul.

Teama de boli a cuplului Ceauşescu

De altfel, teama de boli a soţilor Ceauşescu şi preocuparea de a găsi formula „tinereţei fără bătrâneţe“ au dat naştere multor legende în Epoca de Aur.

Se spune că se îmbăiau în sângele unor nou-născuţi sacrificaţi în acest scop sau că-şi făceau transfuzii cu sângele acestora, că Ceauşescu purta hainele o singură dată, după care erau arse, din teama de microbi sau că Ceausescu ar fi avut în permanenţă cu el un contor Geiger-Muller pentru că îi era teamă să nu fie iradiat de agentii sovietici.

Spaţiu de protocol în perioada comunismului

Chiar dacă nu a mai devenit reşedinţă pentru Nicolae Ceauşescu, Castelul Peles a fost spaţiu de protocol în perioada comunismului.

O altă legendă spune că această destinaţie a fost dată după vizita lui Gerald Ford, preşedintele Statelor Unite aflat în vizită pe plaiuri mioritice. Acesta a vizitat şi Peleşul, de care oaspetele s-a declarat încântat.

Influenţat de bunele impresii ale americanului, Ceauşescu ar fi decis să scoată fosta reşedinţă regală din circuitul public şi să o transforme în reşedinţă de protocol pentru oaspeţi de seamă. Iar ca urmare a deciziei, Peleşul a intrat în reparaţii capitale.

De două ori, aici a fost primit şi ospătat „omologul bulgar” Todor Jivkov, iar a treia oară ospete a fost liderul est-german Erich Honecker. Din 1982, fosta reşedinţă de vară a regilor n-a mai fost folosită deloc.


 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite