De ce nu se aplică programul social „Coşul de solidaritate“ la Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pensionarii au venit de dimineaţă la tribunal pentru a-şi cere cei 5,5% din pensie înapoi
Pensionarii au venit de dimineaţă la tribunal pentru a-şi cere cei 5,5% din pensie înapoi

Cu toate că o hotărâre de Guvern permite înfiinţarea de societăţi care să le ofere pensionarilor alimente de bază la preţuri de producător, în Prahova acest lucru nu poate fi realizat întrucât Consiliul Judeţean nu s-a ocupart de partea de achiziţie

O prevedere legală mai puţin cunoscută, adoptată în 2011 prin hotărâre de Guvern, spune că pensionarii cu venituri sub nivelul salariului mediu net pe economie pot beneficia de alimente de bază la preţuri fără adaus comercial, din partea primăriilor localităţilor de domiciliu. În Prahova, acest lucru nu a putut fi pus în practică, din cauza unei prevederi mai ciudate a acestei legi, care spune că numai consiliile judeţene pot cumpăra produsele alimentare, pe care le vând ulterior la primării sau direct bătrânilor.

Problema a fost reclamată de conducerea Primăriei Ploieşti, care a precizat, marţi, că este în imposibilitatea de a oferi acest sprijin pensionarilor. Instituţia a dat vina pe „lipsa de interes manifestată de Consiliul Judeţean Prahova“.

„Hotărârea de Guvern nr.927/2011 prevede obligativitatea consiliilor locale şi judeţene de a înfiinţa societăţi comerciale prin care să poată fi vândute alimente de bază pensionarilor ale căror pensii sunt mai mici sau egale cu câştigul salarial mediu net pe economie. La nivelul municipiului Ploieşti, prin SC Hale şi Pieţe, este funcţional Magazinul Economat, prin care se poate derula programul guvernamental. Din păcate, Consiliul Judeţean Prahova nu a înfiinţat nicio societate de profil de la care să putem achiziţiona alimentele de bază pentru pensionari, cu toate că HG 927/2011 a fost publicată în Monitorul Oficial din 27 septembrie 2011“, este punctul oficial de vedere al Primăriei Ploieşti.

Interesant este că în hotărârea invocată se prevede că instituţiile „pot“ înfiinţa compartimente care să ia parte la acest program social. Mai mult, este foarte interesant de observat că actul nu prevede nicio sancţiune pentru instituţiile care refuză.

„Din analizele efectuate la nivelul Consiliului Județean a reieșit faptul că alimentele pe care ar trebui să le cumpărăm printr-o firmă vor avea prețul pieței. De fapt, acel program este praf în ochii pensionarilor. Ar trebui aplicată ordonanța din 2002 privind economatele, pentru că acolo statul subvenționa alimentele de bază, nu le cumpăra de pe piața liberă" a declarat Mircea Roșca, vicepreședintele Consiliului Județean Prahova, citat de Observatorul Prahovean.

Produsele alimentare de bază care fac obiectul programului sunt: făina, zahărul, uleiul, mălai şi orezul. Lista poate fi completată de fiecare consiliu în parte cu alte alimente neperisabile.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite