Îndrăgostit de România. Grecul Michail Doukas a adus în Ploieşti bucătăria cu gust de vacanţă
0Printr-un capriciu al sorţii, Michail Doukas, un grec din Kalamata, şi-a împletit viaţa cu românii şi România. Aici a făcut facultatea, a fost căsătorit cu o româncă, iar de aproximativ doi ani a deschis în Ploieşti o tavernă cu preparate din bucătăria grecească, unde uleiul de măsline folosit în bucătărie este adus din livada tatălui, din Elada
Aventura românească a lui Michail Doukas a început în 1987, când a devenit student la facultatea de educaţie fizică şi sport din Cluj Napoca. Tradiţia familiei cerea să urmeze medicina, dar părinţii nu s-au putut împotrivi spiritului rebel al lui Michail.
„Ambele surori au urmat facultatea de medicină, dar nu mi-a plăcut. Am încercat, nu am intrat, aşa că m-au lăsat să fac educaţie fizică şi sport. Culmea este că nu am profesat în domeniu nici măcar un minut“, povesteşte Michail Doukas în cuvinte în care se simte puternic accentul grecesc.
În episodul facultăţii de la Cluj şi-a făcut foarte mulţi prieteni şi a fost impresionat de români, deschişi şi ospitalieri. Cu toate acestea, s-a întors în Grecia, a început să lucreze, dar a revenit de câteva ori pe an în vacanţe în România. La 28 de ani, s-a căsătorit cu o româncă, din Tecuci şi împreună au plecat să lucreze în Germania.
„Am plecat de foarte jos, am început să-mi bag nasul prin oale şi bucătării, iar în cinci ani am devenit profesionist. Bucătăria este o pasiune veche, am gătit mult timp singur şi m-a inspirat şi mama mea“, povesteşte Michail. În tot acest timp, a divorţat de românca din Tecuci, iar viaţa a fost un lung periplu între Germania, Grecia şi România. Şi-a făcut chiar şi o casă la Tecuci, în timpul căsătoriei.
Birocraţia din România, cât pe ce să-i schimbe impresia
Prietenii pe care şi i-a făcut în tot acest timp în ţara noastră, experienţa de bucătar şi simţul pentru afaceri l-au determinat să ia încă o decizie care i-a schimbat cursul vieţii. În urmă cu aproximativ doi ani a dechis o tavernă grecească, Dionysos, în Ploieşti. Este singura cu acest profil din oraş şi tot singura în care preparatele au gustul nostalgic al vacanţelor de vară.
„Mulţi dintre clienţii din oraş care au ajuns în concedii în Grecia şi apoi au mâncat aici au spus că mâncarea are gust mai bun ca în ţara mea natală. Este şi normal pentru că în zonele turistice din Grecia se găteşte în masă şi în cantităţi mari. Eu sunt foarte pretenţios cu preparatele şi am mers de la început pe caracterul exclusivist al mâncărurilor, doar cu specific grecesc. Condimentele le aduc din Grecia, iar uleiul de măsline pe care îl folosesc la bucătărie este din livada tatălui meu, din Kalamata“, explică Michail.
Spre deosebire de patronii români, este tot timpul printre clienţi sau la bucătărie, unde găteşte atunci când taverna se aglomerează, ia „pulsul“ farfuriilor aduse pe mese şi îşi face prieteni. „Singurul lucru care nu mi-a plăcut la români a fost birocraţia. Credeam că sunt la fel de ospitalieri când vrei să deschizi o afacere şi să le aduci bani din impozite. Şi nu înţeleg mentalitatea de patron român, care trece rar pe la afacere sau crede că a fi patron trebuie doar să stea şi să lucreze alţii pentru el“, enumeră Michail câteva din lucrurile care nu i-au plăcut în România.
Dar asta nu însemnă că vrea să plece din ţara noastră. „Oricum, am de gând să stau mult în Ploieşti, vreau să-mi dezvolt afacerea, nu să dau un tun şi să plec. Aici, la tavernă, printre clienţi, sunt ca acasă şi vreau să fie siguri că atunci când au poftă de o mâncare cu specific greceasc, aici mă găsesc. Când am deschis, clienţii mi-au cerut mici şi când le-am spus că nu fac, mi-au spus că o să închid în curând. Iată că nu a fost aşa, am răbdare să-mi dezvolt încet afacerea“, spune Michail Doukas.
Are o mare admiraţie pentru femeile românce
Are şi o mare admiraţie pentru femeile românce, nu atât prin faptul că sunt frumoase, „poate într-un procent mai mare decât în alte ţări“, ci pentru faptul că sunt foarte curate şi loiale. „Am angajate doar femei şi nu degeaba. Am fost în multe locuri, dar nu am găsit femei la fel de atente cu bărbaţii lor şi copiii sau la fel de curate şi loiale în tot ceea ce fac, ca în România“, spune Michail cu admiraţie.
Respectul pentru românce l-a determinat să facă un lucru ambiţios. A făcut în aşa fel, prin selectarea clienţilor, încât taverna lui să devină loc de masă pentru întreaga familie, cu muzică grecească în surdină, şi mai puţin un bar unde se consumă alcool sau mergi să faci o beţie.
„Mi se pare foarte important ca femeile să aibă un loc unde să poată cina liniştite, ca între prietene. În timpul verii, mai multe grupuri de doamne, în vârstă, vin aproape zilnic să mănânce la prânz pentru că le place atmosfera şi mâncarea. Este şi un loc în care o familie vine cu cei mici şi cu rude să mănânce un preparat gustos. La mine vin să mănânce şi să se simtă bine, iar după, cine are chef de distracţie merge mai departe“, explica Michail.
Michail Doukas are 42 de ani. Nu şi-a luat cetăţenia română, dar se consideră aproape român, se simte în România ca acasă şi iubeşte oamenii ospitalieri şi prietenoşi. Singura divergenţă serioasă pe care ar putea-o avea cu un român ar fi un meci de fotbal România – Grecia. „Nu mă uit foarte mult la meciuri, dar într-un astfel de caz, aş ţine cu Grecia. Şi-ar spune cuvântul naţionalismul grecesc“, spune Michail Doukas.