Vicepreședinte al CJ Argeș, urmărit penal în dosarul caselor cumpărate pentru persoane vulnerabile. Ce acuzații i se aduc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreședintele Consiliului Județean Argeș este urmărit penal, având calitatea de suspect, într-un dosar al DNA Pitești. Marius Nicolaescu este cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu și că a oferit informații nedestinate publicității unor oameni de afaceri.

Cele cinci case cumpărat eprin achizișii trucate Foto: politikia.ro
Cele cinci case cumpărat eprin achizișii trucate Foto: politikia.ro

Este vorba despre dosarul în care se cercetează modul în care a fost atribuite cinci locuințe destinate unor persoanele vulnerabile, la prețuri supraevaluate, de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Argeș.

Vicepreședintele CJ Argeș, Marius Nicolaescu, este acuzat că a comunicat unor oameni de afaceri, cu mult înainte de achiziție, cum trebuie să arate casele, prețul acestora, precum și perioada în care urma să fie efectuată achiziția. Acesta are calitatea de suspect în dosar, conform unui comunicat emis luni, 4 decembrie, de DNA.

În cursul anului 2022, în contextul realizării proiectelor „Locuințe protejate - siguranță și îngrijire Argeș”, „Centru de criză pentru persoane adulte cu dizabilități” și „Centru Respiro pentru persoane adulte cu dizabilități”, ce vizau achiziția de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Argeș (D.G.A.S.P.C.) Argeș a unor locuințe destinate persoanelor vulnerabile, suspectul Nicolaescu Marius-Florinel, (...), ar fi comunicat unor oameni de afaceri mai multe informații nedestinate publicității referitoare la: modul de compartimentare al viitoarelor imobile care urmau să fie achiziționate, prețul care va fi oferit pentru fiecare imobil, perioada în care urmau să fie făcute achizițiile (în cursul anului 2023), modalitatea de achiziție”, se arată în comunicatul DNA.

Anterior, pe 7 septembrie 2023, în acest dosar s-au efectuat 21 de percheziții domiciliare în locații situate pe raza județului Argeș. Trei dintre ele au vizat sedii ale unor instituții publice - Consiliul Județean Argeș, DGASPC Argeș și Primăria Ștefănești, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice.

Prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei

Astfel, în cursul anului 2023, DGASPC Argeș ar fi achiziționat cele cinci case de la o societate comercială administrată de o persoană care ar fi știut de la vicepreședintele CJ Argeș cum trebuie să arate locuințele.

„Conducerea D.G.A.S.P.C. Argeș, beneficiind de ajutorul suspectului Nicolaescu Marius-Florinel, ar fi achiziționat de la o societate comercială administrată de una din persoanele cărora li se divulgaseră aceste informații, cu încălcarea prevederilor legale și la prețuri supraevaluate, un număr de cinci clădiri destinate persoanelor vulnerabile, în condițiile în care acestea nu erau finalizate și nu erau racordate la rețelele de apă, gaze și canalizare”, mai transmite DNA.

O casă se vindea cu 710.000 lei

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane. Sunt vizați și omul de afaceri care a câștigat licitația, cât și Tatiana Eftime, directorul general al DGASPC Argeș, care a și fost audiată, în septembrie, în ziua în care au fost desfășurate percheziiile

Finanţarea acestor proiecte a fost obținută încă din luna octombrie 2022,  dar licitaţiile pentru achiziţionarea viitoarelor locuinţe protejate au fost lansate pe 21 iunie 2023. La acea dată, firma care urma să câștige licitația avea de vânzare la Ştefăneşti, în zona Zăvoi, cele cinci imobile, exact așa cum scria în caietul de sarcini: cu parter, să aibă minim 120 mp,  trei sau patru dormitoare, după caz etc. Prețul unei case era de 710.000 lei.

DNA  susține că a fost cauzat un prejudiciu DGASPC Argeș de până la 3.550.000 lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit, în același cuantum, pentru societatea omului de afaceri, beneficiar al informațiilor nedestinate publicității.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite