Cum s-a îmbogăţit o casieră de încredere din cotizaţiile pensionarilor şi din împrumuturi în numele unor morţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maria Amăriuţei (72 de ani) din Urlaţi (Prahova) a fost condamnată la închisoare cu suspendare, fiind găsită vinovată pentru delapidare şi fals în acte. Femeia a fost angajata Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, pe funcţia de casieră, şi timp de un an a reuşit să strângă o avere pe spatele bătrânilor naivi.

Maria Amăriuţei (72 de ani) din Urlaţi (Prahova) a fost condamnată la închisoare cu suspendare, fiind găsită vinovată pentru delapidare şi fals în acte. Femeia a fost angajata Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, pe funcţia de casieră, şi timp de un an a reuşit să strângă o avere pe spatele bătrânilor naivi. Maria Amăriuţei a făcut zeci de contracte de împrumut în numele mebrilor Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (C.A.R.P.), fără ca aceştia să ştie, iar toţi banii au ajuns la fiul ei. Prejudiciul în acest caz a fost stabilit de anchetatori la suma de 141.807 lei, la care se adaugă dobânzi.

Conform rechzitoriului realizat de procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti, Amăriuţei a lucrat în cadrul C.A.R.P. Urlaţi în funcţia de casier în baza unui  contract individual de muncă. Era una dintre angajatele de încredere. În luna iulie 2013, reprezentanţii C.A.R.P. Ploieşti au mers la Urlaţi pentru controlul anual şi aşa au descoperit o lipsă în gestiune de aproape 150.000 de lei. Conform raportului, a fost verificată situaţia celor 82 de membri cu privire la realitatea împrumuturilor contractate, a situaţiei soldului şi cotizaţiei, precum şi realitatea operaţiunilor de încasări şi plăţi efectuate prin casierie în perioada 01.07-24.07.2013. S-a descoperit un dezastru. Multe dintre împrumuturi erau fictive, iar banii erau încasaţi chiar de către casieră. În plus, pensionarii îşi plăteau lunar cotizaţia, fără să ştie că banii lor nu ajungeau în casierie, ci în buzunarul angajatei. La fel se întâmpla şi cu o parte dintre ratele datorate de pensionari, care veneau la ghişeu să achite datoriile reale, doar că plecau fără să mai aştepte dovada plăţii. Totul se făcea pe încredere pentru că oamenii nu şi-au închipuit că cea mai vârstnică angajată, pe care o cunoşteau de-o viaţă, ar putea să-i înşele.

Conform rechizitoriului, „în urma cercetărilor efectuate a rezultat că inculpata, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, şi-a însuşit din încasările C.A.R.P. Urlaţi suma totală de 141.807 lei, după cum urmează: suma de 40.300 lei a fost însuşită prin redactarea unor contracte de împrumut fictive în numele a 13 membri C.A.R.P.“. Mai mult, susţin procurorii, Amăriuţei a băgat în buzunar şi 38.559 lei, reprezentând ratele la împrumut ale unui număr de 50 membri C.A.R.P. Urlaţi, dar şi cotizaţiile lunare ale acestora.

Strategia Mariei

Femeia avea o strategie foarte simplă. Se baza pe naivitatea oamenilor şi pe faptul că ştia că membrii CAR aveau încredere în ea şi nu mai elibera chitanţe. Mâzgălea pe o hârtie un text ilizibil, iar pensionarii erau convinşti că au în mână dovada că şi-au achitat datoriile. Au fost decoperite astfel îmrpumuturi făcute de Amăriuţei pe numele pensionarilor care habar nu aveau că sunt datori, printre aceştia se aflau chiar şi persoane decedate. Sumele împrumutate în numele membrilor CAR variau de la 300 de lei până la 40.000 de lei. Când oamenii s-au trezit cu poprire pe pensie au început să-şi pună întrebări şi aşa au aflat că figurau debitori în documentele CAR, fără să fi fost ei solicitanţii vreunui îmrpumut. Au mers imediat la Poliţia din Urlaţi unde au făcut reclamaţie, iar cazul a ajuns la Serviciul pentru Investigarea Infracţiunilor Econimice din cadrul IJP Prahova.

În urma anchetei au fost descoperite la domiciliul casierei mai multe carnete de membru CAR Urlaţi în baza cărora femeia a putut să facă solicitarea de împrumut. Audiată, Maria Amăriuţei a recunoscut tot şi a motivat gestul prin faptul ”că fiul ei a avut nevoie urgentă de sumele de bani însuşite pentru o perioadă scurtă de timp, însă ulterior acesta nu i-a mai restituit. Precizează că suma de 62.000 lei a însuşit-o din casieria unităţii (încasa lunar peste 100 000 lei), iar suma de 40.300 lei şi i-a însuşit prin falsificarea unui număr de 13 contracte de împrumut. Mai arată că şi-a însuşit şi cotizaţiile lunare depuse de membrii CAR-ului în cuantum de 38.559 lei”, conform rechizitoriului.

Sechestru pe casă

Dosarul în care Maria Amăriuţei a fost deferită justiţiei s-a aflat pe rolul secţiei penale a Judecătoriei Ploieşti din martie 2018. În data de 19 noiembrie, fosta casieră a fost găsită vinovată de delapidare în formă continuată, fals în înscrisuri şi a fost condamnată la pedeapsa de doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare. Toate contractele de împrumut falsificate de Amăriuţei au fost anulate de instanţă, astfel că membrii CAR au scăpat de datoriile pe care în realitate nu le aveau.

Prejudiciul a fost achitat parţial de fosta casieră, dar mai are de dat 93.823 de lei. Pentru achitarea în întegime a prejudiciului, femeia va plăti lunar câte 500 de lei din pensie. În plus, locuinţa sa se află sub sechestru. Decizia Judecătoriei Ploieşti nu este definitivă, dar până în acest moment nu a fost contestată la instanţa superioară.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite