Cum s-a transformat un joc de ”Mimă” într-un spectacol pe scena Teatrului ”Toma Caragiu” din Ploieşti. ”Doar nu era să jucăm la scara blocului!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şapte prieteni din Ploieşti au reuşit să transforme în câteva zile o glumă făcută la un pahar de vin într-un amplu proiect care are menirea să trimită la tratament în Austria o tânără mamă, diagnosticată cu o formă gravă de cancer.

Cei şapte au pus în scenă o piesă de teatru, scrisă chiar de unul dintre ei, care se va juca în data de 19 decembrie pe scena Teatrului ”Toma Caragiu” din Ploieşti. Toţi banii strânşi din vânzarea biletelor şi din donaţii se vor duce către Marilena Mărişoiu (34 de ani), mama a doi copii mici, care are nevoie disperată de bani pentru a-şi găsi leacul într-o clinică din Viena.

Cristi Georgescu este iniţiatorul proiectului şi cel care a adunat în jurul lui şase prieteni care au acceptat să urce pe scena unui teatru profesionist deşi nu au vreo legătură cu arta teatrală. Fiecare dintre ei are o carieră, lucrează în companii multinaţionale ca ingineri sau economişti sau au propria lor afacere. Iniţial totul a pornit dintr-o glumă, într-o seară, în timpul unui joc de ”Mimă”.

”Am vrut ca anul acesta, de ziua mea, să-mi fac un altfel de cadou. Am scris o piesă de teatru în care am invitat să joace nişte prieteni care nu sunt actori. Totul a pornit în timp ce ne jucam <<Mima>>. Mie mi s-a părut că modul lor de a interpreta, de a încerca să mimeze este unul interesant, aşa că le-am propus să fie chiar ei actori în piesa scrisă de mine şi au acceptat”, povesteşte Cristi Georgescu.

Piesa a fost finalizată într-o săptămână. Cristi nu era un novice în domeniu, mai scrisese astfel de texte pentru tinerii liceeni din Ploieşti pe care i-a antrenat pentru festivaluri de teatru. Odată rolurile împărţite, rămânea nerezolvată problema unei săli de teatru care să găzduiască momentul artistic.

”Ce să facem noi cu piesa asta, am zis. Hai să nu o jucăm la perete, la scara blocului! Şi atunci m-am gândit că foarte multe persoane au nevoie să fie sprijinite în perioada asta. Ia să transform eu un posibil cadou al meu, într-un cadou pentru cineva aflat la nevoie. Întâmplarea a făcut să aflu de povestea trisă a Marilenei Iulia Mărişoiu de la Mihaela Rus. Tânara suferă de o boală cumplită şi  are nevoie de un sprijin financiar imediat”, povesteşte Cristi cum s-a conturat această poveste.

A luat legătura cu Mihaela Rus, directorul Teatrului ”Toma Caragiu” din Ploieşti, şi i-a propus să deschidă scena pentru proiectul său şi al prietenilor săi. Răspunsul a fost favorabil, ba mai mult, directorul teatrului a acceptat chiar şi un rol în piesă, cel al unui psiholog.

Imagine indisponibilă

Scenă surprină în momentul repetiţiilor pentru piesa ”Concediu pentru divorţ”, de Cristi Georgescu 

FOTO Cristi Georgescu

Timp de două săptămâni, Cristi şi prietenii săi s-au întâlnit seara, la repetiţii. Veneau toţi direct de la serviciu, adaptându-şi programul la noile cerinţe, fără să realizeze într-o primă fază cât de departe a ajuns povestea lor.

”S-au temut un pic că nu pot face faţă, mai ales când au aflat că vor juca pe scena Teatrului din Ploieşti şi că directorul va fi chiar actor alături de ei, dar au continuat fără nicio reţinere şi au luat totul în serios. Şi-a adaptat programul, îşi lasă copiii pe la bone, vin de la serviciu direct pentru repetiţii, fac nişte eforturi”, spune Cristi Georgescu.

Piesa se numeşte ”Concediu pentru divorţ”, este o comedie şi abordează o problemă contemporană din ce în ce mai des întâlnită printre cuplurile de tineri căsătoriţi: certurile mărunte care, adunate, îşi pun amprenta serios asupra relaţiei.

Premiera spectacolului va avea loc în data de 19 decembrie, aşa cum am precizat, pe scena Teatrului ”Toma Caragiu”din Ploieşti.

Imagine indisponibilă

Marilena, tânăra mamă care are nevoie de bani pentru tratament în Austria FOTO facebook.com/marilena.iulia

”Spectacolul este sold out. În prima jumătate de oră de când s-au pus în vânzare biletele, s-a vândut jumătate de sală. Nici n-am apucat să punem afişele în oraş. Eram la tipografie să iau afişele, când deja m-au sunat de la agenţie (Agenţia de bilete a teatrului n.r.) să-mi spună că s-au epuizat biletele”, susţine Cristi.

Biletele pentu ”Concediu pentru divorţ” nu au avut un preţ. Suma minimă pentru care putea fi cumpărat un bilet a fost de 15 lei, dar fiecare spectator a donat cât a crezut de cuviinţă în urna amplasată în sala Agenţiei de bilete a Teatrului ”Toma Caragiu”. Toţi bani strânşi vor merge la Marilena care are şanse de vindecare la clinica din Austria, costul tratamentului fiind de 75.000 de euro.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite