Capacitate 2017. Subiectele la Matematică la Evaluarea Naţională în Prahova
0Absolvenţii claselor a VIII-a susţin miercuri proba la matematică în cadrul Evaluării Naţionale. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei avertizează că anul acesta candidaţii vor fi supravegheaţi atât video cât şi audio.
UDPATE Ora 11.30: La proba de matematică de la Evaluarea Naţională 2017, elevii au avut de rezolvat trei subiecte de alegebră şi geometrie. Primul subiect, considerat şi cel mai uşor, a fost unul de tip grilă în care rezultatele corecte trebuia completate pe linia punctată.
Astfel, absolvenţii de clasa a VIII-a au avut de calculat un exerciţiu aparent banal, dar la care mulţi au greşit pentru că nu au fost atenţi la ordinea operaţiilor matematice: 20-20:2 = …. Un alt subpunct al primului exerciţiu cerea să se afle aria unui pătrat cu latura de 6 cm, dar şi o problemă pe care ar fi putut să o rezolve chiar şi un copil de clasa a IV-a: Şase caiete de acelaşi fel costă 30 de lei. Trei dintre acestea costă….lei.
La subiectul al doilea, elevii au avut de rezolvat exerciţii cu fracţii, radicali şi funcţii, iar la cel de-al treilea subiect au avut de rezolvat probleme de geometrie, printre altele, să afel aria laterală a cilindrului
Conform Inspectoratului Şcolar Judeţean, în Prahova în această sesiune s-au înscris 5171 de elevi care vor susţine proba scrisă la Limba Română şi Matematică în 156 de centre de examinare.
Numărul elevilor care susţin examenul de Evaluare Naţională rămâne constant în Prahova. Anul trecut 5.187 de absolvenţi de clasa a VIII-a s-au prezentat la Evaluare, în intervalul 27-29 iunie. Dintre aceştia, 4.455 au obţinut media 5, necesară pentru promovare, ceea ce face ca procentul de promovabilitate, înainte de contestaţii, să fie fost de 85.88%.
În 2015, promovabilitatea înainte de contestaţii a fost de 89.9%.
De asemenea, opt candidaţi din Prahova au obţinut, anul trecut, media 10 la Evaluarea Naţională.
După afişarea notelor, 1.114 elevi din Prahova au depus contestaţii anul trecut.
Examenul se desfăşoară în 156 de unităţi de învăţământ - centre de examen din judeţul nostru, după următorul calendar:
· 19 iunie - Limba şi literatura română, probă scrisă
· 21 iunie - Matematica, probă scrisă
· 22 iunie - Limba şi literatura maternă, probă scrisă
· 26 iunie - Afişarea rezultatelor (până la ora 16)
· 26 iunie - Depunerea contestaţiilor (orele 16 – 20)
· 27-29 iunie - Rezolvarea contestaţiilor
· 30 iunie - Afişarea rezultatelor finale după contestaţii
Admiterea în învăţământul liceal se va face pe baza calcului mediei ponderate între media generală la evaluarea naţională susţinută de elevii clasei a VIII-a (80%) şi media generală de absolvire a claselor V-VIII (20%).