Autorităţile de mediu din Prahova nu ştiu nimic despre traseul deşeurilor toxice de pe nava Flaminia. Instituţiile nu au primit solicitări pentru epurare
0Oficialii Comisariatului Judeţean Prahova al Gărzii de Mediu şi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Prahova au răspuns solicitărilor venite din partea Consiliului Judeţean privind traseul deşeurilor toxice de pe nava Flaminia şi probabilitatea ca acestea să ajungă în Prahova
Vasul Flaminia, caracterizat drept „bombă toxică“ a primit vineri, 17 mai, avizul de mediu de a intra în Portul Constanţa. Portcontainerul care transportă deşeuri periculoase a trecut printr-un incendiu devastator în vara 2012, în Oceanul Atlantic. De atunci rătăceşte, încercând să găsească un port unde să acosteze, pentru a scăpa de containerele rămase neafectate de incendiu şi pentru a putea intra la reparaţii.
Zilele trecute, urmare a articolelor apărute în presă privind eventualitatea ca deşeurile toxice de pe nava MSC Flaminia să ajungă pe teritoriul judeţului Prahova, Consiliul Judeţean Prahova s-a autosesizat şi a solicitat Instituţiei Prefectului – Judeţul Prahova, Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Agenţiei pentru Protecţia Mediului Prahova, Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Judeţean Prahova, puncte de vedere oficiale cu privire la parcursul acestor deşeuri pe teritoriul ţării noastre, precum şi asupra modului cum vor fi depozitate după ce vor fi evacuate de pe navă.
Chiar înainte să existe această solicitare oficială, inspectorii Gărzii de Mediu Prahova au efectuat un control la staţia de epurare din Ploieşti, de pe strada Corlăteşti, unde se presupune că s-ar întâmpla acest lucru, şi care aparţine SC New Century Development.
În urma acestui controlul, concluziile sunt că „deficienţele tehnice constatate îngreunează sau fac imposibilă desfăşurarea activităţii de epurare a apelor uzate“. De asemenea, autorizaţia de mediu a staţiei de epurare a expirat din 14 mai.
Deficienţele constatate de Garda de Mediu Prahova se referă la faptul că „toate separatoarele mecanice au grad de umplere ridicat cu nămol mecanic, datorită faptului că nu exista pompe şi nu sunt asigurate instalaţiile necesare de fluidizare a nămolului pentru a asigura evacuarea acestuia în îngroşătoare; podul raclor aferent separatorului mecanic II este nefuncţional datorită defecţiunilor mecanice şi electrice; existenţa nămolului mecanic cu densitate mare în separatoare face imposibilă utilizarea podurilor racloare“.
La rândul lor, oficialii de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Prahova au precizat într-o adresă trimisă CJ Prahova şi Prefecturi că „vă comunicăm că nu avem cunoştinţă de traseul acestor deşeuri şi nici despre eventualitatea tratării/eliminării/depozitării lor în instalaţii autorizate din judeţiul Prahova. Precizăm că instituţia noastră nu a primit nici o solicitare referitoare la subiectul mai sus menţionat“.
Pe aceeaşi temă