Veşnicia unui primar s-a născut la Piteşti, municipiul care, până acum, nu l-a vrut decât pe Tudor Pendiuc
0
Tudor Pendiuc, actualul edil şef al Piteştiului, este cel mai longeviv primar de municipiu din ţară şi candidează, acum, pentru cel de-al şaptelea său mandat.
Din 1992 încoace, de când a fost ales primar al municipiului reşedinţă de judeţ, atunci sub sigla Partidului Democrat, piteştenii nu l-au vrut decât pe Tudor Pendiuc la conducerea primăriei. An de an, electoratul care l-a votat a fost mai puternic decât cel care l-a blamat.
În ultimul deceniu, la Piteşti, prezenţa la vot la alegerile locale a fost sub 50%, mai mică decât cea la nivel de judeţ şi decât media pe ţară, însă de fiecare dată Pendiuc a luat peste jumătate din numărul de voturi valabil exprimate Anul acesta edilul a intrat în cursa pentru primăria Piteşti, ca independent, după ce PSD-ul i-a retras sprijinul politic şi cu cu cele mai mari emoţii dat fiind dosatrul penal în care edilul este acuzat de fapte de corupţie.
Tudor Pendiuc este trimis în judecată în dosarul ”Publitrans“, dosar în care procurorii DNA îl acuză de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată. Problemele sale cu justiţia au început pe 6 noiembrie 2014, când procurorii DNA au descins la Primăria Piteşti, la vila edilului din municipiu şi la locuinţele unor alte persoane din acelaşi dosar suspectate de fapte de corupţie săvârşite în perioada 2007-2014, dar şi la sediile unor firme. Faptele care i se impută se referă la încheierea, executarea şi prelungirea contractului de asociere în participaţiune între societatea Consiliului Local Piteşti, Publitrans 2000 S.A. şi societăţile comerciale private CNCD şi Girexim Universal S.A, asociere care ar fi prejudiciat bugetul local al Municipiului Piteşti cu 6,3 milioane euro. În martie 2015, dată la care Tudor Pendiuc se afla în arest preventiv, edilul a fost trimis în judecată cu propunerea de menţinere a măsurilor preventive şi asigurătorii dispuse în cauză. Odată cu el, alte 12 nume din acelaşi dosar. Tudor Pendiuc a petrecut 9 luni în arest, timp în care a acuzat probleme grave de sănătate şi a slăbit aproape 20 de kilograme. Pe 14 august 2015 edilul a fost eliberat din arestul preventiv, sub măsura controlului judiciar, iar o lună mai târziu şi-a reluat activitatea de primar.
PSD, partidul sub care a câştigat actualul mandat i-a retras susţinerea politică în favoarea lui Cornel Ionică, viceprimar al municipiului Piteşti, cel lângă care Tudor Pendiuc a făcut echipă ani la rândul.
Cu sprijinul politic pierdut şi cu dosarul de corupţie pe umeri, Tudor Pendiuc a intrat, totuşi, în cursa electorală cu cele mai mari şanse la fotoliul de primar, însă a luat în calcul şi riscul unui electorat mai puţin dispus să-l susţină faţă de alţi ani.
Cine sunt contracandidaţii lui Tudor Pendiuc
Din partea PSD, la fotoliul de edil şef candidează viceprimarul Cornel Ionică, cel lângă care, ani la rând, Pendiuc a făcut echipă, pentru prima dată asăpirant la fotoliul de primar. În martie, anul curent, Cornel Ionică a fost declarat de ANI în incompatibilitate, ca urmare a validării, în precedentul său mandat, a unor protocoale de care ar fi beneficiat firmele ginerelui său. Cornel Ionică are la activ patru mandate de viceprimar, pe parcursul cărora a stat în umbra actualului primar, Tudor Pendiuc, acum, principalul său contracandidat.
Tot ca independent candidează la funcţia de primar şi Dănuţ Dinu, fostul poliţist trecut, la cerere, în rezervă. În urmă cu trei ani, Dinu a încercat să demaşte un sistem corupt, dar a ajuns să fie cercetat prealabil după postarea sa pe Facebook în care critica mizeria şi neregulile din cea mai mare piaţă a Piteştiului: Ceair.
Narcis Sofianu, candidatul PNL a fost, în perioada 2005 - 2008, consilier local la Piteşti. Sofianu a fost desemnat de Institutul de Politici Publice drept cel mai activ consilier local din Piteşti.
Sanda Fulga candidează din partea UNPR şi este singura femeie din această cursă electorală. Sanda Fulga este preşedintele UNPR Piteşti şi a mai candidat şi la alegerile locale din 2012, când s-a clasat în primele trei locuri.
Andrei Gerea, fost ministru al Economiei pentru câteva luni, apoi ministru al Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri, este reprezentantul ALDE la alegerilie pentru funcţia de primar.
Din Partidul pentru Argeş şi Muscel a intrat în cursa pentru fotoliul de primar Mircea Andrei, fost procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, avocat din 1996. În politică a intrat în 1997: a fost mai întâi membru al Alianţei pentru România (ApR), în perioada 1997 – 2000, dar a trecut şi prin alte partide, însă a ratat intrarea în Parlament. A ajuns senator în 2008, însă pe listele PDL Dâmboviţa.
