Imagini rare ┼či spectaculoase din timpul construirii barajului Paltinu. Cum s-a ridicat megastructura comunist─â din masivul Negra┼čului

0
0
barajul paltinu constructie foto ezaru-photography.com
Barajul Paltinu a fost construit ├«ncep├ónd din anul 1966 ┼či p├ón─â ├«n 1982 FOTO ezaru-photography.com

├Än anii '60, dezvoltarea accelerat─â a zonei urbane din Prahova ┼či D├ómbovi┼úia a creat necesitatea stringent─â a unei surse de ap─â potabil─â care s─â alimenteze nevoile comunit─â┼úii civile ┼či industriale aflate ├«n expansiune.

Astfel, ├«ncep├ónd cu anul 1965, ├«n zona V─âii P─âltinoasa, la poalele masivului Negra┼čului, a fost identificat punctul ideal pentru amenajarea unei acumul─âri de ap─â, sursa fiind r├óul Doftana.

Raul Doftana ┬áizvor─â┼čte din mun┼úii G├órbovei ┼či traverseaza localitatea Valea Doftanei, ├«n lung. Parcurge o distanta de aproape 50 km pana la confluen┼úa cu r├óul Prahova, spre sud de C├ómpina, iar pe acest traseu, Doftana sap─â albia ├«n mun┼útii Baiului ┼či B─âdilei. Este un r├óu cu debit mare aproape pe tot timpul anului, av├ónd marele avantaj c─â este alimentat ├«n permanen┼ú─â de o salb─â de afluen┼úi, care devars─â apa incep├ónd de la izvor. Astfel, pe stanga se afl─â afluen┼úii Negra┼čul, Cucioaia, Mogo┼čoaia, Ermeneasa, Ghimpoasa, Valea lui Vl─âdi┼čor, P─âltinoasa ┼či Purcaru, iar pe dreapta i┼či aduc apele Mu┼čita, Orjogoaia, Prislopul, Floreiul, Br─âdeasa ┼či Sec─âria.

barajul paltinu constructie foto ezaru-photography.com

Doftana are debitul cel mai mare la confluen┼úa cu afluentul P─âltinoasa, astfel c─â ├«n aval de acest punct s-a decis amenajarea unui st─âvilar. Construc┼úia a ├«nceput ├«n anul 1966, iar ┼čantierul a fost finalizat ├«n anul 1971. Prin ridicarea acestui imens zid din beton ├«n punctul numit ÔÇŁLa TocileÔÇŁ s-a creat un lac artificial denumit Paltinu sau P─âltinoasa care se ├«ntindinde ast─âzi pe o suprafa┼ú─â de 215 hectare.

barajul paltinu constructie foto ezaru-photography.com

Barajul din beton are form─â de arc dublu, iar lungimea total─â este de 455 de metri ┼či este ├«nalt, pornind m─âsur─âtoarea de la funda┼úie, de 108 metri din care soculul este de 7 metri. L─â┼úimea la coronament este de 6 metri, la soclu de 16 metri, iar la funda┼úie de 22 de metri. Acumularea Paltinu are un volum de util de 47.12 milioane de metri cubi.

barajul paltinu constructie foto ezaru-photography.com

ÔÇŁDin cauza condi┼úiilor geomorfologice dificile ale amplasamentului, a fost adoptat─â varianta unui baraj de beton ├«n arc cu dubl─â curbur─â cu rost perimetral.┬áAceast─â solu┼úie a implicat realizarea unui soclu de funda┼úie prelungit pe malul st├óng cu o arip─â parabolic─â. Acest soclu permite o simetrizare a sec┼úiunii ├«n care este executat barajul propriu zis┬á┼či permite o preluare mai bun─â a diferen┼úelor modulelor de elasticitate ale rocei de pe cei doi versan┼úi. De asemenea, soclul permitea o adaptare mai bun─â la condi┼úiile geologice locale, prin plombarea zonelor cu roc─â alterat─â. Terenul de funda┼úie a fost consolidat printr-un voal de etan┼čare realitat prin injec┼úii cu lapte de ciment. ├Äntre barajul parabolic┬á┼či versantul st├óng s-a mai executat┬á┼či o culee de beton, care contribuie la o conlucrare mai bun─â a barajului cu versantulÔÇŁ, conform eszph.ro.

barajul paltinu constructie foto ezaru-photography.com

├Än ciuda acestei construc┼úii solide, la prima umplere a lacului s-au constatat inflitra┼úii mari pe sub soclu, dep─â┼čind 150 l/s┬á┼či deplas─âri ale structurii la contactul dintre arcul central┬á┼či aripa parabolic─â.┬áA fost momentul ├«n care speciali┼čtii vremii au decis c─â este nevoie de lucr─âri suplimentare de consolidare pentru a se evita un dezastru.

barajul paltinu constructie foto ezaru-photography.com

A┼ča se face c─â ├«ntre anii 1976 ┼či 1982 ┼čantierul a fost deschis din nou, pentru suplimentarea voalului de etan┼čare, amplificarea sistemului de drenaj┬á┼či acoperirea p─âr┼úii aval a versantului st├óng cu blocuri de beton ├«n trepte de 6 -8 m, ancorate ├«n ad├óncime cu cabluri pretensionate. Aceste blocuri amplasate ├«n sc─âri pot fi observate ast─âzi dac─â te pozi┼úionezi ├«n aval de baraj.


┬áBarajul a fost realizat e angaja┼úi ai Trustului de Construc┼úii Hidrotehnice care a adus at├ót speciali┼čti, pionieri ├«n domeniu, dar ┼či mii de muncitori din toat─â ┼úara care se deplasau cu tot cu familii de la un ┼čantier la altul.

barajul paltinu constructie foto ezaru-photography.com

Sursa foto ezaru-photography.comUltima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite