Românul de 108 ani a murit. Constantin I. Năstase, veteran de război, era cel mai bătrân general maior din lume

0
Publicat:

La vârsta de 108 ani a trecut la cele veșnice cel mai vârstnic general maior din lume - profesorul Constantin I. Năstase din Argeș. A luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial, ca ofiţer al Armatei Române, în bătălia de la Odessa şi în confruntarea de la Cotul Donului.

Generalul s-a stins din viață la vârsta de 108 ani Foto: Primăria Orașului Mioveni/Facebook
Generalul s-a stins din viață la vârsta de 108 ani Foto: Primăria Orașului Mioveni/Facebook

Generalul Constantin I. Năstase s-a născut pe 3 iunie 1915 în Mioveni (Argeș). S-a stins din viață luni dimineața, pe 30 octombrie 2023, în localitatea sa natală.

În anul 2022 a fost avansat la gradul de General-Maior (cu două stele), devenind astfel cel mai vârstnic general al Armatei Române și din lume. Această onoare i-a fost acordată în cadrul unei ceremonii speciale desfășurate în orașul Mioveni.

O pagină impresionantă de istorie s-a închis odată cu trecerea la cele veșnice a Generalului de Brigadă în Retragere, profesorul Constantin I. Năstase, un simbol al timpurilor și al rezistenței umane în fața celor mai mari provocări ale secolului XX. La vârsta de 108 ani, Generalul Constantin I. Năstase a părăsit această lume cu o poveste de viață de-a dreptul uluitoare. Generalul Năstase a fost un adevărat erou al celui de-Al Doilea Război Mondial, luptând în teatrul de război estic în perioada 1941-1944. A fost martor și participant la evenimente istorice de o importanță covârșitoare, inclusiv bătălia pentru Odesa și încercuirea de la Cotul Donului. Supraviețuirea sa în condiții extreme în timpul marelui război este o mărturie a forței sale interioare și a determinării de neclintit de a lupta… Dumnezeu să-i odihnească în pace sufletul!”, a transmis Primăria orașului Mioveni.

O viață dedicată educației și promovării culturii locale

La vârsta de 23 de ani, în 1938, Constantin Năstase a dobândit diploma de învățător și tot atunci a început stagiul militar, făcând parte din Regimentul 19 Infanterie Caracal. Pe parcursul războiului a fost concentrat și desconcentrat în mai multe etape, perioade în care a predat în mai multe școli din țară.

După încheierea războiului, generalul Năstase și-a dedicat, în continuare, viața educației. A absolvit Facultatea de Matematică și Fizică a Universității din București și a devenit profesor de matematică și fizică.

A fost o persoană echilibrată, o persoană cu o statură și verticalitate deosebită. La școală și-a făcut datoria cu prisosință. Nu au avut ce să îi facă. Nu s-a înscris în PCR niciodată și nici nu a cochetat cu ei. A avut și mult de suferit din această cauză. Și-a văzut de viața lui, de familia lui, de copiii lui“, spunea, recent, pentru „Weekend Adevărul“ Constantin C. Năstase, fiul generalului.

De-a lungul vieții sale, Constantin I. Năstase s-a implicat în numeroase activități și proiecte sociale și culturale. Unul dintre ele a fost înființarea, în ansamblul Culei Racovița, unui muzeu ce îi poartă numele. Constantin I. Năstase a adus o contribuție semnificativă în promovarea culturii și istoriei locale.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite