„Arborele vieţii“, adus din Asia, va creşte şi pe pământ românesc. Cercetător din Buzău: „Această plantă este foarte generoasă, ar putea fi o nişă de afacere“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cercetătorul Costel Vânătoru lucrează la aclimatizarea plantei
Cercetătorul Costel Vânătoru lucrează la aclimatizarea plantei

Specialiştii din cadrul Staţiunii de Cercetare pentru Legumicultură din Buzău au în proces de aclimatizare un arbust numit Moringa Oleifera sau „Arborele vieţii“, originar din Asia. Planta e extrem de preţioasă, pentru că de la ea poate fi folosit tot, de la rădăcină la frunze.

Costel Vânătoru, cercetător în cadrul Staţiunea de Cercetare pentru Legumicultură din Buzău, spune că Moringa Oleifera este o plantă complexă, cu multe substanţe benefice. „«Arborele vieţii» este cunoscut pentru aportul său proteic, pentru alimentaţie, de aceea în India şi Asia această plantă a fost inclusă în programul de combatere a malnutriţiei. În primul rând este un aliment hrănitor, conţine vitamine, săruri minerale, toţi aminoacizii esenţiali“, explică Vânătoru.

Moringa Oleifera este, de mii de ani, un aliment important pentru locuitorii din Himalaya. În prezent, planta este cultivată pe tot globul, din Thailanda, Filipine, Taiwan, până în America Centrală, Caraibe, Africa sau Hawaii, fiindu-i apreciate în egală măsură frunzele, păstăile, seminţele, fructele şi rădăcina. Frunzele de moringa pot fi preparate în tigaie, cu ulei de măsline şi puţin usturoi, iar gustul este apropiat de cel al spanacului. Florile arborelui sunt şi ele comestibile şi au un gust asemănător cu cel al ciupercilor. Rădăcinile pot fi utilizate sub formă de pudră, în loc de condimente sau la prepararea ceaiurilor.

Moringa este, de asemenea, un bun energizant şi un leac împotriva anxietăţii. Conţine 22% din doza zilnic recomandată de vitamina C, 41% din cea de potasiu, 61% din cea de magneziu, 71% din cea de fier, 125% din cea de calciu, 272% din cea de vitamina A. De asemenea, au fost identificaţi 92 de nutrienţi, 46 antioxidanţi, 36 de substanţe anti-inflamatorii, 18 aminoacizi şi 9 aminoacizi esenţiali.

buzau


Rezultate incredibile

De jumătate de an, Moringa Oleifera creşte şi pe pământ românesc. Specialiştii de la Staţiunea de Cercetare pentru Legumicultură din Buzău au reusit să aducă planta pentru a o adapta condiţiilor climatice şi de sol din ţara noastră. Rezultatele sunt incredibile, spun membrii echipei de cercetare. „Randamentul de creştere este foarte mare. În şase luni am obţinut un diametru al tulpinei de patru centimetri şi o înălţime de patru metri“, spune Camelia Bratu, biolog.

Planta-minune va fi comercializată într-un viitor apropiat deoarece, spun cercetătorii buzoieni, Moringa Oleifera îşi dezvăluie rapid toate secretele. Se ştie deja că poate fi cultivată ca plantă anuală în câmp, însă mai are de trecut testul rezistenţei la frig, pentru ca cercetătorii să-i observe comportamentul în spaţii protejate.

Specialiştii staţiunii de cercetare din Buzău sunt foarte încrezători că planta va putea fi cultivată în curând de orice român care îşi doreşte o alimentaţie sănătoasă. Mai cred, de asemenea, că plantaţiile de Moringa Oleifera ar putea deveni afaceri profitabile, în viitor. „Acum găsim în ţara noastră diverse produse din această plantă, însă din import. Ar putea fi o nişă de afacere cu această plantă care este foarte generoasă. Noi cumpărăm acum seminţele din străinătate, însă după aclimatizare vom vinde puieţi celor interesaţi. Materialul săditor va fi ieftin, pentru că se va obţine uşor. Investitorii iscusiţi pot înfiinţa astfel de plantaţii ca sursă de materie pentru industria alimentară şi farmaceutică“, spune Costel Vânătoru.

Centrul de cercetare buzoian este renumit pentru speciile inedite de fructe şi legume pe care le-a obţinut, în urma studiilor. Unele dintre ele au ajuns deja în grădinile şi serele românilor, altele sunt în curs de omologare.

image

Unul dintre cele mai vândute legume exotice aclimatizate aici este castravetele pentru persoanele bolnave de diabet, cunoscut şi sub denumirea de castravetele exploziv, pentru că, ajuns la maturitate, explodează şi îşi împrăştie sămânţa. Această plantă, care are o compoziţie apropiată de cea a insulinei, a fost adusă din Tibet, iar cercetătorii de la Buzău au reuşit să-i ofere condiţiile necesare dezvoltării. A ajuns să fie vândut pe internet de legumicultori din toată ţara, după ce au cumpărat seminţele produse la Buzău. Un plic, care costă 10 lei, asigură producţia castraveţilor explozivi necesară unei familii cu cinci membri.

O altă realizare a cercetătorilor care are succes pe piaţă este luffa, al cărui fruct uscat se transformă într-un burete de baie care are efectul gomajului, lăsând pielea catifelată. Sunt deja investitori interesaţi să o producă, pentru industria de cosmetice.

image

Cea mai mare căutare, spun specialiştii staţiunii, o are însă “Lophantus Aromat de Buzău”, o plantă exotică foarte utilă mai ales apicultorilor. Ar putea fi salvarea albinelor din România, întrucât înlocuieşte cu succes plantaţiile de salcâm şi de tei, dar şi lanurile de floarea-soarelui. 

Înfloreşte din iunie, până la îngheţ, şi poate fi plantată pe terenurile din jurul exploataţiilor apicole. Pentru înfiinţarea unei culturi de lophantus pe un hectar, este nevoie de aproximativ 40.000 de răsaduri, care pot fi plantate manual sau cu maşini, distanţa dintre rânduri fiind de aproximativ 70 de centimetri. Un fir costă 50 de bani iar valoarea investiţiei se ridică la 20.000 de lei. Avantajul este că, odată plantată, cultura de lophantus rezistă trei sau patru ani.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite