Festivalul „Ceau, Cinema!” revine la Gottlob, în singurul cinematograf rural din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cinematograful de la Gottlob FOTO Ş.Both
Cinematograful de la Gottlob FOTO Ş.Both

Proiecţiile de la „Ceau, Cinema!” 2022 vor avea loc în Timişoara, la Cinema Victoria, Grădina de Vară şi Sala Capitol de la Filarmonica Banatul, Piaţa Traian şi Faber, dar şi în cinematograful din comuna Gottlob.

A noua ediţie a festivalului începe joi, 14 iulie, la Timişoara cu proiecţia filmului „Metronom” (2022), la sala Capitol a Filarmonicii Banatul, în prezenţa regizorului Alexandru Belc şi a actriţei Mara Bugarin.

Timp de patru zile, publicul va putea alege din peste 40 de filme şi va putea participa la discuţii cu actori şi regizori, precum şi la diverse ateliere şi dezbateri. 

Proiecţiile vor avea loc la Cinema Victoria, Grădina de Vară şi Sala Capitol de la Filarmonica Banatul, Piaţa Traian şi Faber, dar şi în cinematograful din comuna Gottlob.

Aşadar, după doi ani de pauză, festivalul Ceau, Cinema revine şi la Gottlob, unde se află singurul cinematograf rural din România. 

Sala are 180 de fotoli şi a fost dotat cu aparat de proiecţie, ecran, sunet surround, boxe şi microfoane, sistem de lumini pentru scenă pentru că poate să funcţineze şi ca sală de spectacole. 

Pentru rabilitarea clădirii vechiului cinematograf s-a cheltuit 133.000 de euro, dintr-un proiect tranfrontalier Ungaria-România, între Gottlob şi Ujszentivan. Alţi 85.000 de euro au fost atraşi printr-un proiect pe Dezvoltare rurală, pentru achiziţionarea de echipament şi mobilier. 

Cinema Gottlob

La aceste sume se mai adaugă în jur de 15.000 de euro din bugetul local pentru amenajarea Grădinii de Vară şi a unei parcări în faţa cinematografului.

La Gottlob s-au făcut proiecţii de filme mute încă din 1912. 

După instaurarea comunismului, în 1952, s-a deschis cinematograful din actualul imobil.

Inaugurarea noului cinematograf a avut loc în 2015 cu ocazia festivalului de film „Ceau, Cinema!”

Printre invitaţii de la festivalul Ceau, Cinema 2022 se numără regizorii Cristian Mungiu şi Eugen Jebeleanu, regizoarele Alina Grigore şi Cristina Groşan, actriţa Judith State, cineaşti timişoreni ca Mircea Gherase şi Cristian Ilea şi intelectuali precum scriitoarea Adriana Babeţi şi Robin Ujfaluši, directorul Centrului Ceh din Bucureşti.

Programul complet este disponibil pe site-ul oficial al festivalului.


Vă mai recomandăm să citiţi:

Cum îşi băteau joc comuniştii de cei cu părul mare: Păr lung, minte scurtă. Documentar cu imagini şi poveşti inedite

Din nou film la cinema „Victoria” din Timişoara, după mai bine de 20 de ani VIDEO FOTO 

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite