Bacalaureat 2015 Română Prahova. „Bineee, măăăă! Bine, Otilia!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emoţii pentru părinţi şi candidaţi la prima probă scrisă de la Bacalaureat 2015. FOTO Dana Mihai
Emoţii pentru părinţi şi candidaţi la prima probă scrisă de la Bacalaureat 2015. FOTO Dana Mihai

Absolvenţii de liceu au început luni probele scrise de la Bacalaureat 2015. Adevarul.ro a publicat lista de subiecte şi rezolvările de subiecte la proba de Română de la Bacalaureat 2015. Cerinţele au fost pe placul candidaţilor din Prahova care, în marea lor majoritate au optat pentru „Enigma Otiliei“, în cazul celor de la Uman sau „Moromeţii“, în cazul celor de la Real. „Bineee, măăă!“, au explodat candidaţii, chiar din sală

BACALAUREAT 2015 Română Prahova. Probele scrise ale „examenului maturităţii“ au debutat luni pentru absolvenţii din Prahova într-o notă optimistă. Dacă dimineaţa, la intrarea în săli pentru proba de Limba şi Literatura Română, emoţiile erau copleşitoare, iar candidaţii îşi doreau doar să nu le pice „Luceafărul“ sau „Nichita“, considerate foarte grele, la aflarea subiectelor, majoritatea s-a relaxat.

„Eu nu am putut să mă abţin. Când am văzut subiectele, am explodat în sală: «Bineee, măăăă! Bine, Otilia! A fost uşor, era imposibil să nu poţi să scrii de nota 5 dacă ai trecut pe la şcoal㻓, ne-a spus la ieşirea de examen un candidat de la centrul organizat la Colegiul Naţional Nichita Stănescu din Ploieşti.

De altfel, candidaţii de la Real din acest centru de examinare – la profilul Real, absolvenţii de clasa a XII-a au avut de ales caracterizarea unui personaj din Ion Creangă, Marin Preda sau George Călinescu -, au optat fie pentru romanul „Enigma Otiliei“, fie pentru „Moromeţii“. „În sfârşit, ne-a picat şi nouă uşor. Faţă de «Luceafărul» sau ceva din Nichita Stănescu, subiectele primite au fost mai mult decât accesibile. Eu am ales «Moromeţii», am fost sigură că asta îmi pică şi l-am învăţat foarte bine“, ne-a spus şi o altă candidată.

Toate informaţiile importante despre BACALAUREAT 2015 la română, în acest articol:

Subiecte Bacalaureat 2015 română. Rezolvări, barem

BACALAUREAT 2015 Română

Colegii lor de la Uman au terminat proba într-o notă la fel de optimistă. În cazul lor, subiectul III cerea prezentarea relaţiei dintre două personaje dintr-un roman interbelic. Chiar dacă puteau opta pentru „Ion“ - Rebreanu, „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război“ – Camil Petrescu, „Baltagul“ - Sadoveanu sau „Enigma Otiliei“ - Călinescu, preferinţele tot către „Otilia“ s-au îndreptat.

„O ştiam cel mai bine, mi-a plăcut foarte mult romanul, aşa că am scris «Enigma Otiliei». Este un subiect mai mult decât acceptabil, care poate fi tratat pentru o notă foarte mare. Am învăţat singură mult, m-am pregătit şi în particular pentru că îmi doresc o medie mare, în eventualitatea în care admiterea la facultate va depinde şi de notele de la bacalaureat“, ne-a spus Ioana.

„La subiectul III nu am scris nimic, nu am picat pe subiecte şi nici nu am reuşit să-mi amintesc ceva. I-am anunţat pe ai mei şi mi-au zis că dacă se întâmplă ceva, dau şi la toamnă. Mergem mai departe, nu este un capăt de ţară bacalaureatul. Culmea este că, în general, m-am pregătit. Iar supărată nu sunt din cauza asta, ci din cauza prietenului meu“, făcea notă discordantă o candidată, vizibil supărată şi compătimită de foştii săi colegi de liceu.

Foarte mulţi dintre candidaţii din Ploieşti au fost aşteptaţi la ieşirea din săli de părinţi emoţionaţi care nu au mai avut răbdare să aştepte la telefon primele impresii. Dincolo de emoţii, mulţi dintre eu au investit sume importante în pregătirea candidaţilor. „Am meditat-o şi la română şi la matematică. Ea mi-a spus că a învăţat, e elevă bună şi nu cred că au încurcat-o subiectele. Îşi doreşte să meargă la Facultatea de Litere din Bucureşti şi mi-aş dori să ia note mari la bacalaureat“, ne-a spus o mămică, mulţumită că fiica sa a ieşit printre ultimii din examen.

Singura problemă a candidaţilor era că, având în vedere subiectele foarte uşoare de la Limba Română, cele de la Matematică să fie unele foarte grele.

Probele scrise din sesiunea iunie-iulie 2015. Un candidat din Prahova, eliminat din examen

În Prahova, aproximativ 6.500 de candidaţi (5.690 dintre ei sunt din promoţia curentă) s-au înscris la Bacalaureat 2015.

La proba scrisă de Limba Română, 5.903 candidaţi dintre cei 6.063 înscrişi au fost prezenţi la examenul scris.

Un candidat din Prahova a fost eliminat pentru că a încercat să copieze la examen.

La examenul de bacalaureat din 2014, în prima sesiune din Prahova s-au înscris aproximativ 5.000 de candidaţi (peste 4.600 au fost promoţia curentă), iar procentul de promovabilitate a fost de 64,78%.

BACALAUREAT 2015 Română

Potrivit calendarului examenului de bacalaureat, marţi, 30 iunie, absolvenţii de liceu susţin proba la Limba şi literatura maternă, urmând ca pe 1 iulie să fie susţinută proba obligatorie a profilului, Matematică/ Istorie.

Examenul naţional de bacalaureat se încheie vineri, 3 iulie, cu proba la alegere a profilului şi specializării.

Pentru ultimele noutăţi despre examen - subiecte, barem şi rezolvări - vă invităm să consultaţi acest articol:

Subiecte Bacalaureat 2015 română

Examenele scrise încep la ora 9.00, iar pentru elaborarea lucrării scrise absolvenţii de liceu au la dispoziţie trei ore. Accesul candidaţilor în săli este permis pe baza actului de identitate, cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei.

Afişarea rezultatelor va avea loc luni, 6 iulie, până la ora 12, iar depunerea contestaţiilor, în aceeaşi zi, între orele 12 şi 16. Rezultatele finale vor fi făcute publice pe 10 iulie.

CALENDARUL examenului de bacalaureat naţional 2015

Sesiunea iunie-iulie 2015

25 – 29 mai 2015 - Înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen
29 mai 2015 - Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
8 - 10 iunie 2015 - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
10 - 12 iunie 2015 - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
15 – 19 iunie 2015 - Evaluarea competenţelor digitale – proba D
22 - 26 iunie 2015 - Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C
29 iunie 2015 - Limba şi literatura română – proba E)a) – probă scrisă
30 iunie 2015 - Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă
1 iulie 2015 - Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă
3 iulie 2015 - Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă
6 iulie 2015 - Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00)
6 iulie 2015 - Depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)
7 - 9 iulie 2015 - Rezolvarea contestaţiilor
10 iulie 2015 - Afişarea rezultatelor finale

BACALAUREAT 2015 Română

Pentru cei interesaţi de subiecte la Română Bacalaureat 2015, adevarul.ro a publicat lista acestora şi rezolvarea lor.

Vă mai recomandăm

UPDATE Bacalaureat 2015 Română Prahova. Ce subiecte au picat la BAC

Bac 2015. Cîmpeanu: 25.000 din 340.000 absolvenţi de liceu din promoţiile anterioare s-au înscris la examen. Bac 2015. Doar 25.000 din cei 340.000 de absolvenţi de liceu din promoţiile anterioare care nu au luat Bacalaureatul până acum s-au înscris la examen în această sesiune, a precizat ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, spunând că situaţia este foarte îngrijorătoare.

Bac 2015. Corectarea lucrărilor de Bacalaureat în alte judeţe va genera haos. Oficialii din Educaţie au schimbat regulile jocului pe ultima sută de metri şi au hotărât ca lucrările candidaţilor care susţin Bacalaureatul să fie corectate, pentru prima dată în istoria examenului, în alte judeţe decât în cele în care absolvenţii de liceu au dat examenul

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite