Tatăl şi fiul care s-au angajat reciproc ilegal la primărie. Cei doi s-au succedat la conducerea comunei stăpânilor de sclavi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fănel şi Bogdan Proca, fostul şi actualul primar din Berevoeşti FOTO: ziarobiectiv.ro
Fănel şi Bogdan Proca, fostul şi actualul primar din Berevoeşti FOTO: ziarobiectiv.ro

După dosarul sclavilor de la Berevoeşti, un nou caz neobişnuit iese la iveală în comuna argeşeană. Actualul primar, Bogdan Proca, a fost trimis în judecată de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Piteşti pentru conflict de interese. Şi tatăl său, fostul primar Gigi Fănel Proca, este cercetat tot pentru conflict de interese. Cei doi s-au angajat reciproc pe postul de consilier personal, fără să ţină cont că sunt rude de gradul I.

Procesul în care actualul primar Bogdan Proca (PSD) va fi judecat pentru conflict de interese va începe în ianuarie 2019 la Judecătoria Câmpulung.

Dosarul a fost instrumentat de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti.

În primăvara lui 2012, Florin Bogdan Proca – actualul primar- a făcut cerere de angajare la Primăria Berevoeşti, acolo unde primar era chiar tatăl său, Gigi Fănel Proca, iar acesta din urmă, după cum spun procurorii, ”în loc să se abţină de la rezolvarea cererii, întrucât se afla într-o vădită stare de conflict de interese”, a dispus angajarea fiului în funcţia de consilier personal. Iar Bogdan Proca, fiul primarului, a primit un salariu lunar de 950 lei, plus sporuri de 10%, în perioada martie-iulie 2012, valoarea prejudiciului fiind calculată de către procurori la 4.892 lei.

Actualul primar a semnat singur dispoziţia prin care s-a demis singur din funcţia de consilier al tatălui

act autodemitere bogdan proca

În iunie 2012, Bogdan Proca a fost ales primar la Berevoeşti cu 42,97% dintre voturi şi i-a luat locul tatălui său. Totodată, Bogdan Proca devenea la doar 25 de ani cel mai tânăr primar din istoria judeţului Argeş. Iar pe 4 iulie 2012, prima dispoziţie pe care Bogdan Proca a semnat-o a fost aceea de a se demite singur din funcţia de consilier personal al tatălui său. A doua zi, pe 5 iulie 2012, Bogdan Proca a semnat o dispoziţie prin care îl angaja pe tatăl său, fostul primar Gigi Fănel Proca, în funcţia de consilier personal, acordându-i un salariu lunar de 1166 lei, salariu pe care tatăl său l-a încasat până în martie 2013, prejudiciul în acest caz fiind de 9.484 lei.

Secretar al Primăriei Berevoeşti în perioada 1978-2014, Corneliu Răducu a fost audiat de către procurori şi le-a declarat acestora că ”i-a atras atenţia primarului Proca Gigi Fănel cu privire la faptul că este în conflict de interese privind angajarea fiului său în funcţia de consilier al primarului, însă primarul i-a răspuns că s-a interesat la Prefectura Argeş şi a înţeles că este legală această angajare”.

Conform rechizitoriului, „inculpatul Proca Florin Bogdan a declarat faptul că la acel moment - iulie 2012 - nu a avut cunoştinţă de existenţa unui caz de incompatibilitate, solicitând chiar juristului Primăriei un punct de vedere vizând legalitatea angajării, acesta comunicându-i faptul că s-a interesat la Instituţia Prefectului şi că această angajare ar fi una legală. Mai mult, juristul, persoană ce a îndeplinit această funcţie şi în perioada în care inculpatul Proca Florin Bogdan a fost, la rândul său, angajat ca şi consilier al primarului Proca Gigi Fănel, i-ar fi comunicat faptul că decizia sa de angajare a fost înaintată către Instituţia Prefectului, fără ca Primăria să fie înştiinţată (n.red., ulterior) despre faptul că acea dispoziţie nu ar fi fost legală”. În mod ciudat, Prefectura Argeş nu a sesizat evidentul conflict de interese în cele două cazuri. Şi aceeaşi Prefectură Argeş a transmis Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti faptul că „nu au fost identificate adrese de revocare a actelor administrative menţionate (n.red.-dispoziţiile de angajare) şi acţiuni iniţiate în instanţa de contencios administrativ pentru anularea acestora”.

Gigi Fănel Proca a fost consilierul fiului său la Primăria Berevoesti în perioada iulie 2012-martie 2013

gigi fanel proca

Revenind la caz, anchetatorii au apreciat faptul că „apărarea formulată de inculpatul Proca Florin Bogdan urmează a fi înlăturată, pe de o parte având în vedere declaraţiile martorilor audiaţi în cauză”, iar pe de altă parte având în vedere dispoziţiile legale în materie, ce prevăd că ”primarii şi viceprimarii sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul ori rudele sale de gradul I”.

Procurorii au audiat mai mulţi actuali şi foşti angajaţi din Primăria Berevoeşti, aceştia declarând fie că au atras atenţia asupra situaţiei ilegale create prin angajări, fie că nu li s-a cerut opinia în momentele în care s-a dispus cooptarea rudelor de gradul I în aparatul primarului.

Fostul primar Gigi Fănel Proca, cercetat şi el pentru conflict de interese, nu va fi judecat împreună cu fiul. Şi aceasta deoarece a solicitat el însuşi să fie expertizat psihiatric, având în vedere că în noiembrie 2008 a suferit un accident vascular cerebral. Şi deşi fostul primar a solicitat să fie expertizat psihiatric, nu s-a prezentat- „în mod nejustificat”, spun procurorii - la Serviciul de Medicină Legală Argeş pentru expertizare. Practic, Gigi Fănel Proca nu era de găsit acasă atunci când oamenii legii veneau să-l ducă la SML, totul finalizându-se prin obligarea acestuia să se prezinte la expertiză. Cauza a fost disjunsă, s-a format un alt dosar pentru Gigi Fănel Proca, primar la Berevoeşti între 2004 şi 2012.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite