Tineri dirijori din toate colţurile lumii iau lecţii la Piteşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filarmonica Piteşti derulează în aceste zile  un curs internaţional de măiestrie dirijorală la care iau parte tineri talentaţi din S.U.A, Franţa, Olanda, Anglia, Haiti, Irlanda, Republica Moldova  şi România.

Roman Baltag are 21  de ani şi este  din Republica Moldova. Tânărul este  student la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. A scos din buzunar 800 de euro şi  venit la Piteşti special pentru a lua lecţii de la maestrul Dumitru Goia.

 “La conservator există prea puţin timp rezervat pentru a lucra cu orchestra. Cursul  îmi oferă  tocmai şansa de a face progrese pe acest plan În cele trei zile de curs am acumulat deprinderi pe care  nu avem cum dă le dobândesc altfel şi sunt bucuros că am fost selecţionat pentru a veni aici”, spune Roman Baltag. Nicolas Canes,colegul său de curs, a venit  în România din Haiti şi este la fel de încântat de oportunitatea cere i s-a ivit. Urmăreşte atent fiecare sugestie a celebrului  profesor care la cursul de “Măiestrie Dirijorală” este asistat de dirijorul american Steven Huang, director al Departamentului Orchestră al Universităţii de Muzică din Ohio - S.U.A. şi de dirijorul Filarmonicii Piteşti, Alexandru Ganea.

 “Acest curs este destinat tinerilor dirijori şi îşi propune descoperirea, instruirea şi promovarea talentelor de pretutindeni.” ,spune maestrul Dumitru Goia care pe lângă cei doi cursanţi din Republica Moldova şi Haiti mai înstruieşte, la Piteşti, alţi şapte tineri din S.U.A, Franţa, Olanda, Irlanda, Anglia şi România.

“Selecţia particicipanţilor la aceste cursuri s-a făcut dintr-un număr mult mai mare de tineri care şi-au manifestat interesul după publicitatea pe care am făcut-o pe Internet. Criteriul a fost cel valoric. Tuturor li s-a părut interesant să lucreze cu maestrul Goia pentru că se ştie că predă diferit de alţi dirijori: foarte la obiect şi  forte precis . În SUA, spre exemplu, tehnica dirijorală  se predă la modul general. Aici, studentul învaţă  de la un profesor ce se mulează pe fiecare cursant în parte, dezvăluindu-i secrete pe care alţii nu le furnizează.”, explică Steven Huang, asistentul maestrului.

Toţi cursanţii sunt muzicieni profesionişti şi au ales să facă aceste cursuri în România  şi pentru că sunt mult mai accesibile din punct de vedere al costurilor decât în majoritatea celorlalte ţări.

“Cursurile constau într-un număr de 6 repetiţii cu pianul şi alte 4 cu orchestra, pentru fiiecare tânăr dirijor în parte. Stagiul se va finaliza peste câteva zile cu un  concert cu orchestra simfonică a Filarmonicii Piteşti”, spune  Alexandru Ganea, dirijorul Filarmonicii din Piteşti.

Pe  1 iulie ii puteţi cunoaşte pe tinerii dirijori

În programul concerului din prima zi a lunii viitoare, piteştenii vor asculta, sub bagheta tinerilor dirijori :  F. Mendelssohn-Bartholdy -  Uvertura „Hebridele”, F. Mendelssohn-Bartholdy - Concert pentru vioară şi orchestră în mi minor şi P.I. Ceaikovski - Simfonia nr. 5.  Solist, violonistul: Ioan Alexandru Mălaimare.
 Preţul unui bilet este 11 lei. Abomnamentele rămânân valabile.

Piteşti

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite