Business de succes: un tânăr din Prahova  produce „microplante“ şi flori comestibile pentru restaurante de top şi pentru masterchefi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În localitatea Gorgota din Prahova, Cristian Tudor, un tânăr inginer horticultor, a pus bazele unei afaceri unice în România, cultivarea de microplante şi, mai nou, flori comestibile, care sunt folosite ca plating şi decoraţiuni gastronomice de masterchefi din România, în restaurante de top din întreaga ţară. A început experimentele pe balcon, în apartamentul său din Bucureşti

Conceptul de microplante sau „microgreens“, aşa cum sunt cunoscute de specialişti, a apărut în ani ’80 în SUA, în bucătăriile unor maeştri bucătări îndrăzneţi, dar abia după 1990 a început o producţie mai consistentă şi răspândirea acestora în restaurante din întreaga lume.

Cristian Tudor, absolvent de horticultură în 2013, le-a descoperit şi el aproape întâmplător. „Ca aproape orice român ieşit de pe băncile facultăţii, m-am angajat la o multinaţională. Era o firmă cu capital grecesc, ce producea răsaduri“. Încercând să se documenteze cât mai mult în domeniul său, a descoperit, în timp ce citea site-uri de specialitate, conceptul de microgreens.

Şi-a dat seama imediat că este ceea ce vrea să facă şi chiar de a doua zi a început să facă experimente pe balconul de acasă, un apartament din Drumul Taberei din Bucureşti. Ulterior, şi-a extins cercetările în creşterea microplantelor în solariul părinţilor, din localitatea prahoveană Gorgota. „Le-am dat afară toate florile şi răsadurile şi am pus microplante. După un an de zile, când am considerat că stăpânesc foarte bine procesul de creştere şi îngrijire, am pus bazele Microgreens România“, povesteşte Cristian.

Tânărul s-a împrumutat la bancă şi a investit, în urmă cu doi ani, 30.000 de euro într-o seră performantă la Gorgota, devenind primul producător de microgreens din România. Ideea a mai fost încercată şi de alţi investitori, însă fără succes, iar de câteva luni, o afacere similară a demarat şi la Cluj.

Proprietăţile excepţionale ale microplantelor

Microplantele, nişte „bebeluşi“ în comparaţie cu plantele mature, sunt crescute la Gorgota în condiţii perfect naturale şi ecologice, fără pesticide sau îngrăsăminte chimice. Gustul lor este de 10 ori mai intens decât la o plantă matură. Adică atunci când mănânci o frunză de ridiche sau de busuioc simţi pe limbă o explozie concentrată din respectiva legumă. De aceea sunt perfecte în salate şi garnituri, pentru potenţarea celor mai rafinate preparate culinare sau chiar a unor reţete în care joacă rolul principal.

De asemenea, datorită aspectului lor deosebit, colorat şi în forme extrem de interesante vizual, sunt folosite pentru plating şi decoraţiuni gastronomice.

„Sunt adevărate «bombe» nutritive. Practic, sunt concentrate de vitamine, inclusiv unele foarte rare, minerale şi antioxiodanţi. Sunt foarte multe studii care demonstrează că aceste microplante sunt de 50 de ori mai concentrate nutritiv decât plantele mature. Mă pasionează foarte mult aceste proprietăţi ale microplantelor şi vreau să-mi fac doctoratul pe această temă“, ne-a spus Cristian.

Clienţii, masterchefi din România

Fiind o afacere de nişă, clienţii sunt şi ei unii speciali. În portofoliul tânărului inginer figurează restaurante de top cu meniuri fine dinning şi a la carte, peste 100, din întreaga ţară, şi masterchefii din show-urile TV, dar nu numai. Pe cutiile pregătire de livrare figurează nume care au devenit cunoscute în întreaga ţară, Florin Dumitrescu, Sorin Bontea, Cătălin Scărlătescu, Adrian Hădean. 

microplante gorgota foto dana mihai

Pachetele pregătite la Gorgota pentru maeştrii bucătari şi restaurante de top din România FOTO Dana Mihai

De asemenea, de curând, Cristian îşi desface produsele şi într-un mare lanţ de hipermarketuri prezent în România, unde o caserolă de microplante costă aproximativ 5 lei.

Munca realizată integral manual

Munca nu este deloc una uşoară, iar microplantele sunt la fel de sensibile ca nişte copii. Totul se face manual, de la plantare, îngrijire şi udare, iar în sera de 400 mp de la Gorgota lucrează, alături de Cristian, alte 10 persoane, familia sa, rude şi vecini, toţi angajaţi cu carte de muncă. Ore întregi sunt aplecaţi asupra caserolelor în care cresc micile plante, iar grija principală este asigurarea unui echilibru optim între temperatură şi umiditate. 

Seminţele sunt unele speciale şi sunt importate din Anglia, unele sortimente fiind foarte scumpe, de peste 5.000 de lei kilogramul. Plantele sunt livrate la 7-25 de zile de la plantare, în funcţie de soi, iar transportul lor se face prin curier în toată ţara. „Trimit pachete chefilor aproximativ de trei ori pe săptămână, în funcţie de cerinţe. Printre clienţi au început să se numere şi restaurante medii, trendul bucătăriei fiind încorporarea tot mai mult a microplantelor în preparate“, explică inginerul prahovean.

Îşi doreşte să extindă afacerea

Cristian creşte acum aproximativ 20 de sortimente de microplante: amarant roşu, broccoli, busuioc japonez, creson, fasole Mung, gulie roz, linte, mazăre, muştar roşu şi verde, floarea soarelui, varză, ridiche etc. Cele mai solicitate sunt cele cu arome intense, culori deosebite – sfecla roşie sau ridichea roşie – sau forme deosebite, cum este microplanta de mazăre.

Tânărul este extrem de pasionat de munca sa şi vrea să-şi extindă afacerea care se menţine acum pe linia de plutire la un alt nivel. „În Olanda, de exemplu, unde există unul dintre cei mai mari producători mondiali de microplante, investiţia pe un hectar este de 1 până la 3 milioane de euro. Intenţia mea este să accesez fonduri europene pentru a mă apropia cât mai mult de ceea ce înseamnă o seră de microplante de top“, spune Cristian.

Florile comestibile

De curând, inginerul a început să producă în sera de la Gorgota şi flori comestibile, foarte căutate în restaurante şi cofetării. Printre cele mai comune se numără panseluţele sau condurul doamnei. 

microplante gorgota foto facebook microgreens

Un tort realizat cu flori comestibile, crescute la Gorgota FOTO Facebook / Foodie Family şi Microgreens Romania

Vă mai recomandăm

FOTO Upcycling-ul, pasiunea „nebună“ a unui ploieştean care salvează şi transformă obiecte pe care alţii le consideră deşeuri

Restaurantul social din Ploieşti, afacerea care dă de muncă unor persoane defavorizate

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite