Soarta Arpechim, ultima mare rafinărie „comunistă“ din România: o parte scoasă la vânzare, o parte va fi demolată EXCLUSIV
0Rafinăria Arpechim Piteşti (ultima mare instalaţie „comunistă” de acest fel din România) va fi demolată, iar partea de petrochimie, ce aparține Oltchim S.A., a fost scoasă la licitație. Niciun cumpărător nu a venit la primele două licitații.
Partea de rafinare aferentă fostei platforme Arpechim din Argeș aparține OMV Petrom. Reprezentanţii companiei au confirmat pentru „Adevărul” că au început procedurile pentru demolarea rafinăriei Arpechim încă din 2016.
„Instalațiile și structurile necesare fluxurilor tehnologice ale fostei rafinării Arpechim nu sunt demolate. Probabil că vor fi demolate la un moment dat. Procedura de obtinere a obligațiilor de mediu la încetarea activității fostei rafinării Arpechim este în curs de desfășurare, potrivit legislației aplicabile”, a precizat OMV Petrom pentru ”Adevărul”.
Partea de petrochimie a fostei platforme Arpechim din comuna argeșeană Bradu aparține Oltchim SA.
În decembrie 2009, Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea a semnat cu Petrom acordul privind preluarea activităților de petrochimie de pe platforma Arpechim, pentru 13 milioane de euro. Numai că Oltchim a declanșat în ianuarie 2013 procedura insolvenței. Iar în mai 2019 Tribunalul Vâlcea a dispus începerea procedurii generale a falimentului Oltchim. Drept urmare, bunurile Oltchim, inclusiv partea de petrochimie de la Arpechim, au fost scoase la licitație.
RomInsolv SPRL și BDO Business Restructuring SPRL formează consorțiul de lichidatori însărcinați cu lichidarea patrimoniului Oltchim. Iar la începutul acestui an au fost scoase la licitație bunurile aparținând părții de petrochimie de la Arpechim. La primele două licitații bunurile nu au fost valorificate. La licitația din 16 februarie a.c. prețul de pornire a fost de 244,8 milioane lei fără TVA. La licitația din 16 martie a.c., prețul de pornire a scăzut la 232,6 milioane lei, exclusiv TVA.
„Pachetul General (Platforma petrochimică Bradu) nu a fost valorificat în cadrul licitatiei de pe 16 martie 2023. Următoarea licitație va avea loc pe 27 aprilie. Pretul de pornire va fi de 220,3 milioane lei, reprezentând 90% din valoarea de piață stabilită prin Raportul de evaluare întocmit de evaluatorul Deloitte Consultanță”, au declarat reprezentanții RomInsolv pentru „Adevărul”
Blocul de active Platforma Bradu, ce face obiectul licitaţiei, este compus din: bunuri imobile, respectiv terenuri intravilane în suprafaţă totală de 165 de hectare şi construcţiile edificate pe acestea; investiţiile în curs de execuţie; construcţii speciale; bunuri mobile, constând în principal din utilaje, echipamente, tehnologii, şi obiecte de inventar; drepturile de proprietate intelectuală şi autorizaţii.
Negocierile pentru vânzarea părții de rafinare a Arpechim Piteşti - colosul industrial moştenit din vremea comunistă - au eşuat în repetate rânduri, aşa că procedura de desfiinţare a instalaţiilor se va finaliza în următorii ani. În 1990, la Arpechim (petrochimie și rafinare) lucrau 8.000 de oameni.
Rafinăria Arpechim Piteşti (ultima mare instalaţie „comunistă” de acest fel, din România) va fi demolată cel mai probabil în următorii cinci ani.
Zvonul fals vânturat de oficiali din Economie
În septembrie 2020, Cătălin Bulf, pe atunci secretar de stat în Ministerul Economiei, anunţa într-o conferinţă de presă că o companie din Statele Unite ar dori să cumpere de la OMV Petrom rafinăria Arpechim din Piteşti.
„Am recomandat firmei care vrea să cumpere Arpechim să meargă direct la OMV. Asta ar însemna la rafinărie aproximativ 1.200-1.400 locuri de muncă pentru producere de kerosen şi de bitum pentru autostrăzi”, spunea Cătălin Bulf, care nu a dorit să dea mai multe detalii. Numai că anunțul s-a dovedit a fi doar un zvon fals.
Închisă în 2011 din raţiuni economice, rafinăria Arpechim Piteşti era în urmă cu câteva decenii una dintre cele mai mari din ţară, cu aproximativ 8.000 de angajaţi. În 2016, Mariana Gheorghe, pe atunci directorul general al OMV Petrom, afirma că în cazul în care ar dori să redeschidă Arpechim, compania ar trebui să investească mai multe sute de milioane de euro.
„Nu a fost identificat niciun investitor credibil“
Trebuie precizat că rafinăria Arpechim de la Piteşti şi-a încetat producţia în urma unei decizii luate de Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom. Decizia a fost luată pe data de 24 martie 2011.
Conform unui comunicat de la acea vreme al companiei petroliere, decizia a fost luată din raţiuni economice, având în vedere provocările economice fundamentale: rafinărie ineficientă, cu tehnologie depăşită şi fără ieşire la mare, cu un necesar ridicat de investiţii.
„Opţiunea vânzării nu este fezabilă întrucât nu a fost identificat un cumpărător credibil care să dispuna de expertiza şi resursele financiare necesare operării într-un mod sustenabil şi în siguranţă a rafinăriei. Pe de altă parte, investiţiile în rafinăria Arpechim constituie o provocare, având în vedere că este o rafinărie fără ieşire la mare, care importă ţiţei şi, în principal, exportă produse finite. În Europa, o serie de alte rafinării, cu o tehnologie mai avansată şi cu o poziţionare mult mai bună decât Arpechim se confruntă cu aceeaşi situaţie, fiind deja închise sau neutilizate”, se preciza într-un comunicat al Petrom transmis Bursei în urmă cu 12 ani.
În 2011, conform unui raport intern, ar fi fost necesare investiţii de circa 100 milioane de euro pentru operarea rafinăriei, în condiţiile în care marja de rafinare era extrem de mică şi nu permitea funcţionarea eficientă a acesteia.
De la 8.000 de salariați la închidere
Amplasată la sud de municipiul Piteşti, în comuna argeșeană Bradu, rafinăria avea o capacitate nominală de circa 3,5 milioane de tone pe an, fiind iniţial proiectată ca parte a unui complex petrochimic. Prima instalaţie a fost inaugurată în 1964, iar în 1971 rafinăria a fost integrată cu complexul petrochimic. Combinatul s-a extins treptat în anii următori, ajungând să aibă aproape 8.000 de angajaţi.
După 1990, rafinăria de la Piteşti a aparţinut, pe rând, de regia Autonomă a Petrolului, de Compania Română de Petrol şi de Societatea Naţională a Petrolului (SNP) Petrom, companie preluată în 2004 de austriecii de la OMV.
În anul 2006, în urma unei investiţii de peste 40 de milioane de euro, la rafinăria de la Piteşti a fost inaugurată o instalaţie care permitea obţinerea de carburanţi cu conţinut redus de sulf, în conformitate cu standardele europene. În acelaşi an, la Arpechim s-au rafinat 3,4 milioane de tone de ţiţei.
La începutul lui 2007, pe platforma Arpechim mai lucrau aproape 2.500 de salariaţi. Pe 24 martie 2011, Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom a decis închiderea permanentă a rafinăriei Arpechim, urmând să achite salariaţilor disponibilizaţi, pentru plăţi compensatorii şi alte măsuri de protecţie socială, aproximativ 10 milioane de euro.
După anunţul închiderii rafinăriei, în spaţiul public au apărut diverse variante de rezolvare a situaţiei. Printre acestea s-au numărat cumpărarea rafinăriei de către Oltchim sau achiziţionarea ei de către stat, în perspective revânzării ulterioare către un investitor interesat, însă niciuna nu s-a materializat. A devenit însă o certitudine, în perioada următoare, disponibilizarea majorităţii celor peste 600 de angajaţi care încă mai lucrau la rafinăria Arpechim.
La începutul lui 2013, OMV Petrom anunţa că va continua activitatea de conservare a rafinăriei Arpechim până când va obţine autorizarea de demolare, în condiţiile în care nu va exista niciun cumpărător.