Top trei reţete de murături asortate numai bune de încercat. Cum se gătesc bunătăţile preferate pentru iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Murăturile de iarnă nu trebuie să lipsească din cămara gospodinelor Foto: reteteculinare.ro
Murăturile de iarnă nu trebuie să lipsească din cămara gospodinelor Foto: reteteculinare.ro

Gospodinele intră la începutul lunii octombrie în febra pregătirilor pentru iarnă. În cămara acestora găseşti de toate - gogonele, gogoşari, castraveţi la oţet, zacuscă, suc de roşii şi varză la murat. Vă prezentăm trei reţete de murături asortate pentru iarnă.

Fiecare gospodină pregăteşte murăturile de iarnă într-un mod diferit, aşadar noi vă prezentăm top trei reţete pentru iarnă numai bună de încercat.

Gogonele murate:

Ingrediente

-3 kilograme gogonele

-2 morcovi

-1 conopidă

-4 linguri de sare grunjoasă

-1 tulpină hrean

-1/2 tulpină mărar uscat

-frunze de ţelină

-4 foi de dafin

-8 căţei de usturoi

-1 lingură boabe de piper

-1 lingură boabe de muştar

Mod de preparare:

Gogonelele se spală foarte bine şi se separă de cele stricate. Următorul pas este să curăţăm morcovii şi usturoiul şi să tăiem totul rondele, dar şi hreanul în patru, însă pe lungime. Punem la foc trei litri de apă cu patru linguri de sare, iar în momentul în care compoziţia fierbe şi dă în clocot o lăsăm într-o parte.

Borcanele în care aşezăm gogonele trebuiesc sterilzate neapărat înainte. Frunzele de ţelină şi mărarul tocat mărunt sunt primul strat care se aşează, iar apoi gogonele intercalate cu rodelele de morocvi şi conopida şi se adaugă frunzele de dafin. La final se toarnă peste gogonele saramura fierbinte, iar totul se depozitează într-un loc răcoros şi întuneos.

Gogonelele murate pot fi consummate alături de fripturi de porc, fasole sau mâncare de cartofi.

Varză murată:

Pentru un butoi de 50 de litri avem nevoie de 15 verze potrivite, 30 de litri de apă şi 30 linguri sare mare, 1 legatură de mărar uscatni, 1/4 sfeclă roşie, 2-3 ardei iuţi, 10foi de dafin, 20 frunze de vişin, 1 plic conservant, 2 linguri cimbru uscat, o legatură de frunze de ţelină şi 30 boabe de piper.

Verzele se spală bine şi se curăţă după care este pusă în butoi. Între timp trebuie să punem la foc o oală mare cu apă, iar pentru fiecare litru punem o lingură de sare. Adăugăm şi restul condimentelor, iar compoziţia este pusă peste varza din butoi. 

Este indicat ca în fiecare zi să vânturaţi varza şi să ţineţi totul la temperatura camerei. După două săptămâni când varza a început să se acrească este bine să dizolvaţi în zeamă din butoi plicul de conservant, iar astfel veţi vedea că nu va prinde floare.       

Castraveţi muraţi în oţet:

Ingrediente

-5 kilograme castraveţi

–3 bucăţi usturoi

–5 bucăţi rădăcini de hreab

–1 litru oţet

–3 litri apă 

–3 linguri sare 

–6 linguri zahăr 6 linguri

–10 bucăţi de frunze de dafin

–2 linguri de piper negru (boabe)

–11 linguriţe de muştar boabe -câte 1 linguriţă la fiecare borcan

–Mărar întreg uscat 3 fire

Mod de preparare:

Castraveţii şi borcanele se spală foarte bine, iar în fiecare borcan se pun câteva fire de mărar uscat, iar imediat adăugaţi usturoiul. La saramaură trebuie să folosiţi oţet, apă, sare, zahăr, frunze de dafin şi piperul negru boabe. Toate ingredientele sunt puse la fiert într-o oală mai mare, iar după ce fierbe totul foarte bine se toarnă în borcane, iar acestea trebuiesc bine închise cu capace.  

Castraveţii se pun la fiert într-o oală mare cu apă în care am aşezat cârpe pentru a nu crăpa borcanele. Totul este lăsat la fiert timp de 15 minute până în momentul în care castraveţi îşi schimbă culoarea din verde închis în verde maroniu.

     

  

   

Craiova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite