Ceasul de mână legendar al Regelui Mihai. S-a presupus, decenii la rând, că suveranul român ar deţine Sfântul Graal al aparatelor de măsurat timpul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
regele mihai patek phillipe FOTO Hondikee

O fotografie din tinereţe a Regelui Mihai I, în care suveranul român apare purtând la mână un ceas Patek Phillipe, i-a făcut pe experţii mondiali să creadă că ar putea fi vorba despre cel mai râvnit aparat de măsurat timpul produs vreodată.

Regele Mihai I a deţinut un ceas de mână produs în atelierele Patek Phillipe din Elveţia, probabil cel mai respectat producător de profil din istorie. Este vorba despre un model extrem de rar şi extrem de complicat, numit 1518. 

A fost produs timp de 13 ani, în intervalul 1941-1954, în doar 261 de exemplare. Majoritatea au fost realizate cu carcasă din aur galben, iar aproximativ 20% dintre mecanisme au fost "îmbrăcate" în aur cu nuanţe de roz. În plus, experţii în domeniu au mai documentat şi existenţa a patru exemplare cu carcase din oţel inoxidabil.

Valoarea modelului 1518 este de dată de faptul că a fost primul ceas de mână produs în serie care a avut simultan funcţiile de calendar perpetuu şi cronograf. Cele două complicaţii sunt, conform experţilor, extrem de greu de realizat, iar muncă ceasornicarilor Patek Phillipe pentru acest model este văzută drept o operă de artă care n-a fost egalată niciodată.


Ceasul Patek Phillipe 1518 cu carcasă din oţel care s-a vândut în noiembrie 2016 cu 11.136.642 de dolari FOTO Hodinkee

patek phillipe 1518 FOTO Hodinkee

Pe de altă parte, în mod contraintuitiv şi paradoxal, cele patru exemplare din oţel sunt mult mai valoroase pe piaţa obiectelor de artă decât cele din aur. Un motiv ar fi numărul de doar patru exemplare despre a căror existenţă se ştie, iar al doilea este acela că marii colecţionarii consideră că "nimic nu este mai rar decât un ceas complicat într-un metal banal". 

Din aceste considerente, primul model Patek Phillipe cu carcasă de oţel, produs în 1943, a fost cumpărat la o licitaţie din noiembrie 2016 cu 11.136.642 de dolari şi a devenit oficial cel mai scump ceas de mână vândut vreodată în cadrul unei licitaţii. La momentul producerii acestor ceasuri, la mijocul anilor 1940, un model cu carcasă de oţel s-a vândut cu aproximativ 2.200 de dolari, ceea ce ar însemna în jur de 38.000 de dolari în zilele noastre.

mihai 1 patek phillipe FOTO Deployant

Regele Mihai I a intrat în nebunia generată de modelul 1518 din două considerente. În primul rând, specialiştii în domeniu vorbesc despre existenţa a încă trei exemplare ale acestui ceas, care ar fi şi mai valoroase decât cele realizate din oţel, pe care le descriu drept "Sfântul Graal" al colecţionarilor.

Ar fi vorba despre mecanisme îmbrăcate în "două tonuri", oţel şi aur, iar unul dintre acestea ar fi fost livrat în 1941 Regelui Mihai. Al doilea motiv îl constituie fotografia datată 1941 în care Regele Mihai I îşi arată ceasul Patek Phillipe 1518. Problema este că imaginea este alb-negru, iar curioşii nu şi-au putut da seama dacă este vorba despre modelul realizat din aur sau despre cele din oţel sau oţel plus aur.   

Legenda a fost adâncită şi de reacţia Regelui Mihai. Asistentul regelui a confirmat, în anul 2014, pentru unul dintre specialiştii Casei de licitaţie Christie’s din New York, Eric Wind, că Majestatea Sa deţine un astfel de ceas, dar că este una dintre posesiunile sale de suflet, de care probabil că nu se va despărţi niciodată. 

Misterul a fost lămurit parţial la începutul anului 2017, atunci când pe piaţă a apărut o nouă fotografie (sus) a Regelui Mihai purtând la mână modelul Patek Phillipe

Din această imagine, specialiştii au concluzionat că ar putea fi vorba despre un model realizat din aur simplu sau aur roşu. Chiar şi aşa, aparatele "banale" din seria 1518, cele din aur, se vând la preţuri cuprinse între 500.000 şi 1.500.000 de dolari. Exemplarul deţinut de Regele Mihai ar putea fi, însă, mult mai valoros dacă ar ajunge vreodată să fie scos la vânzare pe piaţa de artă. Unul dintre motive, spun experţii, este faptul că a aparţinut unuia dintre cei importanţi şefi de stat din secolul XX.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite