Bilete cumpărate cu criptomonede la Filarmonica din Ploiești. „Este o plată ca oricare alta”
0Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești va introduce, începând din 22 septembrie 2022, plata cu criptomonede pentru accesul la concerte, devenind astfel prima instituție de profil din România care recurge la acest sistem de vânzare a biletelor.

În paralel cu sistemul tradițional de plată care va funcționa în continuare, filarmonica ploieșteană va răspunde și nevoilor unui public modern, obișnuit deja cu plăți în bancnote virtuale sau/și cu NFT ticketing. Biletele NFT sunt active digitale care dețin acreditări de acces și beneficii unice pentru evenimentele organizate de filarmonică.
„Este o plată până la urmă ca orice altă plată, doar că este o chestiune de noutate, modernă, în România nicio altă instituție de cultură nu procedează în acest mod. Nu se face plata în cripto direct către filarmonică pentru că nu se poate fiscaliza deocamdată o monedă virtuală, transferul în lei se face printr-un intermediar, un procesator de plăți. Acel intermediar privat ne virează nouă lei, nicidecum bitcoin sau alt tip de monedă virtuală”, a explicat Vlad Mateescu, directorul filarmonicii din Ploiești.
Acest proiect, care va deveni funcțional odată cu debutul stagiunii de toamnă 2022, se adresează în special publicului familiarizat cu metodele de ultimă generație de a participa la concerte (cum este plata virtuală), implementate în premieră în România tot de filarmonica din Ploiești.
Platformă de livestreaming unică în România
„Avem această platformă de livestreeming virtual concert hall, care este și ea unică în România. Ceva asemănător regăsim la Filarmonica din Berlin cu digital concert hall. Noi folosim 12 camere cu sistem dolby surround, deci e lacrimă tot. Oricine, din orice colț al lumii poate asista la concertele noastre, fără să mai fie nevoie de prezența fizică în sală”, a declarat Vlad Mateescu, directorul filarmonicii din Ploiești.
Mateescu a precizat că, până la debutul pandemiei, în sala de spectacole a instituției pe care o conduce erau prezenți în mare parte tineri și foarte tineri, chiar copii care însoțeau părinții. Odată cu înlăturarea restricțiilor impuse de pandemie, filarmonica din Ploiești își propune să atragă din nou adolescenții la concerte.
„Trebuie să o luăm de la zero. Noi bifasem acest target, doar că dorim să ne întoarcem la el”, a explicat Mateescu.
Acesta a precizat că, din această toamnă, filarmonica va pune în practică un nou program „ambulant” de concerte, edu-musik, ce se va adresa exclusiv copiilor. Artiștii filarmoncii vor merge în școlile din județ pentu a susține concerte adaptate publicului tânăr și pentru a familiariza copiii cu ideea de orchestră simfonică.