Apă cu arsenic la robinet în Prahova. Primăria unei comune a anunțat abia după 8 zile de la descoperire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o localitate din Prahova, Direcția de Sănătate Publică a descoperit arsenic în apa potabilă. Sătenii au băut apa otrăvită până când autoritățile au decis finalmente să îi anunțe.

Anunțul postat de primăria din Mănești FOTO Facebook primăria Mănești
Anunțul postat de primăria din Mănești FOTO Facebook primăria Mănești

Inspectorii de la Direcția de Sănătate Publică au depistat arsenic în apa potabilă, în urmă cu o săptămână, însă vestea a ajuns la localnici abia acum. Oamenii au continuat să bea din apa contaminată până când autoritățile au decis să îi anunțe oficial de pericol, potrivit Agerpres.

Din documentul publicat joi, 15 decembrie, pe pagina de Facebook a primăriei, reiese că avertismentul transmis de operatorul de apă a fost înregistrat în urmă cu opt zile. Specialiștii recomanda ca apa să nu fie consumată sub nicio formă, nici măcar fiartă, pentru că acest metal greu, extrem de nociv, nu dispare prin acest procedeu.

Arsenicul nu are miros și nici un gust. Cel mai periculos este consumul de apă și alimente în care se găsește acest metal greu. Arsenicul atacă mai multe organe și sisteme, se acumulează în timp și cauzează probleme digestive constante, dureri în gât și înnegrirea pielii.

În cazul expunerii pe termen lung la doze mici de arsenic, pot apărea simptome cum ar fi furnicături la nivelul degetelor, dureri abdominale, greață și vărsături. Deoarece nu există nici un remediu, cel mai bun mod de a controla contaminarea este prin evitarea consumului acestei ape.

Apă contaminată în cinci comune

În cinci comune din judeţul Botoşani, unde majoritatea localităţilor, mai ales cele rurale, nu au sistem centralizat de alimentare, pe 30.08.2021 a fost descoperită apă contaminată în fântânile publice. În lipsa altor surse de apă, sătenii folosesc în continuare fântânile din comună, chiar cu riscul de a se îmbolnăvi.

De multe ori pânza freatică ce alimentează aceste fântâni este contaminată, mai ales după perioada inundaţiilor de vară, cu bacterii sau diferiţi compuşi chimici în exces, dăunători sănătăţii.

În 2021, Direcţia de Sănătate Publică a făcut analize la sursele de apă din sate şi a ajuns la o concluzie îngrijorătoare. Cinci comune nu au apă potabilă, aceasta fiind infestată cu bacterii coliforme, nitriţi şi amoniu. 

Ploieşti

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite