FOTO Criza a schimbat piaţa muncii. Absolvenţii din Prahova nu au avut pretenţii financiare la bursa locurilor de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Absolvenţii din Ploieşti au venit la bursă fără pretenţii exagerate. FOTO Dana Mihai
Absolvenţii din Ploieşti au venit la bursă fără pretenţii exagerate. FOTO Dana Mihai

Peste 900 de prahoveni şi-au căutat de muncă, vineri, la bursa pentru absolvenţi organizată simultan în trei oraşe din Prahova. Spre deosebire de anii anteriori, prima întrebare adresată angajatorilor nu a mai fost despre salariu

Teoretic, fiecare dintre absolvenţii care au venit vineri la bursele organizate special pentru ei la Ploieşti, Vălenii de Munte şi Câmpina şi-ar fi putut găsi un loc de muncă. Oferta a fost de 918 joburi, iar prezenţa la bursă de 929 de persoane, dintre care doar 693 au fost absolvenţi, iar restul şomeri mai în vârstă.

Numărul de participanţi a fost destul de mic, dacă luăm în considerare doar cele câteva mii de absolvenţi de liceu din judeţ care nu au reuşit să promoveze anul acesta bacalaureatul, dar şi câteva mii de absolvenţi de studii superioare care termină în fiecare an Universitatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti.

Cele mai multe locuri de muncă au fost la bursa de la Ploieşti, 706, organizată la Palatul Administrativ, însă de joburi au fost interesaţi în municipiul reşedinţă de judeţ doar 500 de candidaţi. În schimb, cele 160 de locuri de la Câmpina au fost căutate de 248 de absolvenţi, iar de cele 52 de joburi scoase la concurs la Vălenii de Munte s-au interesat 181 de persoane.

Spre deosebire de anii anteriori, prima întrebare adresată angajatorilor nu a mai fost despre salariu, ci despre disponibilitatea imediată de încadrare. Programul de lucru, atmosfera din companie sau posibilitatea de navetă au fost probleme mai interesante pentru absolvenţi decât pretenţiile salariale, lucru surprinzător pentru angajatorii veniţi la Ploieşti.

De altfel, mulţi dintre candidaţi, cu servicii încă din timpul facultăţii şi obişnuiţi cu cerinţele de pe piaţa muncii, au căutat joburi care să le lase mai mult timp liber pentru învăţat.

Inginerie, confecţii textile, comerţ ,construcţii metalice, construcţii civile, asigurări, fabricare maşini şi utilaje, transporturi, alimentaţie publică au fost doar câteva din domeniile de unde absolvenţii au putut alege un loc de muncă.

Din totalul participanţilor, doar 6 persoane au fost angajate pe loc în meserii precum confecţioner textile, agent secutitate, lucrător benzinărie, operator baze date şi consilier vânzari, iar alţi 412 au fost selecţionaţi pentru un viitor interviu.

Mai puteţi citi

Let’s Do It Romania! 10.000 de prahoveni, aşteptaţi pe 28 septembrie la Marea Curăţenie

Salonul auto de toamnă se deschide în centrul Ploieştiului

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite