Două elicoptere Black Hawk intervin pentru stingerea incendiilor de pădure din Masivul Bucegi şi Vâlcea VIDEO
0Un incendiu a izbucnit din cauza fulgerelor în Masivul Bucegi, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Flăcările au cuprins vegetaţia uscată - jneapăn şi ienupăr. Un elicopter Black Hawk acționează în sprijinul echipelor I.S.U. Prahova în zona Bușteni, iar un altul intervine în Vâlcea, unde, de asemenea, a izbucnit un incendiu de vegetație.
UPDATE: „În prezent, două elicoptere Black Hawk, echipate cu sistemul Bambi Bucket, acționează în zone greu accesibile din județele Prahova și Vâlcea pentru a stinge incendiile forestiere. (...) Elicopterul Black Hawk nr. 270 a început intervenția în sprijinul echipelor I.S.U. Prahova în zona Bușteni, realizând până la ora 17:00 șase lansări de apă asupra focarelor”, a precizat, duminică, pe Facebook, IGSU.
Celălalt elicopter (nr. 272) intervine în zona Olănești, reușind până acum să lanseze peste 120 de tone de apă, contribuind la limitarea propagării incendiului și sprijinind eforturile pompierilor de la I.S.U. Vâlcea.
„Operațiunile elicopterelor sunt în desfășurare și vor continua până la lichidarea completă a incendiilor. Dacă va fi nevoie, resursele aeriene pot fi suplimentate cu alte elicoptere Black Hawk din dotarea I.G.Av. și aeronave ale Ministerului Apărării Naționale”, a adăugat IGSU.
Știrea inițială: Incendiul a izbucnit în zona Valea Bujorilor din Masivul Bucegi, potrivit Agerpres.
„Fulgerele de azi-noapte au aprins vegetaţia de pe Valea Bujorilor, înspre Creasta Morarului. Fiind zonă de abrupt, intervenţia terestră pentru stingerea incendiului este dificilă, de aceea a fost solicitat un elicopter pentru această operaţiune”, au transmis, duminică, reprezentanţii Salvamont Prahova.
Accesul pompierilor în zonă este imposibil, potrivit ISU Prahova.
„În urma efectuării recunoaşterii din zona releului Coştila, împreună cu echipajul Salvamont, s-a constatat faptul că accesul în zona incendiată nu se poate realiza cu mijloace auto sau pedestru. Incendiul este monitorizat de la baza muntelui, cu binoclul”, au transmis reprezentanţii Inspectoratului.
Suprafaţă cuprinsă de flăcări şi direcţia de propagare nu se pot stabili cu exactitate, din cauza reliefului şi a distanţei mari faţă de focar.
Turiştii sunt rugaţi să nu intre pe traseele alpine din zona respectivă, pentru a se putea desfăşura fără incidente operaţiunea aeriană de stingere a incendiului.