Gheorghe Dinescu, consilier local şi preşedinte PNŢCD Argeş, candidează din partea ţărăniştilor la funcţia de edil-şef al Piteştiului.
Cătălin Bulf, preşedintele filialei Argeş a PMP, candidează din partea partidului său la fotoliul de primar.
Victor Niţă, fost colonel de armata, în prezent om de afaceri candidează la scaunul de primar din partea PPU-SL. Niţă a fost lider al UNPR Piteşti, iar acum conduce PPU-SL Piteşti.
Cu ce gânduri au venit piteştenii la vot
“Până acum am fost vrăjiţi cu multe idei şi proiecte, dar cu banul publicul a fost multă risipă, dar şi multe semene de întrebare la Piteşti. Banii s-au drenat spre clientelă şi mai ales spre oamenii de cumetrie ai edilului. Uitaţi-vă cum s-a betonat zona centrală a Piteştiului. Uitaţi-vă la centrul de informare turistică amplasat greşit, unde turistul nu are unde să oprească maşina, care costă 124.000 euro, echivalentul a trei apartamente, deşi este mai mic decât o garsonieră. Ca să nu mai vorbesc de faptul că s-a ajuns până la festivităţi în care edilul-şef era omagiat. Nu cred că e normal aşa ceva. Conducerii Piteştiului i s-a urcat puterea la cap. În ultimii ani nu mai stătea de vorbă cu oamenii. Văd că acum, în campanie, a fost aproape de piteşteni, dar eu, personal, în ultimul timp, am încercat să semnalez nişte nereguli şi nişte lucruri care nu merg bine în municipiu şi nu am avut cu cine să discut. De aceea am votat pentru schimbare. Nu sunt 100% mulţumit de alegerea făcută, dar cred că din două rele, am ales-o pe cea mai mică. N-am dat un vot negativ, dar vreau o schimbare de atitudine”, a declarat Ion Constantin, 70 de ani.
“Speranţe nu prea avem. Am trăit până acum cu speranţe, dar am constatat că nu prea se împlinesc. Totul mi se pare în van. Vreau o schimbare pentru că nu mai cred în continuitate. De 26 de ani de când se spune că suntem liberi, constatăm că aleşii nostri fac doar pentru ei, trag doar pentru ei. Cred că ar fi timpul să facă ceva şi pentru noi. Am venit la vot datorită tatălui meu, care a tras de mine să mă aducă aici, altfel n-aş fi venit pentru că mi-am pierdut încrederea”, a declarat Teodor Ciurea, 58 de ani.
Tatăl său, Dumitru Ciurea, în vârstă de 85 de ani nici n-a conceput să lipsească de la urne. “Am venit să-i schimbăm pe cei care ne-au condus judeţul şi mai ales oraşul. Sper că vom reuşi. 20 şi ceva de ani mi se pare prea mult la conducerea unui oraş. Cred că Piteştiul are nevoie de forţe proaspete”, este de părere Dumitru Ciurea, 85 de ani.
“Am venit cu speranţe destul de mici într-un Piteşti mai bine condus. Nu am foarte mare încredere că se mai poate schimba ceva, dar am considerat că am un cuvânt de spus”, a spus Alina Janţă, 20 de ani.
“Îmi doresc o schimbare radicală a lucrurilor şi la noi aici, şi în ţară, în general, pentru că lucrurile nu merg bine. Am venit la vot cu speraţa să îndreptăm situaţia din judeţ şi în Piteşti, pentru tineri mai ales! Eu ca eu, dar mă gândesc la nepoţi, la strănepoţi”, a declarat, pentru Adevărul, Constantin Ionaşcu, 82 de ani.
“Eu sper ca piteşteanul în primul rând să se trezească, să voteze ca atare, cu oameni care într-adevăr să facă ceva pentru acest oraş, care pot şi au dovedit că sunt în stare. Putem aduce fonduri europene, putem mişca lucrurile, pentru că ni se dă această şansă, de aceea avem nevoie de un primar cu iniţiativă”, a declarat Robert Sandu, 40 de ani.
“Vreau locuri de muncă, vreau un mediu în judeţ şi în Piteşti care să permită firmelor să-şi desfăşoare activităţi stabile, astfel încât şi noi, tinerii, să ne găsim locuri de muncă. În rest, ce e la Piteşti îmi place. Străzile sunt ok, parcuri sunt destule. Cred că oraşul e pe o tendinţă bună”, a spus Bogdan Bucur, 21 de ani.
“Vreau un Piteşti mai sigur şi mai civilizat. Vreau un oraş cu mai multe grădiniţe, cu mai multe parcuri, cu mai mult spaţiu verde, cu mai multă curăţenie. Sunt mamă şi îmi doresc pentru copilul meu să crească într-un oraş european”, a declarat Iuliana Oprişor, 30 de ani.








