Foto Aventurile unui băcăuan pasionat de arheologie. A scos la lumină vestigii importante din războaie FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băcăuanul Vasile Boboc a găsit efecte militare, arme, căști, obiecte personale și chiar rămășițele soldaților români, ruși, germani și austro-ungari care au luptat pe Valea Uzului și în apropiere de Slănic Moldova.

Vasile Boboc a găsit rămășițele a numeroși soldați FOTO arhiva personală
Vasile Boboc a găsit rămășițele a numeroși soldați FOTO arhiva personală

Vasile Boboc (40 de ani) este de profesie electrician și locuiește în comuna Dofteana din județul Bacău. A fost fascinat de poveștile spuse de bătrânii satului despre diverse obiecte pe care le dețineau din Primul și cel de-Al Doilea Război Mondial.

A aflat apoi de pe internet că pe Valea Uzului, dar și în apropierea comunei unde locuiește s-au purtat numeroase lupte, cea mai cunoscută fiind bătălia de la Cireșoaia, și a dorit să știe mai multe.

În 2012 și-a cumpărat un detector de metale și a început să cutreiere dealurile din apropiere alături de câțiva prieteni, în încercarea de-a descoperi cât mai multe vestigii din cele două conflagrații mondiale.

„Cei de la Poliție se uitau lung la noi. Păream cam dubioși pentru că la acea vreme nu avea nimeni detector de metale și ne-au întrebat ce vrem să facem cu el. Când le-am spus că vrem să căutăm vestigii istorice, au rămas uimiți”, a povestit Vasile pentru „Adevărul” cum a decurs întâlnirea cu polițiștii pentru a primi autorizația necesară achiziționării detectorului de metale.

Ce făceau bătrânii cu baionetele din război

Inițial, a găsit doar fragmente de schije și alte lucruri mărunte în apropiere de Cireșoaia, dar după ce și-a cumpărat un detector de metale mai performant, a început să scoată la lumină efecte militare din cele două războaie militare, arme, căști și diverse obiecte personale ale soldaților.

„Am aflat că bătrânii aveau baionete acasă și le foloseau la tăiatul porcului sau altor animale în gospodărie. Era singura unealtă de care se puteau folosi la așa ceva pentru că erau făcute dintr-un oțel bun. Cumpăram cuțite și le dădeam în schimbul baionetelor, a căștilor de soldați, a decorațiilor și a pozelor pe care le aveau din Primul și cel de-Al Doilea Război Mondial”, relatează Vasile o altă poveste interesantă.

Băcăuanul a strâns la casa lui din Dofteana o veritabilă colecție de vestigii din cele două mari războaie. A găsit și multe arme și muniția aferentă, ce au aparținut soldaților români, austro-ungari, germani și ruși, pe care le-a predat Poliției și Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bacău.

Unul din obiectele găsite de arheologul amator FOTO arhiva personală
Unul din obiectele găsite de arheologul amator FOTO arhiva personală

„Până în 2018, legea ne-a permis ca obiectele pe care le găseam, să le putem păstra. Am donat însă foarte multe din piesele pe care le-am descoperit, pentru că nu mi s-a părut normal să țin vestigii cu o mare valoare istorică într-o cutie sub pat”, spune Vasile.

Multe din efectele militare pe care le-a descoperit le-a donat muzeului din Târgu Ocna, iar acestea sunt acum expuse oricui dorește să afle mai multe despre istoria zbuciumată a României din acei ani.

GALERIE FOTO VASILE BUSUIOC

Vestigiile din colecția lui personală au ajuns în Centrul Cultural al Ministerului de Interne de la București, la Academia Militară și Academia de Poliție, pentru a fi admirate în cadrul unor expoziții temporare.

Colaborări cu Universitatea „Ioan Cuza” din Iași și Academia Română

În colaborare cu Jandarmeria Română, Vasile Boboc a participat și la diferite simpozioane dedicate comemorării eroilor din Primul și Cel de-al Doilea Război Mondial, organizate la Târgu Ocna și Onești.

Universitatea „Ioan Cuza” din Iași și Academia Română au început o colaborare cu băcăuanul pasionat de arheologie, iar după un studiu de trei ani în teren, au publicat un interesant material intitulat „Pedopeisaje din teatre de război”.

Singurul muzeu în aer liber din țară

De numele lui Vasile Boboc este legat singurul muzeu deschis în aer liber din țară, în fața primăriei din Dărmănești, unde a expus efecte, arme și alte obiecte de valoare pe care le-a găsit în căutările sale arheologice pe Valea Uzului.

În cele din urmă, a început să scoată la lumină rămășițele pământești ale celor care au murit pe pământ românesc în cele două războaie mondiale. Acum un an a găsit trupurile unui ofițer german și a unuia din Armata Austro-Ungară, iar în apropiere de Slănic Moldova a descoperit rămășițele a doi ofițeri ruși.

Multe din efectele militare găsite de Vasile Boboc au fost expuse FOTO arhiva personală
Multe din efectele militare găsite de Vasile Boboc au fost expuse FOTO arhiva personală

Mergând pe linia frontului de la Valea Uzului, Vasile Boboc a găsit trupul unui subofițer rus și a unui soldat din Regimentul 12 german. În urmă cu o lună, a escavat rămășițele altor patru militari din Regimentul 69 german spre Slănic Moldova.

Recent, a descoperit în aceeași zonă 11 schelete ale unor militari care au luptat în Cel De-al Doilea Război Mondial, însă condițiile meteo l-au împiedicat să continue săpăturile.

Cea mai importantă descoperire

După ani de cercetări și escavări, Vasile Boboc și echipa lui de colaboratori, din care fac parte Alin Radu (muzeograf), Laurențiu Ciuriș (profesor doctor în istorie și teolog), Gabriel Ștefan (jurist) și Daniel Zota (tehnician electronist), a făcut ceea ce cataloghează drept cea mai importantă descoperire a sa. Este vorba de punctul de comandă german de la Cireșoaia și frontul de luptă din vecinătatea acestuia.

„Erau bicicliști din armata germană care asigurau legătura între punctul de comandă și frontul de luptă. Mai exact, erau din Regimentul 14 Dragoni Imperiali. Am găsit efectele militare ale unui ofițer: vulturul de pe cască, nasturii de la tunică, sticla de apă”, explică Vasile Boboc.

Polițiștii sunt nelipsiți de la descoperirile de rămășițe umane FOTO arhiva personală
Polițiștii sunt nelipsiți de la descoperirile de rămășițe umane FOTO arhiva personală

Toate rămășile soldaților pe care Vasile Boboc le-a descoperit au fost preluate de polițiști, fiind trimise apoi la Institutul de Medicină Legală Iași pentru a se stabili cauza și data aproximativă a morții.

„Resturile pământești au fost reînhumate cu onoruri militare și slujbă religioasă într-o zonă a cimitirului militar de la Bacău. O să continuăm escavările unde și cât ne permite legea, iar planul nostru este să ridicăm un monument al păcii, în onoarea celor au luptat și au murit pe pământ românesc”, încheie Vasile Boboc.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite