Sovârful sau măghiranul sălbatic, planta modestă cu virtuţi tămăduitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sovârf
Sovârf

În vii şi în tufişuri, prin fâneţele de deal şi de munte, prin livezi ori la marginea pădurilor şi chiar în locuri pietroase şi mai puţin prietenoase plantelor, creşte o buruiană cu flori în bucheţele roz-violacee, sovârful, un izvor de principii terapeutice impresionante. Planta este folosită ca remediu pentru afecţiuni respiratorii şi dermatologice, dureri de cap şi de dinţi, otite, crize reumatice şi nu numai.

„Sovârful conţine uleiuri volatile, taninuri, principii amare, antociani, flavone, acizi polifenolcarboxilici şi derivaţi compuşi terpenici, substanţe minerale care conferă plantei rol antispastic asupra musculaturii netede, sedativ asupra sistemului nervos central, antiseptic, stomahic, carminativ şi luidifiant asupra secreţiilor bronşice”, explică, pentru „Adevărul“, Elena Badea, fitoterapeut. 

Planta este un bun remediu în cazul afecţiunilor respiratorii, faringitelor, tusei convulsive şi stărilor gripale, bronşitelor şi astmului bronşic, colitelor de fermentaţie, dizenteriei, gastritelor hipoacide, stomatitelor şi traheitelor, iar calităţile sale medicinale fac din ea un leac bun şi în cazul altor probleme de sănătate. 

“Se foloseşte sub formă de infuzie, fiind indicată în afecţiuni ale stomacului precum colitele de fermentaţie, gastrospasmul, atonia gastrică, gastritele hipoacide, tulburările intestinale, dizenteria, diareea, caz în care se prepară din 2 linguriţe de plantă la 250 ml de apă, lăsată la infuzat timp de 10 minute. Se iau câte 4 linguri de infuzie înainte de masă", spune specialistul. 

Măghiranul sălbatic are virtuţi terapeutice demonstrate şi în caz de anorexie, astenie şi probleme cu somnul. 

“Dacă suferi de insomnie, tot infuzia de sovârf te poate ajuta. Procedeul este următorul: infuzează 2 linguriţe de plantă în 200 ml apă clocotită, timp de 25-30 de minute. Se bea câte un pahar pe zi”, mai spune Elena Badea. 

Leac împotriva păduchilor şi calviţiei

Cataplasele şi tincturile au şi ele efecte miraculoase. “Tinctura se foloseşte pentru stimularea creşterii părului, pentru a combate mătreaţa şi păduchii. În toate cazurile se fac frecţii cu 2 linguri de tinctură diluate în 200 ml de apă. Tinctura se obţine din amestec de 50 g de sovârf + 50 g de urzici uscate la 1 litru de alcool de 70°; se macerează la soare 15 zile, se strecoară şi se depozitează în sticluţe. 

Cataplasme din frunze proaspete, strivite şi puse într-un săculeţ de tifon, plasat într-un vas cu vapori de apă se aplică în dureri de reumatism, lumbago, torticolis (strâmbarea gâtului), traumatisme, dureri de cap şi de măsele, pierderea auzului”, explică Elena Badea. 

Contraindicaţii pentru sovârf 

Cunoscutul fitoterapeut atrage atenţia că sovârful este contraindicat pentru bolnavii cu anemie feriprivă, persoanele care prezintă alergii la plantele din familia Lamiacea, precum şi pentru Femeile însărcinate. Chiar dacă nu faceţi parte din aceste categorii este recomandabilă consultarea unui medic înainte de a începe un tratament naturist cu această plantă, după cum avertizează Elena Badea. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite