Sergiu Rizescu, deţinut politic în infernul de la Piteşti: „Dacă aş fi parlamentar acum, mi-ar fi ruşine să ies din casă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Rizescu a fost deţinut un an şi două luni la Închisoarea Piteşti FOTO: Denis Grigorescu
Sergiu Rizescu a fost deţinut un an şi două luni la Închisoarea Piteşti FOTO: Denis Grigorescu

La Piteşti a început vineri, 28 septembrie, a XVIII-a ediţie a Simpozionului Internaţional „Experimentul Piteşti-Reeducarea prin tortură”. Este un eveniment de marcă la care participă timp de trei zile foşti deţinuţi politici, istorici şi cercetători. Printre ei s-a numărat şi Sergiu Rizescu, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, filiala Argeş.

Fost deţinut timp de un an şi două luni la închisoarea Piteşti, Sergiu Rizescu (86 de ani) a depănat câteva dintre amintirile din acea perioada teribilă. Acesta a fost arestat şi condamnat în 1952, la scurt timp după terminarea liceului, şi chiar dacă nu a trecut prin "reeducare", a fost victima bătăilor dure din anchete.

Sergiu Rizescu, care a fost deputat din partea PNŢCD în perioada 1992-2000, a avut un discurs emoţionant în care a vorbit despre patimile sale şi ale familiei sale, discurs în care a făcut referire şi la actuala situaţie politică din România.

”Tata a fost arestat în 1952 în săptămâna Patimilor, în timp ce mergea la denie. Eu am fost arestat în 1952 în săptămâna Crăciunului. Tatăl meu a fost dus la Poartă Albă. Din bucăţile de pâine pe care le primea, strângea cojile de pâine şi le punea într-un săculeţ, gândindu-se că poate se va întâlni cu mine”, a spus Sergiu Rizescu.

Referindu-se la actuala clasa politică din România, Sergiu Rizescu a declarat: ”Acum nu avem oameni politici, avem politicieni. Politicienii actuali sacrifică ţara pentru ei. Oamenii politici se sacrificau pentru ţară. Dacă aş mai fi parlamentar la ora actuală, mi-ar fi ruşine să ies din casă”.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite