FOTO VIDEO Sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana a fost adus la Castelul Peleş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La distanţă de 78 de ani de la funeraliile Reginei Maria, la Castelul Peleş se desfăşoară ceremoniile funebre rezervate Reginei Ana. Timp de două zile, pe 9 şi 10 august, castelul şi domeniul din Sinaia au fost închise publicului.

Ceremonie impresionantă, marţi, la Castelul Peleş din Sinaia, unde sicriul cu trupul neînsufleţit al reginei Ana a fost depus în Holul de Onoare al castelului, unde va rămâne până miercuri. 

Cortegiul funerar a ajuns la Sinaia în jurul orei 17.45, moment în care ploaia torenţială care dura de două ore s-a oprit brusc şi a permis desfăşurarea ceremoniei.

Mai întâi, din maşina care a transportat sicriul, a fost scos şi predat unui soldat din regimentul de gardă Stindardul reginei Ana, steagul care va acoperit catafalcul pe tot timpul ceremoniilor, apoi sicriul, care a fost purtat pe umeri de opt militari. Cortegiul funerar a fost întâmpinat de mai mulţi preoţi ortodocşi şi catolici, precum şi de Regimentul de Gardă.

Imagini de la aducerea în ţară a trupului neînsufleţit al Reginei Ana 

Într-o tăcere aproape mormântală, în care singurele sunete care se puteau auzi erau doar zgomotele produse de paşii militarilor, sicriul a fost purtat de la maşina mortuară până la castel. Apoi, uşile s-au închis şi aşa vor şi rămâne pentru public, la Peleş. 

Aşa cum era de aşteptat şi cum Casa Regală a cerut, publicul nu a venit pe domeniul regal de la Peleş. Însă, în zona Economatului, erau, marţi după-amiază câteva cupluri în vârstă care spuneau că au venit special la Peleş pentru a urmări ceremoniile. „Ştiu că nu vom avea acces la castel, însă am sperat că vom vedea puţin din ceremonii. Oricum, vom merge la Bucureşti pentru a depune o floare la sicriul reginei Ana. Suntem regalişti din 1998, când am ieşit în Piaţa Revoluţiei“, ne-a spus o doamnă venită la Peleş. 

image

Foto

image

În cele două zile de funeralii de la Sinaia, castelul şi domeniul regal au fost închise publicului. Nici măcar presa nu are acces în Holul de Onoare al Peleşului, acolo unde a fost depus sicriul regal.

Ultimele funeraliile regale din România au fost în iulie 1938, la moartea Reginei Maria, soţia Regelui Ferdinand. Maria a murit pe 18 iulie în Castelul Pelişor din Sinaia, iar pe 19 şi 20 iulie, a fost aşezată pe un catafalc, în Holul de Onoare al Castelului Peleş. Conform ultimelor sale dorinţe, doliul a fost violet, iar florile au fost roşii.  

Programul funeraliilor continuă la Bucureşti

Sicriul cu corpul neînsufleţit al Reginei Ana rămâne la Castelul Peleş până miercuri, 10 august, la ora 18.30. În cursul zilei de miercuri, la Sinaia sunt aşteptaţi să-şi prezinte condoleanţe oficialităţi, reprezentanţi ai Corpului Diplomatic, ai UE, NATO, reprezentanţi ai instituţiilor statului din România şi din Republica Moldova, ai Academiei Române şi al bisericilor. 

Accesul la Castelul Peleş este foarte strict şi se face pe baza unor liste comunicate în prealabil.

În cursul serii de miercuri, corpul neînsufleţit al Reginei va fi transportat de la Castelul Peleş la Sala Tronului din Palatul Regal din Bucureşti.

Joi şi vineri, 11 şi 12 august, toţi cei care doresc să depună flori şi să se închine la catafalcul Reginei Ana sunt aşteptaţi în Sala Tronului, unde intrarea va fi liberă, însă condiţionată de respectarea câtorva reguli, precum ţinuta decentă, în culori închise sau interdicţia de a fuma, de a fotografia sau filma.

Sâmbătă, 13 august, sicriul cu corpul neînsufleţit al Reginei Ana va fi dus la Curtea de Argeş, unde, în aceeaşi zi este programată ceremonia de înhumare. 

Regele Mihai nu ajunge la funeraliile reginei

Regele Mihai nu va fi în România pentru funeraliile soţiei sale. Potrivit unui comunicat al Casei Regale, decizia „luată cu mare părere de rău“ vine în urma recomandărilor medicilor curanţi ai regelui care este într-o stare precară de sănătate de la începutul acestui an. Regele Mihai va rămâne în reşedinţa din Elveţia, alături de prieteni şi apropiaţi, pe timpul funeraliilor. 

La funeralii nu va ajunge nici fosta principesă Irina, cea de-a treia fiică a Regelui Mihai şi a Reginei Ana. Aceasta a anunţat pe pagina sa de Facebook că nu va fi prezentă la înmormântarea mamei sale, decizie pe care a luat-o „din motive personale“.

La funeralii vor lua parte Principesa Moştenitoare Margareta, soţul acesteia, Principele Radu, precum şi celelalte trei fiice ale Reginei Ana, Principesa Elena, Principesa Sofia, Principesa Maria, precum şi doi nepoţi, Nicolae Medforth-Mills şi Elisabeta Maria Biarneix.

La funeralii şi-au anunţat prezenţa membri ai familiilor regale străine, numele lor urmând a fi anunţate joi, 11 august. 

Vă mai recomandăm

Evenimente anulate şi program special la Castelele Peleş şi Pelişor pentru funeraliile Reginei Ana

Sicriul cu trupul Reginei Ana va fi depus marţi la Castelul Peleş. Programul ceremoniilor

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite