Sediu de judecătorie fără autorizație, inaugurat doar de fațadă. Angajații lucrează tot în vechea clădire, cu WC în curte FOTO

0
Publicat:

În urmă cu mai bine de o lună și jumătate, pe 15 martie 2024, se inaugura noul sediu al Judecătoriei Costești-Argeș. Numai că inaugurarea a fost una pur și simplu publicitară, angajații Judecătoriei lucrând în continuare într-o clădire foarte veche și în condiții improprii.

Ministra Justiției și președinta CSM au tăiat panglica la inaugurare FOTO Ministerul Justiției
Ministra Justiției și președinta CSM au tăiat panglica la inaugurare FOTO Ministerul Justiției

Investiția în noul sediul al Judecătoriei Costești se ridică la 22 de milioane de lei și a fost finanțată de Banca Mondială.

Clădirea este una ultramodernă, inclusiv cu cameră de audiere minori. La inaugurarea din 15 martie 2024  s-a tăiat și o panglică și au fost prezente Alina Gorghiu - ministra Justiției și Denisa Stănișor – președinta Consiliului Superior al Magistraturii.

Numai că inaugurarea a fost una de fațadă, fără să se facă și mutarea angajaților din vechiul sediu. Iar oficialii prezenți nu au menționat acest detaliu important, alegând festivismul.

„Adevărul” a solicitat oficial Ministerului Justiției să precizeze motivele pentru care, deși noul sediu al Judecătoriei Costești a fost inaugurat de peste o lună și jumătate, activitatea se desfășoară tot în vechiul sediu, cu grup sanitar în curte. Iar motivul e unul halucinant: clădirea nu are autorizații de funcționare deocamdată.

„Pentru darea în folosință a construcției (deschiderea efectivă pentru utilizare în circuitul public) este necesară nu doar admiterea recepției la terminarea lucrărilor, ci și obținerea autorizațiilor de funcționare. Demersurile administrative pentru obținerea autorizațiilor de funcționare, a căror finalizare nu depinde de Ministerul Justiției, au fost demarate de Tribunalul Argeș imediat după și pe baza procesului verbal de recepție la terminarea lucrărilor, în prezent termenele legale maxime de emitere a acestor autorizații de funcționare de către autoritățile competente nefiind depășite”, recunosc oficialii din Ministerul Justiției.

Firesc, „Adevărul” i-a întrebat pe oficialii din Ministerul Justiției de ce a fost inaugurat noul sediu pe 15 martie, dacă se știa că activitatea magistraților nu se va muta în noul sediu în perioada următoare.

„Inaugurarea a avut loc deoarece lucrările au fost finalizate, recepționate, iar noul sediu a fost dotat inclusiv cu mobilier. Recepția lucrărilor marchează așadar faptul că toate contractele gestionate de Ministerul Justiției pentru realizarea noului sediu au fost duse la bun sfârșit”, au răspuns reprezentanții Ministerului Justiției.

„E jenant ce s-a întâmplat”

Vechiul sediu în care încă își desfășoară activitatea magistrații datează din perioada 1941-1963. Iar Judecătoriei Costești sunt arondate nu mai puțin de 19 localități din județul Argeș.

Unul dintre avocații argeșeni care vine constant la Judecătoria Costești cu diverse cauze a vorbit cu „Adevărul”, sub protecția anonimatului, despre nemulțumirile legate de faptul că noul sediul a fost inaugurat pompos, în timp ce activitatea se desfășoară încă în vechiul și deloc adecvatul sediu.

„Mutarea în sediul nou la Costești s-a amânat sine die, nimeni nu știe nimic legat de această mutare. Totul e claie peste grămadă acolo, dosare, miros de mâncare și de grup sanitar. Deși s-a inaugurat cu mare pompă noul sediu al Judecătoriei Costești, aceasta funcționează tot în vechiul sediu, jalnic, cu toaletă în curte, nu e normal. Probabil a fost doar campanie electorală și atât, de fațadă, această așa-zisă inaugurare. Nu e deloc normal ce s-a întâmplat, e jenant”, a declarat pentru ”Adevărul” avocatul consultat.

„Adevărul” a solicitat și de la Banca Mondială un punct de vedere privind inaugurarea de fațadă a noului sediu al Judecătoriei Costești, însă nu a primit un răspuns până la ora redactării acestui articol.

Ample investiții la instanțele din Argeș

Ministerul Justiției are un amplu plan de investiții pentru 2024 la instanțele din județul Argeș.

„În decembrie 2023, împreună cu doamnă președintă a Curții de Apel, am fost la Câmpulung, o judecătorie superbă, construită în vremea Regelui Carol I. Au fost efectuate lucrări de înlocuire a tâmplăriei exterioare la această instanță. Investiția era mai mult decât necesară, vechea tâmplărie era realizată din lemn, cu o vechime de peste 100 de ani, motiv pentru care suferise degradări severe. Ministerul a decis să continuăm lucrările la această instanță, motiv pentru care în 2024 au fost alocate alte fonduri de 64.000 lei”, spune Alina Gorghiu, ministra Justiției.

Fondurile totale alocate în bugetul Curții de Apel Pitești, pentru anul 2024, pentru cheltuieli cu investiții sunt în cuantum de 460.000 lei.

Tot la capitolul investiții, începând din 2024, Judecătoria Pitești va fi înscrisă în Programul Național de Investiții în infrastructura municipiilor reședință de județ, implementat prin Compania Națională de Investiții.

Practic, Judecătoria Pitești va avea un nou sediu ultramodern. Tribunalul Argeș și Curtea de Apel Pitești au început deja demersurile către primărie în vederea alocării unei suprafețe de teren pentru noul sediu al Judecătoriei Pitești.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite