Usturoiul murat, un remediu în caz de răceală şi gripă. Cum îl prepari acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Condiment şi remediu terapeutic în acelaşi timp, usturoiul este apreciat şi cultivat de mii de ani.  Ca leac în răceli şi gripe, străbunicii şi bunicii noştri i-au găsit diverse forme de utilizare, una mai eficientă decât alta, de la crud ori fiert, la macerat şi murat.

Virtuţile terapeutice ale usturoiului sunt date de substanţele sale active: aliina (care se transformă în alicilina când bulbii sunt zdrobiţi), uleiuri esenţiale, componente sufuroase, germanium, seleniu, potasiu, magneziu, fosfor, vitamin A, vutamina B, vitamin C.

"Pentru tratamentul răcelilor, gripelor, durerilor în gât şi al digestiei leneşe, usturoiul este o alegere foarte bună, pentru că activează producţia de leucocite, stimulând sistemul imunitar al organismului, iar componentele sale sulfuroase şi uleiurile esenţiale fac din el un antiseptic, antimicrobian şi antibacterian puternic atât în uz intern cât şi în uz extern. S-a constatat, de asemenea, că este eficient împotriva mai multor forme de bacterii rezistente la tratamentul cu antibiotic. În plus este şi un  bun vermifug, atât la oameni, cât şi la animale", explică, pentru Adevărul, specialistul în fitoterapie Elena Badea.

Prin conţinutul de sulf, usturoiul şi-a dovedit eficienţa şi ca antiseptic în bolile de plămâni. De asemenea, ajută la menţinerea unui colesterol sănătos şi previne agregarea trombocitară, fiind indicat în multe probleme circulatorii şi cardiace.
 

”Exisă studii cate au demonstrat că usturoiul reduce nivelul glicemiei, ceea ce îl recomandă în tratarea diabetului de tip II. Tot potrivit unor studii, usturoiul este indicat atât în prevenirea, cât şi în tratarea cancerului”, mai spune Elena Badea.

Specialistul în fitoterapie recomandă, printre altele, usturoiul murat, o modalitate savuroasă de a utilizare a usturoiului fără a avea grija problemelor pe care, în general, le cauzează această legumă când este consumată în stare crudă.

"Murat, usturoiul are o aromă dulce, picantă şi înţepătoare. Este un mod delicios de a consuma usturoi crud fără să-ţi fie teamă de problemele cu stomacul pe care le poate genera usturoiul. Iată cum îl preparăm: Se pun într-un borcan căţei de usturoi curăţaţi şi se toarnă oţet de mere, cât să acopere întreaga cantitate. Se aşează borcanul într-un loc călduros şi se lasă la macerat trei-patru săptămâni. Se strcoara lichidul, iar jumătate din cantitate se pune într-o cratiţă, adăugând peste el o cantitate egală de miere.

Se ţine la foc mic până când mierea se dizolvă complet. Siropul se toară peste usturoi, se acoperă şi se lasă la murat altre trei-patru săptămâni. Se păstrează în spaţii reci şi întunecoase. În loc de oţet de mere se poate folosi şi sos de soia sau se combină cele două baze, după gust”, explică Elena Badea. 

Orice problemă medicală aveţi, în primul rând cereţi ajutorul unui medic şi nu vă trataţi singuri.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite